Råd för att undvika att misslyckas med dieten

Det är viktigt att du förändrar din livsstil för att inte misslyckas med din diet.
Råd för att undvika att misslyckas med dieten

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du trött på att alltid misslyckas med dieten? Skulle du vilja ha en hälsosammare livsstil? Det är först och främst viktigt att man inte tappar hoppet.

I den här artikeln kommer vi ge dig några tips för att hjälpa dig på traven. Detta är metoder som kommer hjälpa dig i det långa loppet.

Är du redo? Lyssna noga och skrid till verket.

Sluta se din diet som ett straff och se den som en förändring som är bra för dig i det långa loppet

Kvinna med kasse.

En av de främsta anledningarna till att folk misslyckas med sina dieter är att de ser dem som negativa konsekvenser av deras livsstil. Detta är fel perspektiv eftersom du hela tiden kommer gå och tänka på slutet av tunneln. Du ser med andra ord inte dieten som något du vill hålla på med i det långa loppet.

Problemet med detta är att även om du lyckas gå ner några kilon så kan du lika gärna gå upp igen vid ett senare tillfälle efter att du har slutfört dieten. Det är viktigt att man förbereder sig mentalt och förstår att dieten är ett sätt att förbättra livet och inte något man bara använder för att gå ner några kilon i nuläget.

Genom att ändra ditt perspektiv kommer du inte längre se dieten som något negativt. Kom ihåg att:

  • Inte ha ett slutdatum för din diet.
  • Belöna dig själv varje gång du har nått ett mål och skapa nya mål allt eftersom.

Undvik restriktiva dieter

Att gå hungrig.

Det har blivit populärt med restriktiva dieter, men de är inte alltid en bra idé. Om läkaren inte har rekommenderat dig att du ska följa en restriktiv diet så finns det heller ingen anledning att göra det.

Det finns två problem med restriktiva dieter:

  • Du lär dig för det första inte att äta bra och du får ofta inte i dig den näring som du behöver. I vissa fall kan du även uppnå en motsatt effekt. Med andra ord kan du komma att tappa muskler istället för fett.

Det bästa sättet att undvika att misslyckas med dieten är att följa en som är speciellt skräddarsydd för dig. Det är en bra idé att prata med en nutritionist som kan lära dig att tillreda goda och balanserade rätter.

  • Man kan bara använda restriktiva dieter under en begränsad tid. De rekommenderas inte i det långa loppet då de inte innehåller alla de näringsämnen som du behöver. De flesta av dem rekommenderas endast under 3 till 7 dagar, och de är därför inte metoder som du kan använda för att uppnå resultat i det långa loppet. Regelbunden användning av sådana dieter kommer dessutom göra dig trött och ge dig ett dåligt humör.

Lär dig om hälsosamma livsstilar för att inte misslyckas med dieten

Familj i köket.

Det är bättre att lära dig och förstå hur din kropp fungerar och varför den behöver vissa näringsämnen, istället för att följa dieter som lovar saker som låter för bra för att vara sanna. Det är viktigt att man lär sig om dessa näringsämnen, var de kommer ifrån och hur du på bästa sätt kan inkludera dem i din kost.

Du kommer då inte att se din hälsosamma diet som ett straff. Om du är påläst kommer du löpa mindre risk för att äta sådant som du inte borde. Visst, ibland kan du unna dig något sött, men du bör även tänka på mängden och hur det påverkar kroppen.

Prata med en nutritionist om du är osäker på hur du bör göra. Nutritionisten kommer berätta för dig hur maten påverkar din kropp, och detta kommer hjälpa dig med att ta rätt beslut.

Lämna visst utrymme i dieten åt mat som du tycker om men som inte är så värst hälsosam

Kvinna som äter bröd.

Du kommer löpa mindre risk för att misslyckas med dieten om du även äter mindre hälsosam mat då och då. Vissa nutritionister rekommenderar att du tillåter dig själv att äta en sådan måltid per vecka.

Du kanske inte vill eller kanske inte har råd med att gå till en specialist, men du bör ändå se till att 80% av din diet består av färska grönsaker, frukt, kött, mjölkprodukter och baljväxter.

Det är alltid bäst att tillreda maten hemma. Istället för att beställa en pizza så kan du lära dig göra pizzadeg och använda dig av färska grönsaker och andra ingredienser som du har hemma. Tänk på dessa tips för att inte misslyckas med dieten!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.