20 typer av sminkborstar

20 typer av sminkborstar

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2023

Det finns några grundläggande sminkverktyg som verkligen inte bör saknas i din sminkväska, men det finns också ett brett utbud av olika typer av sminkborstar, var och en med ett unikt syfte när det kommer till denna konst. Du behöver inte vara proffs för att praktisera knep som optimerar din make-up, så länge du använder dina verktyg på rätt sätt.

Eftersom det finns väldigt många borstar och många av dem är väldigt lika varandra, kan man bli lite förvirrad över vilka man ska använda. För att hjälpa dig att dra full nytta av deras fördelar, kommer här en guide till typerna och funktionerna för varje sminkborste.

Vad är sminkborstar?

Sminkborstar är verktyg som ger bättre täckning och förenklar appliceringen av kosmetika. De består av ett handtag som vanligtvis är tillverkat av harts, plast eller trä, vars förlängning gör att hanteringen är bekväm.

Kärnan i dessa sminkverktyg sitter i deras borst, eftersom de fungerar som ett medel för att överföra produkten till huden. Beroende på borstens längd och tjocklek kan man komma åt alla områden i ansiktet.

Du kommer att märka hur fördelaktiga de är när du ser hur din makeup verkligen ser ut, eftersom den ser helt annorlunda ut när du använder rätt borstar istället för att använda samma borste för att applicera alla produkterna.

Dessutom är dessa olika sminkborstar oumbärliga verktyg i särskilda fall, såsom korrigerande sminktekniker. Tack vare sin precision döljer de bättre hudfel som hyperpigmentering, akne och ärr.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: 11 dagliga enkla tips för långvarigt smink

Olika typerna av sminkborstar

Flera sminkmärken erbjuder sina egna kollektioner med olika typer av sminkborstar, i basversioner och i set som innehåller alla kategorier. Oavsett om du köper ett elementärt set eller ett komplett, är det rätta att göra att välja kvalitetsborstar.

En nyckel till att välja de bästa sminkverktygen är att veta hur de klassificeras; uppdelningen beror på storleken, tillverkningsmaterialet, finishen de erbjuder och längden på borsten. Enligt dessa egenskaper, låt oss ta en titt på de olika typerna.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att puderpuffen inte faller inom kategorin penslar, även om dessa verktyg är väldigt praktiska när det kommer till vissa typer av sminkapplikationer.

1. Små sminkborstar

Det här är borstarna du använder på munnen, näsan och ögonkonturen. De är gjorda för områden som behöver mycket precision, eftersom de är punkter som kräver minimala beröringar där kompakta verktyg är bekväma.

2. Medelstora sminkborstar

Dessa sminkverktyg är gjorda för mellanliggande regioner, såsom kindbenen.

3. Stora borstar

Deras volym är fördelaktig i områden som kräver mycket täckning. Hyn drar nytta av dem med applicering av puder, foundations och BB-kräm.

Brocha de maquillaje mediana.
Borstens storlek möjliggör finare finish eller snabb täckning av stora ytor.

4. Olika typer av naturliga sminkborstar

Det här är borstar vars fibrer kommer från djurhår. De är mjukare och rekommenderas för puderapplicering.

5. Syntetiska borstar

Dessa typer av sminkborstar är gjorda för att ersätta de av naturligt ursprung och håller längre. Foundation for Animal Defense Counseling and Action lyfter fram kvaliteten på dessa artiklar, vilka innefattar den antibakteriella kvaliteten och att de främjar djurskydd.

6. Goupillonborstar

Det här är borsten som är speciellt designad för ögonfransarna, eftersom den bidrar till att förse dem med mascara, pre-base eller serum.

7. Breda sminkborstar i solfjäderform

Dessa är borstar för lätta puder; de ger bra glid och undviker att smink byggs upp. Solfjäderkanten rekommenderas för highlighter och för blekning av skuggor i ögonvrån.

8. Rundade borstar

Borstar med detta snitt tar upp ämnen i små proportioner. De passar också ofta för puder, men för mer täckning. De används vanligtvis på kinderna.

9. Spetsiga borstar

Dessa är precisionsinstrument som föreslås för sminkning i mindre, specifika områden i ansiktet. Till exempel är de mycket användbara för att korrigera mörka ringar under ögonen, rökiga effekter i ögonvrån och konturer.

10. Rakt skurna sminkborstar

Dessa ger bred och naturlig täckning, eftersom de fördelar den flytande kosmetikan jämnt och utför en sorts svepande verkan. Denna typ av borste kan även användas för concealers och primer.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Vad är visagism och varför är det viktigt för en bra sminkning?

11. Skunkborstar

Dessa har en lite längre variant på borsten som påminner om en skunk. Dessa borstar kombinerar naturliga och syntetiska trådar. De är borstar för flera ändamål, designade för lätt polering.

12. Rundade sminkborstar

Deras rundade huvud och rundade plan är gjorda för djup, tung täckning. En kosmetika som denna borste fungerar bra med är concealer.

sminkborstar
Fläktborstar och rundade borstar är designade för puderapplicering.

13. Fasade borstar

Dessa har en diagonal profil som anpassar sig efter ansiktets konturer. De riktar sig perfekt mot ögonhålan och kindbenen.

14. Ovala sminkborstar

Även kända som tandborstar på grund av sin tandborstliknande form. Dessa borstar har ett tätt, silkeslent huvud som är idealiskt för airbrush-liknande täckning. Med de stora kan du blanda, applicera och mixa; med de små kan du sminka ögonområdet.

15. Långa borstar

Långa borstar förenklar rörelserna för felfri blandning, speciellt när det gäller skuggor och glitter. Tekniken är att göra slutna minicirklar för att sprida kosmetikan.

16. Korta sminkborstar

Utseendet på dessa sminkverktyg är kompakt och de fångar upp mer kosmetika och distribuerar det på lämpligt sätt.

17. Läppborstar

Namnet avslöjar deras utseende och användning. Det finns läppborstar för läppkonturering eller plumping. De är extremt tunna och fasta, vilket möjliggör större noggrannhet vid målning av läpparna.

18. Eyelinerborstar

Det här är korta, platthåriga borstar som suddar ut eyeliner eller korrigerar ögonmakeup. Vissa har en fasad skärning, medan andra ser ut som en borste. Pennformade sminkverktyg faller inom denna kategori, som är lämpliga att använda på övre och nedre ögonlock.

ögonmakeupborstar
Eyeliner är en uppgift som kräver mycket precision, så fina borstar är ett måste.

19. Olika typer av sminkborstar för puder

Dessa är medelhåriga, buskiga borsthuvuden som uppnår en jämn finish när du rör dem i cirklar.

20. Sminkborstar för ögonbrynen

Det är vanligt att dessa verktyg har en vinklad ände för att fylla i ögonbrynen, medan den andra änden har spiralborst som ger form när du sprider skuggan eller gelen.

Varför använda sminkborstar?

Sminkborstar är de perfekta alternativen för att kontrollera mängden produkt som appliceras till huden. Så länge du använder en bra teknik kommer du att uppnå naturliga, enhetliga finish utan variationer i din hy.

Dessutom är användningen av borstar fördelaktigt eftersom du hjälper till att ta hand om hygienen i ansiktet med dessa verktyg. Faktum är att laboratoriet R-Biopharm hävdar att ett stort antal mikroorganismer kan komma in i kosmetika via händer och mun; det betyder att om du sminkar dig med fingrarna kan du överföra bakterier och skada din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.