Vad är fibromyalgi, den sjukdom som Andrea Levy har?
Nyligen gav kommunalrådet för kultur, sport och turism och talesman för Madrids kommunfullmäktige, Andrea Levy, ett offentligt tal vilket fick utstå stark kritik från tittare och användare av sociala medier. Hennes tal saknade flyt och hon verkade då och då låsa sig. Vad berodde det på? Enligt Andrea Levy själv är det fibromyalgi.
Även om sjukdomen är ett verkligt tillstånd som drabbar många människor, erkände Världshälsoorganisationen det inte förrän 1992. Hittills drabbar denna sjukdom 5,4% av befolkningen i allmänhet och 92,7% av patienterna är kvinnor, enligt uppgifter från Fibromyalgia Association.
Vissa har emellertid ifrågasatt om detta verkligen är anledningen till att Andrea Levys prestanda inte är som förväntat. Så låt oss ta en titt på vad fibromyalgi är och vilka symptom personer med detta tillstånd kan uppvisa.
Vad är fibromyalgi, den sjukdom som Andrea Levy lider av?
Fibromyalgi (FM) är en kronisk sjukdom som i större utsträckning tenderar att drabba medelålders kvinnor. Orsaken är okänd, men observationer visar att den orsakar symptom som kan förklara vad som händer med Andrea Levy under offentliga tal och många andra aspekter av hennes liv.
Enligt vissa studier är störningen associerad med ett tillstånd av utbrändhet. Det innebär att det handlar om akut och intensiv stress som gör det svårt att utföra vanliga uppgifter. Dessa är inte specifika tecken på tillståndet, utan snarare symptom som uppkommer på grund av nedsatt livskvalitet.
Symptomen kan förvärras av olika faktorer:
- Påfrestning och stress
- Brist på sömn och störd sömn
- Temperaturförändringar
Det mest karakteristiska symptomet på fibromyalgi är kontinuerlig och generaliserad smärta i hela kroppen, både i muskler, leder och senor i över- och underkroppen. Andrea Levy kommenterar att denna smärta kan vara “nästan förlamande” och påverka hennes nattsömn.
I allmänhet påverkar sjukdomen livskvaliteten genom sina symptom av obehag, sömnbrist, trötthet, brist på energi och andra problem, även när man tar läkemedel för att lindra dem. På grund av detta kan det också påverkar prestandan i arbetssammanhang. En studie i den vetenskapliga tidskriften Clinical Rheumatology visade för mer än tio år sedan att detta tillstånd är orsaken bakom tillfällig sjukfrånvaro bland arbetare.
Fortsätt läsa i den här artikeln: Vad är triggerpunkter och hur behandlar man dem?
Vilka är symptomen associerade med fibromyalgi?
Enligt vetenskaplig litteratur är smärta det huvudsakliga symptomet på denna sjukdom. Även om teorier har utvecklats för att förklara ursprunget är det inte helt klarlagt. Rollen av autoimmuna problem, genetik och oxidativ stress i ämnesomsättningen har alla varit föremål för studier.
Symptomen associerade med fibromyalgi är följande:
- Stelhet och styvhet: speciellt på morgonen. Det är svårt att röra fingrarna, sträcka ut benen och vrida ryggen. Denna stelhet kan komma gradvist, vara diffus och i sin tur orsaka nya smärtor, som spänningshuvudvärk och förändringar i peristaltiken som leder till kolik.
- Temporomandibulär leddysfunktion: Tillsammans med stelhet och muskelsammandragningar i ansiktet förlorar käken sin funktion.
- Överkänslighet och kroniskt trötthet: Detta är extrem trötthet som hindrar personen från att utföra dagliga aktiviteter. Även när personen vilat känner hon inte att hon har återhämtat sig.
- Fibrotomi: Intensiv mental utmattning som orsakar kronisk smärta hos dessa patienter. Samtidigt kan patienten uppleva problem med koncentration och korttidsminne.
- Ångest och depression: Detta är ett resultat av all stress som ackumuleras hos patienten. Dvs. från att behöva stå ut med kronisk smärta som är så begränsande att man inte orkar utföra ens enkla, dagliga aktiviteter. Man har också föreslagit att vissa fall av fibromyalgi är sekundära till mentala sjukdomar och inte tvärtom. Det är uppenbart att prognosen kan vara sämre i dessa situationer.
Symptom som påverkar patientens livskvalitet
Baserat på ovanstående kan man förstå att fibromyalgi är en sjukdom som inte bara påverkar livskvaliteten utan också en persons sociala utveckling. Därför skulle det inte vara fel att betrakta detta som orsaken till olika svårigheter i yrkeslivet.
Andrea Levy, som säger att hon fick diagnosen av denna sjukdom i juli, säger att det är en kamp i sig att hantera obehaget.
Ta reda på mer i den här artikeln: Mystiska smärtor: 10 varianter som ej bör ignoreras
Behandling av patienter som Andrea Levy med fibromyalgi är en strid på flera fronter
Det finns inget botemedel för fibromyalgi, och behandling kan bara lindra de symptom som patienten uppvisar.
Icke-opioida smärtstillande medel, lokal värmeapplikation, fysioterapi, massage och fysiska övningar ingår i den terapeutiska arsenalen.
Stresshantering och eventuella recept för antidepressiva medel är nyckeln till att förbättra patientens nattsömn. Det är en strid på flera fronter, eftersom det inte bara kräver att man hanterar det fysiska obehaget utan också den emotionella stress som fibromyalgi orsakar hos patienter.
Det spanska ministeriet för hälsa samt konsument- och social välfärd uttrycker följande:
“Målet med FM-behandling är lindring av symptom och upprätthållande av funktionell förmåga i personens, familjens och de yrkesmässiga sfärerna hos den drabbade, vilket förhindrar försämring av livskvaliteten eller minimerar den så mycket som möjligt.”
Om du misstänker att du eller någon närstående kan vara drabbad av fibromyalgi, kontakta en läkare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ramírez, Mónica Teresa González, René Landero Hernández, and Javier García-Campayo. “Fibromialgia: relación de síntomas somáticos, burnout e impacto de la enfermedad.” Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace 93 (2010): 16-22.
- Franco-Vicario, Ricardo. “La fibromialgia. Un paradigma de estrés existencial.” Gaceta médica de Bilbao 103.1 (2006): 7-7.
- Salido, Marina, et al. “Factores relacionados con la incapacidad temporal en pacientes con fibromialgia.” Reumatología Clínica 3.2 (2007): 67-72.
- Covarrubias-Gómez, Alfredo, and Orlando Carrillo-Torres. “Actualidades conceptuales sobre fibromialgia.” Revista Mexicana de Anestesiología 39.1 (2016): 58-63.
- Latorre-Santiago, D., and M. Torres-Lacomba. “REVISIÓN/REVIEW FIBROMYALGIA AND THERAPEUTIC EXERCISE. QUALITATIVE SYSTEMATIC REVIEW FIBROMIALGIA Y EJERCICIO TERAPEÚTICO. REVISIÓN SISTEMÁTICA CUALITATIVA.” International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport 17.65 (2017): 183-204.
- Villanueva, V. L., et al. “Fibromialgia: diagnóstico y tratamiento. El estado de la cuestión.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.7 (2004): 50-63.
- Revuelta Evrard, E., E. Segura Escobar, and J. Paulino Tevar. “Depresión, ansiedad y fibromialgia.” Revista de la Sociedad Española del dolor 17.7 (2010): 326-332.