Upptäck 15 WhatsApp-tricks du förmodligen inte känner till

Världens mest populära meddelandeapplikation uppdateras regelbundet och ofta läggs också nya funktioner till. Känner du till dessa?
Upptäck 15 WhatsApp-tricks du förmodligen inte känner till

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 24 augusti, 2023

Det har gått många år sedan meddelandetjänsten WhatsApp blev ett av de viktigaste verktygen inom digital kommunikation. Med miljarder användare runt om i världen ligger applikationen i toppen av de mest nedladdade och använda. Även om de grundläggande funktionerna i denna chattapp är enkla, finns det också ett antal WhatsApp-tricks som du förmodligen inte känner till. Så läs vidare och upptäck några nya WhatsApp-tricks för att utöka dina kommunikationsmöjligheter med appen!

De ständiga uppdateringarna som görs ändrar och tillför nya verktyg som inte alla alltid implementerar. Dessa tillägg kan dock representera fantastiska möjligheter för vissa användare, både i arbetsmiljöer, i kompisgäng och för studier.

Upptäck några WhatsApp-tricks som kan användas för många olika uppgifter.

WhatsApp och dess betydelse i kommunikation

Sedan den lanserades 2009 har meddelandetjänsten WhatsApp inte slutat växa. Speciellt sedan 2014, då det köptes upp av företaget Meta, som på den tiden fortfarande hette Facebook. För närvarande har appen över 2 miljarder användare och är ledande inom området.

Det är mer än antalet användare som dess mest direkta konkurrenter har, som Telegram och Facebook Messenger. En del av denna ihållande framgång har att göra med de ständiga uppdateringarna som görs, både i smartphonesapparna och i desktopversionen.

Om vi jämför de första versionerna av WhatsApp med de senaste kan vi se att detta idag är mycket mer än bara en meddelandetjänst. Applikationen har fått en funktion som arbets-, organisations-, agenda- och lagringsverktyg.

Upptäck 15 WhatsApp-tricks du förmodligen inte känner till

På grund av dess enorma tillväxt och dess position som den ledande meddelandetjänsten ligger ett ansvar på WhatsApp-programmerare att hålla den i framkant. Uppdateringar och nya versioner av applikationen kommer konstant, och var och en innehåller nya funktioner.

Det är dock vanligt att många av dessa verktyg förblir oupptäckta. Även om det finns många synliga detaljer, finns det troligtvis några funktioner i WhatsApp som du inte känner till än. Så läs vidare och upptäck dessa WhatsApp-tricks!

1. Stoppa automatiska nedladdningar

Om du är trött på att allt multimediainnehåll som skickas i gruppchattar automatiskt laddas ner, bör du lära dig följande knep. I avsnittet Inställningar och sedan i avsnittet Lagring och data kan du inaktivera automatiska nedladdningar.

Till exempel foton eller videor. Du kan också välja att bara vissa grupper eller konversationer ska tillåta dessa nedladdningar.

Detta är förmodligen ett av de viktigaste WhatsApp-tricken, eftersom multimediafiler ofta tar upp mycket utrymme på telefonen. Dessutom, om det här alternativet inte är reglerat, påverkar det också dataanvändningen vilket innebär att det äter av den månatliga mobilpotten.

Whatsapp-tricks.
Automatisk nedladdning fyller telefonen med innehåll, så den kan sakta ner dess funktion.

2. WhatsApp-trick för tillfälliga meddelanden

Om du har ett önskan att meddelanden ska raderas efter en viss tid, oavsett orsak, har WhatsApp funktionen att skapa tillfälliga meddelanden. Dessa raderas automatiskt efter 1 vecka. Du aktiverar det här alternativet i inställningarna för den grupp eller individuella chatt där du vill kunna skicka tillfälliga meddelanden.

3. Radera allt

För att göra en mer omfattande radering av data som sparats i konversationerna måste du gå in i applikationsinställningarna. Gå sedan till alternativet Chatt och slutligen till Historik.

När du klickar på alternativet att ta bort alla chattar raderas hela historiken med meddelanden på kontot. Detta är ett bra alternativ när du vill återställa WhatsApp helt och hållet.

4. Upptäck WhatsApp-tricks för kursiv stil, fetstil och genomstruket

Du behöver inte använda dig av någon annan applikation för att göra dina meddelanden i WhatsApp mer intressanta. Om du vill skriva ord i fet stil behöver du bara skriva en asterisker före och efter texten, till exempel: * Hej då *.

För att använda kursiv stil skriver du texten mellan två understreck, till exempel : _Hej då_. Och vill du skriva ett genomstruket ordet, använd symbolen ~ före och efter texten. Men du kan också bara hålla ett ord nedtryckt som du redan har skrivit så kommer en meny upp där du kan välja dessa alternativ.

5. Genvägar

Om du vill ha snabb och direkt åtkomst till en viss chatt eller grupp kan du skapa en genväg på startskärmen. För att göra detta, tryck och håll ned WhatsApp-ikonen för chatten i chattlistan i någon sekund. Klicka sedan på meny-prickarna i ena hörnet och välj “Lägg till som genväg”. Detta skapar en genväg på hemskärmen.

Du kan också trycka och hålla ned själva appikonen i någon sekund. Då kommer en lista med de vanligaste konversationerna upp. Då kan du bara klicka på den önskade chatten för att den ska öppnas.

6. Skicka bilder med kvalitet

Att skicka bilder via WhatsApp är snabbt och säkert. Applikationen minskar dock kvaliteten som standard.

Om du vill dela ett foto med originalkvalitet kan du i stället skicka det som en fil. Detta gör du genom att välja alternativet Skicka filer eller dokument, och inte välja att skicka som multimedia.

7. Upptäck WhatsApp-tricks för att få mer utrymme

Om du vill ta bort några av filerna som tar upp mest utrymme i telefonminnet går du till inställningarna. Gå sedan till alternativet Lagring och data och, slutligen, Hantera lagring.

Här kan du utöka utrymmet genom att välja de dokument du vill ta bort, och behöver inte ta bort allt.

8. Skicka en konversation via e-post

Om du av någon anledning måste skicka en hel Whatsapp-konversation via e-post finns det ett WhatsApp-trick för att göra detta. Gå till Inställningar och sedan alternativet Chattar där du hittar alternativet Exportera chattar.

Där kan du skicka allt i en komprimerad fil, via e-post, Google eller Dropbox. Du kan välja om du ska inkludera multimedia- och ljudfiler, så detta är också ett alternativ för att se vissa meddelanden utan att avsändaren märker det.

9. Undvik den blå bocken

För att avsändaren av ett meddelande inte ska få reda på att du har läst det, finns det ett knep för att undvika den dubbla blå bocken, dvs. läsbekräftelsen. Det finns flera sätt att göra detta på, men det enklaste att söka efter den önskade konversationen i förstoringsglaset som finns högst upp i applikationen.

Där anger du namnet eller smeknamnet på chatten och sedan visar WhatsApp meddelandena efter tid. När du läser dem på detta sätt blir de inte markerade som lästa.

10. Upptäck WhatsApp-tricks för röstmeddelanden

Röstmeddelanden är ett av de mest populära tilläggen som tillkommit appen de senaste åren. Ibland kan vi dock vilja kunna lyssna på dem vid ett särskilt avsatt tillfälle, särskilt om de är väldigt långa. Man kan också vilja kunna kontrollera sina egna inspelningar innan man skickar iväg dem.

Det finns WhatsApp-tricks när det gäller röstmeddelanden:

  • Undvik lyssnat-bocken. Ett sätt att lyssna på ett röstmeddelande utan att avsändaren vet om det är att öppna telefonens aviseringsfönster. Det senaste ljudmeddelandet visas då där, tillsammans med möjligheten att spela upp det.
  • Lyssna innan du skickar. Om du inte är säker på att du vill skicka det röstmeddelande som du just har spelat in, kan du bara gå ur applikationen och lämna det oskickat. När du går in i appen igen kommer meddelandet att ligga kvar i skrivfältet, där du kan lyssna på det och vid behov ta bort och skapa ett nytt.
  • Fortsätt lyssna. För mycket långa röstmeddelanden har WhatsApp skapat möjligheten att fortsätta spela dem när du byter fönster, precis som med en musikapp. Trots att detta inte är något dolt trick är det många som inte känner till denna senaste förändring.

11. Pixla bilder för att dölja detaljer

Det kan låta lite avancerat, men med WhatsApp kan du faktiskt mycket enkelt pixla en bild eller en del av en bild. När du väljer det foto i galleriet som du vill skicka, så väljer du pennikonen för att göra detta, innan du skickar bilden.

Detta öppnar flera alternativ i nederkanten, med pixelikonen längst till höger. Med den kan du göra bilden oskarp på valda områden för att dölja oönskade detaljer.

12. Säkerheten framför allt

Precis som telefoner i allmänhet har möjlighet att låsas upp med ett fingeravtryck, går det också att aktivera detta för WhatsApp. I kontoinställningarna, i sekretesssektionen, finns det ett alternativ som heter fingeravtryckslås.

När det är aktiverat är appen skyddad mot att någon annan ska kunna öppna den. Du kan också ställa in att fingeravtrycket inte ska efterfrågas på 30 minuter.

WhatsApp-tricks med fingeravtryck.
Biometriska säkerhetsåtgärder finns också tillgängliga för applikationen.

13. WhatsApp-trick för en privat profil

Många föredrar att inte visa någon bild i applikationsprofilen. För att ställa in detta, gå till sekretessinställningarna och välj Profilbild. Bland alternativen kan du välja att visa bilden för valda kontakter, för alla eller för ingen.

14. Chatta med dig själv

För att skapa en konversation med dig själv, välj ikonen för ny chatt som visas i chattlistan. Där ser du dig själv i listan över WhatsApp-kontakter, och kan välja att skriva ett meddelande till dig själv. Du kan använda denna funktion för att skicka filer eller påminnelser till dig själv.

15. Favoritreaktioner

Ett av de senaste alternativen i applikationen är att man kan lägga till reaktioner på meddelanden. Dessa reaktioner erbjuder som standard ett begränsat antal emojis. Men längst till höger finns nu ett plustecken, där du kan välja valfritt alternativ för att reagera från alla appens emojis.

Upptäck nya WhatsApp-tricks för utökade möjligheter

Med denna lista med tips och tricks kan du nu använda appen på ett mer komplett sätt. Eftersom WhatsApp lägger till fler funktioner med varje uppdatering utökas användningsmöjligheterna hela tiden. Därför kan vi misstänka att nya och spännande funktioner kommer att tillkomma regelbundet även i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez Valerio D. Más allá de la mensajería instantánea: WhatsApp como una herramienta de mediación y apoyo en la enseñanza de la Bibliotecología. ICS [Internet]. 19 de mayo de 2020 [citado 20 de septiembre de 2022];(42):107-26. Disponible en: http://revistascientificas.filo.uba.ar/index.php/ICS/article/view/7391
  • Baishya, Diganta, and Saurabh Maheshwari. “Whatsapp Groups in Academic Context: Exploring the Academic Uses of Whatsapp Groups among the Students.” Contemporary Educational Technology 11.1 (2020): 31–46. Disponible en: https://doi.org/10.30935/cet.641765
  • Guiñez-Cabrera, Nataly, Mansilla-Obando, Katherine. Uso de WhatsApp en los trabajadores de la salud en el proceso de vacunación chileno contra la pandemia COVID-19. COMUNI@CCION: Revista de Investigación en Comunicación y Desarrollo [Internet]. 2022;13(1):5-15. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=449870430001
  • Masoni, Marco, and Maria Renza Guelfi. “WhatsApp and Other Messaging Apps in Medicine: Opportunities and Risks.” Internal and Emergency Medicine 15.2 (2020): 171–173. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11739-020-02292-5
  • Rubio-Romero, Juana, Lamo de Espinosa, Marta Perlado.  El fenómeno WhatsApp en el contexto de la comunicación personal: una aproximación a través de los jóvenes universitarios. ICONO 14, Revista de comunicación y tecnologías emergentes [Internet]. 2015;13(2):73-94. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=552556568005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.