Tolv tips om hur du blir mer osjälvisk

Att hjälpa utan att förvänta sig något i gengäld är att vara osjälvisk. Det du ser som en liten handling kan ha stor betydelse för någon annan. Här hittar du tolv tips om hur du blir mer osjälvisk.
Tolv tips om hur du blir mer osjälvisk

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2022

Måste du vara osjälvisk och sätta andras behov före dina egna? Egentligen inte, men det är en fin linje, och att vara mer osjälvisk betyder faktiskt att ha viljan att hjälpa andra utan att förvänta sig något tillbaka. Det kommer inte bara att ge dig stor tillfredsställelse, utan du kommer också att vara snällare mot din omgivning.

Slå upp ordet osjälvisk i en ordbok och en av de första definitionerna är “en person som också tänker på andras behov och inte bara på sina egna“. Med utgångspunkt från detta kan du fråga dig själv hur många gånger du handlar utan att bara tänka på hur det kommer att påverka dig, vad som passar dig och vad som får dig att må bra.

Vikten av att bli mer osjälvisk

Att vara osjälvisk låter dig bättre förstå världen från andra perspektiv och visualisera problem, attityder och reaktioner från olika synvinklar. Det är inte alltid så lätt att utveckla tendensen att hjälpa till utan att tänka på dig själv först, men det är definitivt givande.

Enligt Allan Luks och Peggy Paynes bok The Healing Power of Doing Good: The Health and Spiritual Benefits of Helping Others, minskar osjälviskhet stress och förbättrar känslomässig balans.

Dessutom är tillfredsställelsen inte bara omedelbar, utan kommer varje gång du kommer ihåg den osjälviska handlingen. Det stärker din självkänsla, självförtroende och sociala förmåga, förutom att du också get tillbaka till din omgivning.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: 5 steg för att upptäcka och övervinna dålig självkänsla

Tips för hur du kan bli mer osjälvisk

Lägg några minuter på att reflektera över hur du kan vara stödjande utan att mata ditt ego när du har tillfälle. Tycker du att det är svårt? Fortsätt läsa, följande tips kan göra det lättare.

1. Var empatisk

Att vara osjälvisk går utöver dina egna tankar, utöver att bara fokusera på dina egna känslor och vad du vill eller behöver. Det handlar inte om självupptagenhet, utan om att lyssna och förstå andra, lära sig förstå vad som får dem att må bra eller dåligt. Det hjälper dig att se olika sätt på vilka du kan bidra med lite ljus och glädje på deras liv.

par försöker bli mer osjälvisk
Empati låter dig koppla bort ditt ego och istället projicera den energin mot andra.

2. Lyssna mer och prata mindre för att bli mer osjälvisk

Ett sätt att visa intresse för någon är att lyssna på dem, särskilt om de vill berätta om en prestation eller ta upp sina problem.

Fråga dem hur deras dag har varit och ge dem en chans att sätta ord på sina tankar och lasta av sina bördor. Du kommer att upptäcka att de under samtalet också vill höra vad du har att säga.

3. Kritisera inte

Var konstruktiv, istället för att påpeka det som gått fel eller varit dåligt. Det finns många sätt att säga samma sak, och det är bättre att ge en konstruktiv åsikt, särskilt om den inte är positiv. Betona det som är bra och uppmuntra det.

4. Älska dig själv för att bli mer osjälvisk

Det är omöjligt att älska andra om man inte älskar sig själv. Autentisk osjälviskhet börjar när du älskar dig själv och du kan bara älska andra från denna utgångspunkt. Ett sätt att göra det är att vara tacksam för den du är.

5. Det är inte alltid bra att dra uppmärksamhet till sig själv

Det är inget fel i att vara generös; det som kan bli snett är när man framhäver sig själv eller förväntar sig belöningar för sin godhet. Låt dina handlingar tala för sig själva när du utför altruistiskt arbete och hjälper någon i nöd. Det gör dina handlingar mer autentiska och värdefulla.

6. Ge vad du själv vill ha

Börja till exempel i din egen familj och ge dem något trevligt. Små handlingar banar vägen för större gester. Nej, du behöver inte leva för att behaga andra, men du kommer att förstå hur bra det känns när du gör det emellanåt.

7. Kultivera ditt tålamod

Osjälviska människor tenderar att ha tålamod, något som är ett önskvärt drag för att undvika frustration och ilska. Förtvivla därför inte för att du inte har kommit längre; din tid kommer.

Det är ingen mening med att bli upprörd över de som står framför dig i kön. Kom ihåg att det lika gärna kunde vara du. Börja en konversation istället – det är mer underhållande för alla inblandade.

8. Säg ”nej” mindre ofta

Det är mer tillfredsställande att säga “ja“, så var positiv när det gäller situationer som inte innebär någon risk eller fara, och som ger glädje och lycka. För det allra mesta har du något att ge eller ett sätt att hjälpa till på. Så varför inte göra det om det har stor betydelse för den som behöver det!

9. Släpp greppet lite grand

Att ha kontroll över vad som händer är inte alltid så viktigt. Du kan uppnå mer när du vågar släppa taget lite och låter dig bli överraskad över vad vägen till målet har att erbjuda. Du kommer så småningom att se hur givande det är att hjälpa andra.

10. Reflektera över ditt beteende för att bli mer osjälvisk

Ta dig tid att reflektera över dina vanor, tankar och handlingar. Granska hur du behandlar dig själv och hur du behandlar andra. Analysera också om du kunde ha gett eller älskat mer.

Gör det inte som ett straff, utan använd det som ett sätt att göra nästa dag lite bättre. Vissa psykologer rekommenderar att man utövar meditation med kärleksfull vänlighet för att arbeta med sina känslor.

11. Hitta en osjälvisk förebild att ta efter

Ta efter en person eller karaktär du beundrar och uppfattar som osjälvisk. Försök att förstå hur de hjälper andra och hur deras handlingar kan påverka så många liv.

Det finns många goda exempel att ta efter om vi bara höjer blicken en smula.

12. Förlåt från hjärtat för att bli mer osjälvisk

Var inte arg på en person som ber om förlåtelse. Att visualisera vad som hänt från ett annat perspektiv hjälper oss att finna medkänsla. Det är inte lätt att förlåta någon som sårat dig, men det är ett stort steg mot osjälviskhet och fredlig samexistens.

upprörd kvinna på soffa
Det är svårt att förlåta och glömma oförrätter, men det är en läkningsprocess som hjälper dig på vägen till empati och som samtidigt befriar dig.

Värdet av att vara mer osjälvisk

I slutändan är det att vara osjälvisk att behandla andra som du själv vill bli behandlad, utan att skada dem på något sätt för din egen vinnings skull. Faktum är att värdet kan ses i personlig tillväxt och osjälviskhet för andras välfärd.

Dessutom, vänta inte på att rätt tillfälle ska infalla för att handla, utan var generös varje dag. Till exempel kan du erbjuda din sittplats till en äldre eller gravid person på bussen, donera kläder du inte längre använder, hålla upp hissdörren för att någon ska hinna med hissen, säga hej när du kommer in någonstans och berätta för andra att de är viktiga för dig.

Dessa vardagliga gester ger näring åt ditt sinne, din ande och dina känslor när du gör det från hjärtat utan att förvänta dig något tillbaka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.