5 steg för att förändra ett stolt förhållningssätt

februari 3, 2019
Att sätta oss själva i någon annans situation är ett av de bästa sätten att se saker från ett annat perspektiv och sluta vara så stolta.

Det är inte lätt att ändra ett stolt förhållningssätt för en person som inte är van vid att be om ursäkt. Att be om ursäkt kan verka som något enkelt för många, men i verkligheten är det något som är väldigt komplicerat och svårt för stolta personer.

Om du vill sluta ha ett stolt förhållningssätt så bör du läsa igenom dessa steg för att förbättra dina relationer och hjälpa dig att känna dig bättre med dig själv.

Du har inte misslyckats, du har bara ett stolt förhållningssätt

Man som ser bedrövad ut.

Stolta personer har ofta en idealiserad bild av sig själva, vilket gör att de har svårt för att be om ursäkt. De tror att de kommer vara ”lägre stående” personer om de säger förlåt.

Denna falska uppfattning gör att de undviker att be om ursäkt för de tror att de då inte längre kommer vara lika perfekta. Vi är dock alla människor, vi gör alla misstag.

För att sluta ha ett stolt förhållningssätt måste vi acceptera att allt inte är perfekt, och vara mer flexibla. Du måste inte kräva så mycket av dig själv. Ingen är perfekt.

Var mer empatisk

I vissa fall kan stoltheten göra dig mindre empatisk eftersom den gör att du inte förstår vad andra känner.

Men om du sänker dina murar kommer du förstå att andra behöver din ursäkt. Du kommer också kunna förstå vad de går igenom.

När någon begår ett misstag så är du tacksam för att personen förstod det och bad om ursäkt. Det känns verkligen bra, så varför provar du inte detta själv?

Skriv ner din ursäkt

Kvinna som skriver.

Du kanske inte vet hur man ber om ursäkt till någon. Så om det hjälper dig att hitta de rätta orden kan du skriva ner din ursäkt först.

Du måste inte stressa dig själv så mycket. Du kommer märka att när du låter handen skriva så kommer du hitta de rätta orden.

Det är heller inte nödvändigt att överdriva. Det räcker med ett enkelt, ”Jag ber om ursäkt för vad jag sade till dig, jag var upprörd på min chef och lät det gå ut över dig”.

Att skriva ner din ursäkt och reflektera över den kommer göra att du bekantar dig själv med den och du kommer dessutom känna dig mer självsäker när det är dags att säga själva ursäkten.

Undvik att känna dig generad

Många gånger efter att du följt stegen här så kommer du stöta på en ny barriär som hindrar dig från att be om ursäkt eftersom du känner att du då kommer att må dåligt.

En vanlig begränsning i detta fall är att man känner sig generad, vilket kan hindra en från att göra det som man vill göra.

För att kunna förändra ett stolt förhållningssätt så måste man reflektera över varför man känner sig generad. Det kan ha att göra med en stolthet som du fortfarande har kvar från förr.

Observera hur du känner och hur du beter dig

Kvinna med blommor i håret.

När man antar ett nytt perspektiv så kommer många saker att förändras. Du kanske inser att de begränsningar du har lagt på dig själv var ett resultat av negativa erfarenheter som försvunnit för länge sedan.

Har du en nära relation med en stolt person? Är du väldigt stolt själv? Genom att vara medveten om detta och bemöta de rädslor som påverkar dig när du måste be om ursäkt så kommer du kunna släppa dessa osäkerheter.

Alla känner vi oss stolta ibland. Det viktiga är dock att man kan be om ursäkt när detta är nödvändigt.

Sätt dig själv i någon annans situation och kom ihåg de gånger när någon bad dig om ursäkt. Du kommer se hur bra du känner dig och hur mycket du kan lära dig.