Rengör din airfryer på rätt sätt: vi berättar hur

Airfryern är en apparat som börjar förekomma i alltfler kök över hela världen. Låt oss ta en titt på hur du rengör din airfryer så att den kan hålla sig i gott skick så länge som möjligt.
Rengör din airfryer på rätt sätt: vi berättar hur

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Trenden för hälsosam kost har bidragit till uppkomsten av nya apparater för matlagning som gör att man inte behöver använda så mycket fett. Så är fallet med airfryers, eller varmluftsfritöser, som är här för att stanna. Även om mängden olja som används är mycket mindre, finns det dock alltid lite fett och rester kvar. Därför ska vi dela med oss ​​av några tips om hur du rengör din airfryer utan att skada dess komponenter.

Sanningen är den att när vi lagar pommes frites och inte använder särskilt mycket olja så ger det intrycket att maskinen inte har blivit smutsig. Men resterna av fett och mat finns fortfarande där. Om vi ​​inte tar bort dem kan vi skada eller försämra fritösen. Låt oss ta en titt på hur man rengör en airfryer på bästa sätt.

Hur du rengör din airfryer: En steg-för-steg-guide

En airfryer på ett fyllt matbord.
Följ tillverkarens instruktioner för att hålla din airfryer ren.

Det finns olika sätt att rengöra denna apparat. Därför beror din rengöringsmetod på hur du använder din airfryer. Vi ska gå igenom tre rengöringsmetoder, från traditionell till djuprengöring.

Den traditionella metoden: Rengör efter varje användning

Det första du måste göra i varje fall är att koppla ur den ur väggen så fort du är klar med matlagningen. När fritösen har svalnat tar du bort de löstagbara delarna som till exempel korgen, plåten och gallret från huvudenheten. Även om det finns många modeller så fungerar de alla på ungefär samma sätt.

Tvätta sedan var och en av dessa delar med varmt vatten, neutral tvål eller ett milt rengöringsmedel och en svamp som inte rispar delarna. Om det finns smuts som sitter hårt kan du få bort det med en mjuk borste.

Du kan också låta delarna ligga och dra i varmt vatten och diskmedel i cirka 15 minuter. Efter att fettet har mjuknat är det lättare att få bort det med en svamp.

Medan du väntar på att delarna ska torka innan du sätter ihop airfryern, rengör både insidan och utsidan. Gör detta med en fuktig trasa med tvättmedel och ta slutligen bort tvålrester med en annan fuktig trasa.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa: Tips för att rengöra kylskåpet miljövänligt

Det snabba sättet: När du inte har mycket tid

Det är möjligt att du inte alltid har tid att rengöra din fritös på så vis som vi gick igenom i föregående punkt, och du behöver rengöra den lite fort. För detta alternativ häller du helt enkelt tvålvatten i korgen och sätter på fritösen och låter den arbeta vid hög temperatur i cirka 10 minuter.

På så sätt kommer resterna av fett och mat att lösas upp. När programmet är klart tar du bort korgen, sköljer den och låter den därefter torka. Även om detta inte är en rengöringsmetod som rekommenderas varje gång du använder fritösen, kan den göra så att du har en ren fritös även när du har ont om tid.

Den tredje metoden: djuprengöring

Du kan tillaga sötpotatis i en airfryer.

Det rekommenderas att du utför en djuprengöring då och då för att hålla din airfryer i bästa skick. Det första du ska göra är att sänka ner korgen i varmt vatten och ett avfettande rengöringsmedel i några minuter. Sedan, när du har kontrollerat att fettet har mjuknat, använder du en mjuk borste eller svamp och tvål för att ta bort resterna av smuts. Efter detta sköljer du med mycket vatten så att ingen tvål eller något diskmedel finns kvar.

Om fritösmodellen tillåter det bör du ta bort delen som täcker grillen så att du kan rengöra den med en svamp eller borste. Det är vanligt att matbitar faller på grillen och det är inte något vi ofta rengör efter varje användning. Av denna anledning har vi inkluderat rengöringen av denna också i denna tredje metod.

När det gäller modeller som inte ger lätt tillgång till grillen kan du försöka vända fritösen upp och ner för att försöka komma åt denna del. I vilket fall som helst kan du använda en borste för att hjälpa dig att nå grillplatsen och på så sätt rengöra den mer grundligt då och då.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Att hålla din sminkväska ren: viktigare än du kan tro

Hur du rengör din airfryer: några slutliga tips för underhåll

Vi vill betona att var och en av dessa tre rengöringsmetoder är användbara. Inte bara det, de är också nödvändiga för att fritösen ska fungera korrekt. Om matbitar fastnar i någon del av fritösen kan apparaten skadas.

Dessutom kan ansamlad smuts orsaka bakterier, och användningen av apparaten kommer att gå långsammare och energiförbrukningen blir då dessutom högre. Till sist vill vi ge dig dessa tips för underhåll:

  • Du kan hälla vatten med citron eller vinäger i korgen och sätta fritösen i drift lite då och då.
  • Använd aldrig metall eller spetsiga redskap när du lagar mat.
  • Rispande rengöringsredskap som skrubbsvampar av metall bör inte användas.
  • Desinfektionsmedel bör undvikas eftersom de kan vara olämpliga för användning på ytor som kommer i kontakt med livsmedel.
  • Det viktigaste är att följa tillverkarens instruktioner och granska all information som ingår i bruksanvisningen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Monje, M. (2015). Limpiadores de cocina: la marca de fabricante a la cabeza del lineal. Revista alimarket, (297), 245-253. Urbina, D. G. B., & Bocanegra, S. P. A. (2021). Nuevas tecnologías de freído para reducir el contenido de grasa en alimentos fritos.
  • NUEVAS, L. D. (2016). NOVEDADES TÉCNICAS. Afinidad73(575), 243.
  • Zalbidea Muñoz, M. A. (2019). Limpieza mediante gomas y esponjas.
  • Perejil, D. (2004). Productos de limpieza de cocina: la clave, los desengrasantes. Revista alimarket, (177), 183-191.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.