Vad är filépulver och hur används det i matlagning?

Filépulver är en krydda från den amerikanska kontinenten, som kan användas som förtjockningsmedel i matlagning. Den är en huvudingrediens i sydstatsrätten gumbo.
Vad är filépulver och hur används det i matlagning?

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2023

Filépulver är en krydda som används vid matlagning i en del av södra USA bland annat i en maträtt som kallas gumbo. Det används också ofta som ingrediens för andra kombinationer av olika kryddor, vilket förbättrar de organoleptiska egenskaperna hos olika rätter.

Det är extraherat från lagerväxten sassafras, vars vetenskapliga namn är Sassafras albidum (i huvudartikelbilden) . Dess blad är ljusgröna till färgen, med en karakteristisk form.

Hur används filépulver i matlagning?

Först skördar man trädets färska blad för att göra ingrediensen. Efter rengöring hänger man dem på tork.

Därefter krossar man bladen för hand och gör ett pulver med hjälp av en mixer eller mortel. Slutprodukten är en grön krydda som man förvarar i en lufttät behållare för senare användning.

Det är enkelt att tillsätta detta pulver i olika rätter. Man tillsätter det vanligtvis i slutet av tillagningsprocessen. Man kan också använda det som ett förtjockningsmedel, vilket man bör göra med viss försiktighet, eftersom den kan ha en verkligen förtjockande effekt på vissa buljonger eller soppor. Av den anledningen bör den användas med måtta.

Du måste förhindra att den härsknar så att den inte förlora sin kraft och smak. För att göra detta måste du se till att konserveringsmetoden är tillräckligt bra och hålla den undan från solljus.

Förvara ditt filépulver på en sval och torr plats.

Gumbo är den klassiska rätten där filépulver används som oftast. Detta är en traditionell maträtt i staten Louisiana (USA). Eftersom detta är ett kustområde vid Mexikanska golfen, inkluderar rätten skaldjur.

Gumbo kombinerar skaldjur, korv och ibland ris och olika kryddor. Filépulver är en av dessa kryddor, tillsammans med svartpeppar och söt paprika.

Lite gumbo med filpulver.
Traditionell gumbo, från sydöstra USA.

Du kanske också är intresserad av: 9 effektiva blodrensande örter och kryddor

Fördelar med filépulver

Som en kulinarisk krydda har filépulver många positiva effekter på vår hälsa. Först och främst ska vi nämna dess antiinflammatoriska potential. Tack vare denna kan pulvret hjälpa till att minska smärta vid sjukdomar som artrit.

Enligt en studie publicerad i Journal of Mass Spectrometry innehåller sassafrasträdets blad alkaloider. Dessa kan hjälpa till att modulera vissa inflammatoriska processer som äger rum i människokroppen.

Denna krydda har dessutom hög antioxidativ kapacitet. Detta har visat sig vara nyckeln till att förhindra för tidigt åldrande. Effekten kommer av att det motverkar ansamlingen av fria radikaler.

Det har även hävdats att konsumtionen av denna krydda kan skydda mot njursten. Det finns dock inga tydliga bevis för detta.

Biverkningar av filépulver

När det gäller biverkningar är det viktigt att notera att filépulver kan interagera med vissa läkemedel. Av denna anledning är det alltid nödvändigt att rådgöra med en specialist innan du inkluderar kryddan i din kost.

Du bör inte använda det som ingrediens under graviditet eller amning, eftersom det inte finns några studier ännu som visar på huruvida detta är säkert i dessa stadier.

Hos vissa människor kan det orsaka illamående och kräkningar, och även hallucinationer om det intas i för stora mängder.

Även om det verkar finnas en gräns vid vilken pulvret blir giftigt, är den maximala mängden inte exakt definierad. Därför bör försiktighet alltid iakttas vid konsumtion.

Sassafras innehåller ämnet safrol, vilket inte är tillåtet i livsmedelsprodukter i USA. Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA anser att det är cancerframkallande.

Eftersom sassafrasväxtens blad innehåller denna förening måste kommersiella produkter som godkänts av lag ha gått igenom ett steg för att eliminera ämnet vid tillverkningsprocessen. Först därefter kan tillverkaren pulverisera bladen för att producera sin produkt.

Lite kryddor.
Sassafras innehåller ämnet safrol, vilket anses vara cancerframkallande.

Svampsjukdomar på sassafrasväxten

Slutligen, som anekdotisk information, är det värt att nämna att enstaka fall av svampsjukdomar har rapporterats på olika sassafrasarter i USA. Denna växtsjukdom är oroande för odlare och orsakas av svampen Raffaelea lauricola.

Lyckligtvis finns det inga bevis för att svampen i fråga kan orsaka patologier hos människor. Än så länge finns det bara bevis på dess förmåga att drabba vissa växter vilket gör att dessa dör.

Filépulver är en föga känd traditionell krydda i matlagning

Användningen av kulinariska kryddor anses vara mycket positiv för hälsan. De flesta av dessa grundämnen innehåller fytokemikalier med hög antioxidativ kapacitet.

Filépulver är karakteristiskt för den amerikanska kontinenten och har ännu inte spridit sig över världen. Det har vissa fördelaktiga egenskaper för kroppen, så länge det konsumeras i måttliga doser. Men det medför också vissa risker, särskilt om man överkonsumerar i vilket fall växten blir ett gift för kroppen.

De flesta kryddor i form av kryddor har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. Att kontrollera mekanismerna för båda processerna bidrar till att minska förekomsten av kroniska sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Conceição RS, Perez CJ, Branco A, Botura MB, Ifa DR. Identification of Sassafras albidum alkaloids by high-performance thin-layer chromatography tandem mass spectrometry and mapping by desorption electrospray ionization mass spectrometry imaging. J Mass Spectrom. 2021;56(1):e4674. doi:10.1002/jms.4674
  • Loyd, A. L., et al. “First report of laurel wilt caused by Raffaelea lauricola on Sassafras albidum in Tennessee and Kentucky.” Plant Disease 104.2 (2020): 567-567.
  • Sadowska-Bartosz I, Bartosz G. Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. Biomed Res Int. 2014;2014:404680. doi:10.1155/2014/404680

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.