Urinvägsinfektion hos barn - lär dig symtomen

Urinvägsinfektioner kan vara allvarliga och leda till andra tillstånd eller sjukdomar. Av denna anledning är det viktigt att känna igen symtomen och kontakta sjukvården direkt de uppträder.
Urinvägsinfektion hos barn - lär dig symtomen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Urinvägsinfektion hos barn är ganska vanligt förekommande. Vanligtvis uppstår dessa infektioner när bakterier kommer in i urinvägarna, urinblåsan och/eller njurarna. Det är viktigt att träffa en läkare för att börja behandlingen så snart som möjligt om symtom uppstår.

Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektioner (UVI) kommer från närvaron eller spridningen av mikroorganismer i urinorganen.

De vanligaste bakterierna som utvecklas till urinvägsinfektioner hos barn är Proteus, Klebsiella, Enterobacteria, Streptococci och Staphylococci. Hos nyfödda förekommer de också ofta på grund av bland annat Listeria monocytogenes och Enterococcus.

Tyvärr kan barn ha lätt att drabbas UVI, och infektionen kan även återkomma. Faktum är att det kan utvecklas till långvariga komplikationer. Därför är det mycket viktigt att träffa en barnläkare så att denna så snabbt som möjligt kan sätta in en behandling.

Ta en titt på denna intressanta artikel: 8 rekommendationer för att förebygga urinvägsinfektion

UVI-symtom

Urinvägsinfektionssymtom inkluderar frekvent urinering.
Urinvägsinfektionssymtom inkluderar feber, allmänt obehag och frekvent urinering.

Vanligtvis varierar symtomen på UVI beroende på barnets ålder. Det är faktiskt svårare att upptäcka symtomen hos nyfödda eller barn under sex månader. Vanliga symtom inkluderar dock feber (vanligtvis högre än 37 °C) och smärtsam urinering.

Sammantaget är här några av de vanligaste symtomen:

 • Smärta, klåda eller sveda vid urinering
 • Feber
 • Smärta i urinblåsan
 • Illaluktande, grumlig urin som även kan innehålla blod
 • Irritabilitet och kräkningar
 • Allmänt obehag och frossa
 • Ett konstant behov av att urinera, även om det bara kommer en liten mängd urin

Vid akut pyelomelit – när infektionen når njurarna – är symtomen vanligtvis allvarligare. Till exempel kan barnet då uppleva allvarlig feber, trötthet, oförmåga att äta och kräkningar.

Komplikationer

Urinvägsinfektioner utgör också vissa risker och har några potentiella komplikationer. Dessa inkluderar:

 • Urinvägsproblem (till exempel hinder i urinröret)
 • Njurmissbildning eller komplikationer
 • Vesikoureteral reflux, vilket är en störning som får urin att strömma till njurarna och urinledarna

Hur diagnostiserar läkare en urinvägsinfektion hos barn?

Läkaren genomför en fysisk undersökning och en urinanalys eller urinkultur. Generellt kan denna analys göra det möjligt att bestämma typen av infektion och välja den bästa behandlingen.

Hur läkaren beslutar att samla urinen för analysen beror på barnets ålder. Hos äldre barn kommer läkaren helt enkelt be barnet att urinera i en steriliserad behållare. För yngre barn som fortfarande bär blöjor använder läkare vanligtvis en kateter för att få provet.

Hur behandlas urinvägsinfektion hos barn?

bakterieprov
Efter diagnosen beslutar läkaren om den mest effektiva antibiotikabehandlingen för barnet.

UVI behandlar man som regel med med antibiotika. I vissa fall kan läkaren begära ett nytt urintest efter avslutad behandling för att bekräfta att infektionen helt har blivit utrotad. Detta säkerställer att infektionen inte har återkommit eller spridits till andra delar av kroppen.

I de allvarligaste fallen av UVI kan barnet behöva sjukhusvistelse. Detta är särskilt om han eller hon är mindre än sex månader om infektionen har påverkat njurarna eller om barnet är uttorkat.

Rekommendationer till föräldrar

 • När de första symtomen uppträder bör barnet omedelbart träffa en läkare för att få rätt diagnos.
 • Efter diagnosen, följ läkarens anvisningar och rekommendationer och administrera antibiotika enligt läkarens råd.
 • Håll reda på hur ofta barnet urinerar. Om de är tillräckligt gamla för att prata, fråga dem hur de känner och om de känner någon smärta vid urinering.
 • Låt barnet dricka mycket vatten. Undvik att låta dem dricka läsk, te eller andra drycker. De måste få ordentligt med vätska för att hjälpa till att få bort infektionen från sitt system.
 • För barn som fortfarande bär blöjor; se till att byta dem ofta för att hålla barnets urinvägar hygieniska och rena.
 • Hos äldre barn som redan går på toaletten själva; se till att lära dem om rätt hygienregler och vanor. Till exempel bör vi lära tjejer att alltid torka sig framifrån och bak, så att bakterier från ändtarmen inte kommer in i urinröret.
 • Välj bomullsunderkläder och undvik syntetiska material.

Om du har några frågor bör du alltid konsultera en barnläkare för bästa alternativ och råd. Kom också ihåg att införa goda hygienvanor hos dina barn tidigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.