Tips om hur man kan lindra en öroninfektion hos barn
Att drabbas av öroninfektion är vanligt bland både spädbarn och barn. Faktum är att nästan hälften av alla barn får minst en öroninfektion under sitt första levnadsår. Det är också den vanligaste orsaken, förutom tonsillit, där en barnläkare ordinerar antibiotika till ett barn.
De flesta förkylningar och halsinfektioner sker runt vintern. Under denna säsong är det mer sannolikt att barn med allergiproblem och som bor runt rökare drabbas av dessa.
Hur man upptäcker en öroninfektion hos barn
Du kanske inte vet detta, men otitis media, en grupp av inflammatoriska sjukdomar i mellanörat, orsakas av att bakterier eller virus tränger in i mellanörats luftrum från munhålan. Därtill kan en onormal förökning av mikroorganismer i området generera var och skapa en utspänd trumhinna, vilket gör att barnet har ont.
Denna infektion är vanligare när barnet har en halsinfektion. Detta eftersom att området då är full av slem vilket skapar perfekta förutsättningar för överdriven tillväxt av virus och bakterier.
Symtom på öroninfektion hos barn
Symptomen på detta tillstånd beror ofta på åldern på barnet. När det gäller spädbarn visar det sig som irritabilitet, matavstötning på grund av aptitlöshet, kräkningar, och vid mer avancerade infektioner även varbildning i ytterörat. Smärtan ökar vanligtvis när barnet sover på grund av att trycket i örat ökar i horisontellt läge. Det kan också förekomma feber och frossa.
Det är viktigt att kunna känna igen symptomen på denna infektion i de tidiga stadierna för att kunna tillämpa lämplig behandling så snart som möjligt. Det hjläper till att påskynda återhämtningen och förhindra komplikationer.
Huskurer mot öroninfektion hos barn
Det är mycket viktigt att du inte försöker diagnostisera det på egen hand; konsultera istället en läkare om du misstänker någon infektion. Följande botemedel är endast ett komplement till den behandling som din läkare ordinerat och är inte en ersättning för den. Som du kan se är de främst till för att lindra smärta och inflammation.
1. Applicering av naturliga oljor och växtinfusioner
Vissa örter, som mynta, oregano, lavendel och kamomill, har en smärtstillande, antiseptisk och antiinflammatorisk effekt. Proceduren består av att förbereda en infusion, blötlägga en steril gasbinda med den och applicera den på barnets öra.
På samma sätt kan du applicera några droppar av någon naturlig olja som oliv eller mandel, för att lugna smärtan och klådan i barnets mellanöra.
2. Applicering av varma kompresser
Du kan även lägga en kompress indränkt i varmt vatten ovanpå barnets öra. Om du inte har steril gasväv, kan du lägga en vetekudde i mikron i några sekunder. Värmen kan främja cirkulationen i området och lindra obehaget som uppstår på grund av infektionen. (Se till att den inte är för varm när du lägger på den!)
3. Inandning av eukalyptusånga
Att inandas ånga kan effektivt lindra smärta som uppstår vid öroninfektion. Lägg några eukalyptus- eller myntablad i en skål med kokande vatten, lägg en handduk över barnets huvud och försök att låta det andas in ångorna. Upprepa det två till tre gånger om dagen. Det är mycket viktigt att du följer dessa riktlinjer för att förhindra brännskador:
- Se först till att skålen med hett vatten står på en jämn, stadig yta och inte kan välta.
- Se till att inte skaka skålen och att barnet lutar sig mot den.
- Undvik att låta ångan komma i kontakt med ögonen. Barnets ögon ska vara stängda och riktade bort från ångan.
- Slutligen, ställ skålen med varmt vatten på säkert avstånd från ovaktade barn eller husdjur.
4. Applicering av infusioner med antibakteriell effekt
Vårt sista tips är att göra en infusion med vitlök eller lök och applicera några droppar i barnets öra. Koka först upp en kastrull med vatten och tillsätt en lök eller ett par vitlöksklyftor. Sila sedan den resulterande vätskan så att inga fasta partiklar finns kvar. Låt det svalna och applicera det sedan.
Slutligen måste vi påminna om att dessa medel med antiinflammatoriska egenskaper är till för att lindra smärta och obehag. Du bör alltid följa din barnläkares instruktioner när det gäller den behandling denna ordinerar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gurney, T. A., & Murr, A. H. (2008). Otitis media. In Emergency Management of Infectious Diseases. https://doi.org/10.1017/CBO9780511547454.006
- Morris, D. O. (2004). Medical therapy of otitis externa and otitis media. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2003.10.009
- Abrol, B. M. (1973). The diagnosis and management of acute otitis media in infants. Indian Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.2012-3488
- Baqué, M. (2013). Factores de riesgo que producen otitis media. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/183/2012_F_005.pdf?sequence=1
- NIDCD staff. (20213). Infecciones del oído en los niños. NIDCD. https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/infecciones-del-oido-en-los-ninos
- García Bacallao, L., Rojo Domínguez, D. M., García Gómez, L. V., & Hernández Ángel, M. (2002). Plantas con propiedades antiinflamatorias. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 21(3), 214-216. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03002002000300012&script=sci_arttext&tlng=pt