5 effektiva tips för att gå ned i vikt under klimakteriet

Försöker du gå ner i vikt under klimakteriet? Oroar du dig över problem som associeras med övervikt? Prova våra tips för att ta hand om dig.
5 effektiva tips för att gå ned i vikt under klimakteriet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att gå ned i vikt under klimakteriet är inte bara en bra idé av estetiska anledningar. Även om det är en punkt i livet när det är normalt att oroa sig över figuren, är rätt kroppsvikt framförallt viktigt för din hälsa.

Din kropp drabbas av abrupta förändringar som ett resultat av hormonrubbningar under klimakteriet. Din metabolism saktar ner och du blir mer benägen att samla på dig kroppsfett,  drabbas av vätskeretention och förlora muskelmassa.

För att undvika det är det viktigt att förstå rollen din kost spelar. Även om många ignorerar hur viktig den är kommer en bra kost vara det som låter dig hålla en hälsosam vikt och undvika sjukdomar. Vilka är nycklarna till att gå ned i vikt under klimakteriet? Vilka förändringar måste man göra i sin kost?

Många kvinnor vill veta svaren på dessa frågor. Vi vill därför dela med oss av en serie rekommendationer du säkert kommer finna användbara.

En hälsosam kost för att gå ned i vikt under klimakteriet

Att hålla sig till en hälsosam kost är det bästa sättet att gå ner i vikt under klimakteriet. Kompletterande hälsosamma vanor är givetvis viktiga, men att äta livsmedel med högt näringsvärde kommer optimera din metabolism och ge dig en solid grund att bygga på.

På grund av förändringarna i kroppen måste du se till att få i dig rätt mängd näringsämnen. Det finns faktiskt speciella näringskrav för att motverka kroniska sjukdomar som osteoporos och artrit.

De goda nyheterna är att du inte behöver införa strikta begränsningar eller följa jobbiga regimer. Genom att kombinera nyttiga ingredienser kan du designa en balanserad, komplett kostplan som kontrollerar fetter och kalorier.

Livsmedel för att gå ned i vikt under klimakteriet

Stort urval av mat

Om du vill stödja dina metaboliska funktioner för att gå ned i vikt under klimakteriet är det en bra idé att inkludera vissa specifika livsmedel som verkligen är bra för det:

 • Magert kött (kyckling, fläsk, kalkon)
 • Fisk och skaldjur
 • Fullkorn (ris, havre, fullkornsbröd, etc.)
 • Frukt och grönsaker
 • Baljväxter (bönor, linser, ärtor, soja)
 • Nötter och frön
 • Nyttiga fetter (olivolja, avokado, solrosolja)

Nyckelaspekterna

Utöver det är det bra att ta hänsyn till andra nyckelaspekter som gör kosten nyttigare och mer effektiv.

1. Öka ditt intag av proteiner

Öka proteinkonsumtionen

Proteinrika livsmedel med högt biologiskt värde är viktiga för din kost under klimakteriet. Detta makronäringsämne hjälper dig att bibehålla kroppens magra massa och är dessutom en källa till energi.

Att inkludera mer protein i din kost kommer komplettera all träning du gör för att bibehålla muskelmassa. Samtidigt “höjer” det din metabolism för att hjälpa dig att lättare gå ned i vikt.

Några proteinrika livsmedel är:

 • Magert kött
 • Fisk och skaldjur
 • Baljväxter och nötter
 • Ägg och derivat
 • Mejeriprodukter

2. Ät en balanserad frukost

Missa inte frukosten

Ett av de stora misstagen många kvinnor i klimakteriet begår är att hoppa över frukosten för att “spara kalorier”. Snarare än att vara bra för viktnedgång gör det dig svagare och hungrigare. En nyttig och balanserad frukost ska utgöra 25% av ditt dagliga kaloriintag. Man kan inte bara ersätta frukosten med en kopp kaffe och ett kex, och ej heller bearbetade livsmedel eller färdigrätter.

3. Öka mängden frukt och grönsaker du äter

Öka konsumtionen av frukt och grönt

Frukter och grönsaker är utmärkta för de som försöker gå ned i vikt under klimakteriet. De är fulla av näringsämnen och egenskaper som hjälper dig att bränna fett utan att negativt påverka din hälsa.

4. Undvik mättat fett och socker

Undvik fett och socker

Ämnesomsättningen blir långsammare när klimakteriet börjar. Därför är det viktigt att begränsa mängden mättat fett och socker i din kost.

 • Bearbetade livsmedel, bakverk och sötsaker ska inte utgöra en betydande del av din kost. Det är viktigt att läsa på etiketterna så att du inte får i dig dem av misstag.

5. Öka ditt vattenintag

Drick tillräckligt med vatten

Att dricka tillräckligt med vatten är en av nycklarna till god hälsa och en balanserad kroppsvikt. Det hjälper kroppen att avgifta, reglera kroppstemperaturen och undvika energisvackor.

 • Att dricka vatten gör att du känner dig mättare mellan måltider och förbättrar matsmältningen. Försök att dricka 6-8 glas om dagen.

Försöker du gå ned i vikt under klimakteriet? Oroar du dig över problem som associeras med övervikt? Prova våra tips för att ta hand om dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Deer RR., Volpi E., Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2015. 18 (3): 248-53.
 • Alissa EM., Ferns GA., Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (9): 1950-1962.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.