Upptäck huruvida ditt pH är ur balans

Att äta rätt sorts mat är grundläggande för att din kropp ska kunna bekämpa surhet och balansera sitt pH.
Upptäck huruvida ditt pH är ur balans

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Om du tar en titt på listan över livsmedel och drycker du konsumerar varje dag kommer du märka att de flesta av dem sänker kroppens pH, alltså gör den surare. Vad innebär det? När de kommer in i din kropp har de en negativ påverkan som bör bekymra dig eftersom det kan göra dig mottaglig för många mycket allvarliga sjukdomar.

För att få en bättre förståelse för den här processen måste du först och främst känna till att pH-balansen i kroppen spelar en mycket viktig roll för din hälsa. pH-skalan sträcker sig från 1 till 14, där 1 är den extremt sura änden och 14 den extremt alkaliska eller basiska. En person vid perfekt hälsa bör ha ett pH mellan 7,35 och 7,45.

Men dagens livsstil och särskilt den typ av mat vi väljer att äta kan sätta kroppens pH-värde ur balans och göra det surare än det bör vara. Därför är det viktigt att utveckla bättre matvanor och öka konsumtionen av livsmedel som har alkaliska egenskaper. Livsmedel som för övrigt också hjälper dig att bekämpa halsbränna.

Fyra nyckelsätt att bekämpa surhet

Kost

Som vi nämnde ovan är maten du äter viktig för att reglera surheten och hålla ditt pH balanserat. Du bör veta hur du identifierar livsmedel som gör din kropp surare liksom de som kan höja ditt pH-värde så att det blir mer alkaliskt.

“Du är vad du äter”. Vi har sagt det tidigare och kommer fortsätta göra det. Av denna anledning bör du öka din konsumtion av alkaliska livsmedel i din dagliga kost, det vill säga lägga till alternativ som är rika på kalium, magnesium och kalcium.

 • Några av de mer alkaliska livsmedlen är: frukt, grönsaker (särskilt gröna bladgrönsaker), korn och honung.
 • Några sura livsmedel inkluderar: mejeriprodukter, ost, rött kött, raffinerade spannmålsprodukter, vitt socker, te och kaffe.

Fysisk aktivitet

Magövningar

Om du har en stillasittande livsstil saktar kroppen ner sina processer, vilket gör det svårare att balansera ditt pH. Experter rekommenderar en diet och motionsrutin som är lämplig för din ålder och konditionsnivå. På så sätt aktiveras din ämnesomsättning, vilket främjar avlägsnandet av gifter och får dina organ att fungera mer effektivt.

Avgifta kroppen

En vanlig avgiftning är nyckeln till att eliminera hög grad av surhet i kroppen och det kan också bidra till att förebygga många sjukdomar. Ackumulerade gifter sänker ditt pH, så det är viktigt att eliminera dem om du vill ha en sund kropp. En rengörande kur som innehåller färska smoothies och örtteer är ett utmärkt sätt att snabbt komma tillbaka på rätt spår.

Känslomässig balans påverkar ditt pH

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är fysiskt och psykiskt välbefinnande samt en god social miljö viktigt för att bibehålla en sund kropp. “En sund själ i en sund kropp” och vice versa. När vi stressar fungerar inte hormonerna i kroppen som de ska och det kan leda till ansamling av gifter i kroppen. Om du vill höja ditt pH är det viktigt att du bekämpar stress och uppnår känslomässig balans.

2 smoothies som bekämpar surhet och höjer kroppens pH-värde

Törstsläckande grön smoothie

Grön smoothie

Denna läckra smoothie är rik på vitaminer och mineraler, och ger dig massor av energi för dagen. Den bidrar också till att höja ditt pH, ta bort gifter och släcka din törst.

Ingredienser

 • 10 klementiner
 • ½ ananas
 • En näve färsk basilika
 • En näve färsk spenat, romansallad eller persilja

Gör så här

Skär klementinerna i tärningar, hacka ananasen och tillsätt båda frukterna till mixern tillsammans med dina gröna bladgrönsaker. Processa i några minuter och drick den sedan kyld, helst på fastande mage.

Spenatsmoothie

Gröna bladgrönsaker innehåller en hel del fibrer, vitaminer och mineraler som förbättrar matsmältningen och tar bort gifter ur kroppen. Denna spenatsmoothie balanserar ditt pH och förbättrar samtidigt din hälsa och förebygger sjukdom.

Ingredienser

 • 6 eller 8 spenatblad
 • 2 dl röda vindruvor
 • 1 medelstor apelsin, skalad
 • 1 banan
 • 4 dl vatten

Gör så här

Lägg alla ingredienserna i mixern och kör några minuter tills du får en slät dryck. Drick denna smoothie på fastande mage.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Saracoglu, K. T., Saracoglu, A., & Pence, S. (2018). Acid-base balance. Acta Anaesthesiologica Belgica.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.