Upptäck varför din mens är tidig

Även om en tidig menstruation vanligtvis inte innebär någon större fara så är det bäst att konsultera en gynekolog om detta inträffar. Hormonella förändringar, viktvariationer och stress är de vanligaste orsakerna. Läs mer om varför din mens är tidig i den här artikeln.
Upptäck varför din mens är tidig

Senaste uppdateringen: 03 augusti, 2022

Menstruationsperioden är en av de processer som till hög grad påverkar en kvinnas liv under hennes fertila år. Det är en komplex process och det finns många faktorer som påverkar den. Därför är det emellanåt vanligt att processen förändras och rutiner bryts. Mensen kan dyka upp innan man förväntade sig den. Med det i åtanke vill vi idag prata om hur det kommer sig att ens mens är tidig.

Menstruationen uppträder vanligtvis var 28:e dag, särskilt hos vuxna kvinnor som har gått igenom puberteten och inte längre är benägna till hormonella förändringar. Detta är dock inte alltid fallet. Faktum är att kvinnor kan ha olika cykler och uppleva blödningar med specifika egenskaper.

Även om normen fastställs mellan 21 och 35 dagar mellan menstruationerna så finns det undantag där mensen kan dyka upp tidigare eller senare. Fortsätt läsa och upptäck varför din mens är tidig och vad du bör göra om det händer dig.

Varför din mens är tidig

Som vi nämnde ovan kommer mensen vanligtvis var 28:e dag. Detta beror dock på varje kvinnas cykel och hennes skede i livet. Vi måste till exempel tänka på att under de första åren med menstruation är cykeln väldigt varierande.

Samma sak kan även hända strax före klimakteriets början. I båda stadierna är det vanligt att mensen kan komma för tidigt och kan komma att upprepa sig under samma månad. Även det motsatta kan hända, där mensen blir fördröjd och kommer senare än vanligt.

Verkan av olika hormoner, såsom östrogener och progesteron, producerar menstruationscykeln. Dessa ämnen syntetiseras av en komplex mekanism som involverar hjärnstrukturer och äggstockarna.

Det innebär att det är många olika stimulanser som styr hormonproduktionen. Dessutom, när det föreligger en skada på något av de inblandade organen, kan förändringar inträffa som resulterar i oregelbunden eller för tidig menstruation.

En kvinna som håller en klocka framför sin bara mage.
Förändringar i menstruationsperioder kan bero på flera orsaker, som huvudsakligen är hormonella.

Vilka andra faktorer finns det?

En av de viktigaste faktorerna som påverkar menstruationen är stress. När en kvinna drabbas av höga nivåer av ångest är det vanligt att hennes mens är en av de första sakerna som påverkas. I många fall blir hennes mens tidig, men den kan också komma sent eller bli atypisk i hur den ser ut.

En annan viktig faktor i denna situation är näring. För att en kvinna ska få mens måste hon ha en tillräcklig mängd kroppsfett. Matvanor har en betydande inverkan på en kvinnas mens, så att påbörja en restriktiv diet eller ändra sin kosthållning kan leda till att mensen kommer tidigt.

Intressant nog kan kroppsmassan påverka menstruationen. Mycket smala kvinnor, såväl som de som är överviktiga, har oregelbundenheter i menstruationscykeln gemensamt med varandra.

Du bör också tänka på att vissa mediciner och preventivmedel gör att din mens kommer med längre mellanrum eller är snabbare återkommande. Ett exempel är dagen efter-piller. Detta piller orsakar en hormonell obalans för att förhindra graviditet, vilket ibland kan leda till en oregelbunden mens.

En kvinna som håller en förpackning med p-piller.
P-piller är bra reglerare av menstruationscykeln, men hos vissa kvinnor uppstår en biverkning genom en plötslig förändring i tidpunkten för menstruationen.

Du kanske är intresserad av: Vad är orsaken till mensvärk?

Vad ska jag göra om min mens är tidig?

Sanningen är att om din mens är tidig så bör du inte oroa dig för mycket. Som vi redan har nämnt finns det många faktorer som kan påverka menstruationscykeln, och oftast är det inget något sjukdomstillstånd som ligger bakom.

Men om det händer ofta eller om du är orolig över någon annan aspekt av din cykel, då är det bäst att träffa en gynekolog. Det är också viktigt att du ser över din kost och dina träningsvanor, eftersom intensiv fysisk aktivitet kan förändra din menstruation.

Det bästa är att din läkare utför en ordentlig undersökning och alla tester denna anser vara nödvändiga. För säkerhets skull är det viktigt att utesluta sjukdomar eller större hormonella obalanser som kan ligga bakom din tidiga menstruation.

Regelbundna läkarbesök är också viktiga när det gäller att kontrollera din mens

Om du har några frågor eller obehag, kontakta din läkare. Att träffa din gynekolog regelbundet gör att du kan upptäcka eventuella problem som kan uppstå och kommer också att ge dig sinnesro.

När sjukvårdspersonalen rådgör med dig om dina menstruationsrytmer ser de till att du upprätthåller en regelbundenhet som anses vara normal. Ett tips är att skriva ner dina dagar i en kalender så att informationen du lämnar blir så korrekt som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ciclo menstrual | womenshealth.gov. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://espanol.womenshealth.gov/menstrual-cycle
    Ciclo menstrual y fertilidad | Embarazo y maternidad. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from
  • Thakur, Harshada, et al. “Association of Body Composition, Nutritional Status and Menstruation among Early Adolescent Girls.” Indian Journal of Public Health Research & Development 9.5 (2018): 509-514.
  • Bae, Jinju, Susan Park, and Jin-Won Kwon. “Factors associated with menstrual cycle irregularity and menopause.” BMC women’s health 18.1 (2018): 36.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.