Upptäck detta enkla knep för att hacka lök utan att gråta

Hur gör man för att hacka lök utan att gråta? En Youtube-kock har visat en effektiv teknik för hur du ska förbereda löken. Vi berättar hur du gör.
Upptäck detta enkla knep för att hacka lök utan att gråta
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2023

Lök är något vi aldrig saknar i våra kök. De ger en särskild smak till sauterade, ugnsbakade, ångkokta och även kalla rätter. Men när vi ska förbereda denna ingrediens för matlagningen uppstår svåra problem! Hur gör man egentligen för att hacka lök utan att gråta?

Rinnande ögon, suddig syn, sveda… känner du igen det? Att hacka lök kan vara en traumatisk upplevelse! Men en erfaren kock har hittat en lösning för att undvika dessa obehag. Så fortsätt läsa för att lära dig hur du kan hacka lök utan att gråta!

Du kanske är intresserad av: De stora fördelarna med svart vitlök

Varför gråter vi av lök?

När du skär i en lök skär du sönder dess celler. Detta släpper ut en gas som bildar ett ämne som kallas sulfensyra. Denna syra kombineras i nästa led med ett stort antal enzymer och ger upphov till en annan gas, kallad svaveloxid.

Det är den som når våra ögon, där den blandar sig med den vätska som finns där och producerar svavelsyra. Detta ämne är det som gör att vi börjar känna en obehaglig klåda i ögonen. Ju mer vätska  desto starkare effekt, vilket förlänger synirritationen.

När du sedan börjar tillaga löken i matlagningen avaktiveras vart och ett av enzymerna. Följaktligen minskar närvaron av gaser.

Kockens rekommenderade lösning för att hacka lök utan att gråta

Jack Scalfani är den erfarne kocken som har kommit på det perfekta tricket att skära lök utan att gråta. Enligt honom är det första man ska göra att sticka in kniven i en av sidorna på löken och trycka in den hela vägen in i löken.

Flytta den sedan i en cirkulär rörelse runt kanten. Avsikten här är att extrahera den centrala delen som bildar roten, vilket är den del som gör att du gråter.

Därefter kan du hacka eller skära löken som du vill. När roten har tagits bort, finns inte längre någon risk för irritation i ögonen.

Den här videon visar exakt hur du förbereder en lök för att sedan kunna hacka den utan att gråta.

Andra populära knep för att hacka lök utan att gråta

Många har upptäckt att när löken är väldigt kall neutraliseras gaserna. Därför är ett knep att du lägger löken i frysen 1 timme innan du ska hacka den.

Ett annat tips är att skära den i en behållare med vatten. På så sätt frigörs färre gaser och med mindre intensitet.

Ett annat populärt knep är att tända ett ljus i närheten av var du hackar löken. Många har funnit att detta element hjälper till att absorbera de gaser som genereras.

Lök i vatten.

Fördelarna med lök

Lök är en mycket viktig källa till vitaminer, eftersom den innehåller B-, A-, C- och E-vitaminer. Den innehåller också flera olika mineraler, såsom natrium, järn, kalcium, magnesium, kalium, zink och fosfor.

En studie publicerad i Semantic Scholar visar att lök har en verkan mot bakterier. Därför kan det vara ett medel som bidrar till att lindra förkylningssymtom.

Skär lök.

Som en ytterligare faktor innehåller lök också allicin och alliin, två komponenter som minskar risken för bildandet av blodproppar. Det är därför rekommenderade i kosten för personer med hjärt-kärlsjukdomar.

Slutligen bör vi också nämna att de innehåller en kraftfull antioxidant, quercetin. Denna stärker immunförsvaret och skyddar mot osteoporos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kabrah, Ahmed, Dr. Hani S. Faidah, Dr. Ahmad M Ashshi and Mrs. Safaa A. Turkistani. “Antibacterial Effect of Onion Mr.” (2016).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.