Så kan du frigöra lagringsutrymme på din dator

Att städa upp datorn är mer än att bara tömma papperskorgen. För att frigöra lagringsutrymme måste du ta bort onödiga filer från hårddisken.
Så kan du frigöra lagringsutrymme på din dator

Senaste uppdateringen: 31 januari, 2023

Varje dag sparar du filer och program på din hårddisk tills det börjar påverka din dators prestanda. Då kan du behöva frigöra lagringsutrymme på din dator för att förbättra prestandan.

Även om det kan verka komplicerat är det inte en uppgift som du nödvändigtvis måste överlåta till en datorexpert. För att frigöra lite lagringsutrymme är allt du behöver göra att rensa ut och städa upp på hårddisken, det vill säga enheten som lagrar all information.

Om det här är första gången du ska göra detta, har du kommit till rätt ställe eftersom vi på ett detaljerat och enkelt sätt kommer att förklara hur du kan få tillbaka mer lagringsutrymme.

Så kan du frigöra lagringsutrymme på din dator

Det finns flera sätt att frigöra lagringsutrymme på din dator, redan innan du börjar få meddelanden om att det inte finns tillräckligt med ledigt utrymme. Här är några sätt att frigöra utrymme på en dator som använder operativsystemet Windows®.

1. Filanalys och urval

Med det här alternativet ser du en lista över data som du kanske inte behöver och då bör ta bort. Följ dessa steg:

 • Steg 1: Öppna “Den här datorn“, högerklicka på diskikonen och klicka sedan på “Egenskaper“.
 • Steg 2: En meny visas där du kan trycka på alternativet “Rensa“. Den startar genast en genomsökning för att lista vad du kan ta bort.
 • Steg 3: Markera nu de filer du inte behöver och klicka “Acceptera” så att datorn kan radera dem.

Observera att beroende på den installerade versionen av Windows® kan det se lite annorlunda ut. Du kan hitta en flik som heter “Fler alternativ” eller en annan som heter “Rensa systemfiler“.

uppgiven person vid dator
Våra datorer lagrar många filer, vilket kan göra dem röriga och långsamma.

2. Systemåterställningpunkter

Detta består av att skapa systemåterställningspunkter baserade på exakta datum och tider när data registreras. Målet är att kunna återställa systemet tillbaka till en viss tidpunkt utan att förlora den information som har blivit lagrad fram tills dess.

Det uppnår man med följande instruktioner:

 • Steg 1: Gå till “Start“. Leta här upp “Skapa en återställningspunkt” i menyn.
 • Steg 2: Klicka på fliken “Systemskydd“, som du tidigare har aktiverat.
 • Steg 3: Välj den enhet du vill frigöra utrymme på, klicka sedan på knappen “Konfigurera” för att se andelen användning per punkt.

Du kommer också att få alternativet att “Ta bort alla återställningspunkter på den här enheten“. Här kan du också skapa en ny återställningspunkt.

3. Du kan frigöra lagringsutrymme genom att avinstallera program

Med detta alternativ kan du ta bort program från hårddisken, men via en mer specifik sökväg.

 • Steg 1: Via “Start“-knappen på skrivbordet, går du till “Inställningar” och sedan till “Program“. Du kommer nu att se alla program som är installerade på datorn.
 • Steg 2: Välj det eller de program som du vill ta bort och klicka på “Avinstallera“.

4. Var försiktig när du arbetar med iOS®

De som arbetar med Mac®-enheter använder menyn “Lagringshantering“, som erbjuder alternativen “Lagra i iCloud ®“, “Optimera lagring“, “Töm papperskorgen automatiskt” och “Rensa“.

Du kanske vill läsa den här artikeln: Sömnlöshet på grund av stress: vad du kan göra åt det

Tips för att frigöra lagringsutrymme på din dator

I ett desperat försök att få mer utrymme, kommer din första tanke förmodligen att vara att ta bort det du har i “papperskorgen“. Om detta inte är tillräckligt, bör du överväga följande tips.

1. Arkivera i molnet

Molntjänster som OneDrive® eller Drive® är användbara för att undvika att din dator blir överbelamrad. Det som är bra är att de är tillgängliga för Android®, PC®, iOS® och Mac®.

2. Ta bort dubblettfiler

Din dator har förmodligen flera dubblettfiler som ökar belastningen på din hårddisk. Det finns applikationer för att bli av med dem, dessa kan du använda både om du av misstag kopierat dem eller om det är de program du använder som gjort det.

VisiPics® och Duplicate File Finder® är några av verktygen som skannar och upptäcker dubbletter av bilder och mappar.

3. Aktivera funktionen Diskrensning

Detta är ett program som är integrerat i Windows ® och som kan hjälpa dig att rensa din dator. Det tar bort filer som skapats av minnesfel, tillfälliga filer och uppdateringar som redan blivit installerade av operativsystemet.

4. Inaktivera “viloläge

Många använder det här alternativet eftersom det gör att de kan stänga av datorn, och när de senare slår på den igen är allt som vid föregående session. Men det finns ett problem: Innan viloläget aktiveras lagras drivrutiner och skräpfiler, vilket saktar ner systemet.

5. Du kan frigöra lagringsutrymme genom att partitionera disken

En hårddisk kan ha flera partitioner, med andra ord oberoende enheter som samlar in information. En partition gör man för att dela filer eller program i olika sektioner.

6. Använd en extern hårddisk

Det här är externa lagringsenheter som du kan flytta från en plats till en annan, det vill säga att du kan använda den med all information du lagrat på flera olika datorer. Dessa diskar finns med olika lagringskapacitet.

7. Ta bort kopior av musikfiler

Precis som du kan radera dubblettfoton och dokument kan du göra samma sak med dubbletter av låtar som har genererats av vissa musikuppspelningsprogram. Similarity ® är en av de mest populära apparna för detta ändamål.

Du kanske också vill läsa den här artikeln:  De 30 bästa bröllopssångerna för din speciella dag

Kom ihåg vad du inte ska ta bort!

frigöra lagringsutrymme: barn vid laptop
Spel som barn spelar på datorer lagrar mycket information om bland annat användning och poäng.

Innan du frigör lagringsutrymme på din dator kommer operativsystemet alltid att fråga om du är säker på att du vill göra det. Det gör det eftersom det finns filtyper som du inte ska ta bort. Dessa är följande:

 • Tillfälliga internetfiler: Om du tar bort dem från din dator förlorar du webbläsarhistoriken som du kanske vill behålla.
 • Spelstatistik: Vem vill tappa kollen på sina prestationer? Hur ytligt det än kan tyckas gillar vi alla att se resultaten vi har uppnått när vi spelar våra favoritspel. Och om du tar bort dem måste du börja om från början.
 • Miniatyrbilder: Detta är en automatisk guide som skapas när du öppnar bildmappar som indexeras och visas som miniatyrer. Det är för att snabbt ge dig en liten förhandsvisning när du går in i mappen igen.
 • ChkDsk: Dessa genereras vid varje revision av hårddisken och det externa minnet. ChkDsk-filer har namn som FOUND.001, FOUND.002 och så vidare. Det här är systemfiler, och om du tar bort dem kan det göra att du inte kan öppna ett dokument eller program, eller att dokument eller program blir skadade.

Varför är det viktigt att frigöra lagringsutrymme på din dator?

Kom ihåg att du behöver underhålla din dator. Det är på så vis som du kan optimera datorns funktioner. Att frigöra utrymme är ett sätt att öka datorns effektivitet.

Om du har problem under processen, tveka inte att be en datortekniker om hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.