10 tips för hårvård på hösten

Hösten är en tid då håret tenderar att falla av mer än vanligt. Här är några grundläggande hårvårdstips för att hålla ditt hår friskt den här tiden på året.
10 tips för hårvård på hösten

Senaste uppdateringen: 14 september, 2023

Hösten är här, och med den, så har också behovet av god hårvård så att det inte blir skadat av de plötsliga temperaturförändringarna. Under den här årstiden ökar luftfuktigheten och håret blir skört och tenderar att bli frissigt och matt.

Dessutom har minskningen av timmar av naturligt ljus en inverkan på hårväxten. Det är därför håravfall är vanligt under denna period. Lyckligtvis finns det några sätt att motverka dessa effekter. Upptäck dem här!

Varför är det viktigt med hårvård på hösten?

Journal of the Faculty of Medicine vid National Autonomous University of Mexico påpekar att hår är en viktig del av kroppen som är ansvarigt för att skydda den mot yttre element. Det är också nödvändigt för spridningen av ämnen som utsöndras av talgkörtlarna och för flera känsliga och psykosociala funktioner. Dessutom skyddar det hårbotten från ultravioletta strålar och kyla.

Att ta hand om ditt hår är något du alltid bör göra, och det är lämpligt att anpassa dina rutiner efter säsongen.

På hösten kommer hårfiberns livscykel ett slut, varför du tenderar att tappa hår för att ge plats åt nya hårstrån. Vissa beskriver processen som ett säsongsbetonat tillstånd, men det finns dock inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att styrka detta.

Enligt den spanska akademin för dermatologi och venerologi (AEDV) är hösten inte är en period av håravfall, utan en period av hårförnyelse. Med andra ord dör håret och faller av eftersom nya hårstrån trycker ut det.

hårvård på hösten
Under hösten är det mer vanligt med håravfall. Detta är naturligt.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Stärk ditt hår och förhindra håravfall med dessa naturliga kosttillskott

Rekommendationer för hårvård på hösten

Det är tillrådligt att ta hand om hårets hälsa för att minska påverkan från höstens väder och miljö.

1. Skydda ditt hår från värme

Det är alltid bäst att hålla sig borta från plattång, locktång och hårtork och istället låta håret torka i det fria. Dessa apparater torkar nämligen ut topparna och påverkar hårets struktur.

Man om du ändå måste använda dessa apparater, se till att alltid spraya på ett värmeskyddsmedel först. Du skyddar även ditt hår mer om du torkar bort överflödig fukt med en mikrofiberhandduk innan du använder något värmande redskap.

Ett alternativ är att använda en smart värmeapparat som är designad för att anpassa temperaturen efter din typ av hår och dess behov.

2. Använd en lämplig borste

Att reda ut håret med en naturlig borste förhindrar att hårstråna går av. Mjukheten och flexibiliteten som den glidande effekten av dessa verktyg ger passar alla typer av hår.

3. Massera hårbotten

Att massera hårets hud aktiverar blodtillförseln, vilket är viktigt på hösten när hårbotten tenderar att bli torrare. Cirkulationen gör det lättare för näringsämnen att nå hårrötterna; du främjar detta genom att massera huvudet med gnuggande rörelser med fingertopparna.

  • Om du känner för det kan du massera med en exfolierande skrubb. Detta bidrar till hygien och syresättning och ger volym.

5. Hårvård på hösten: glöm inte balsamet

Balsam hjälper till att återfukta  håret och förhindra att det går sönder under styling. Använd det regelbundet, men undvik att applicera det på hårrötterna, eftersom det gör hårbotten fet.

Det är viktigt att välja en produkt beroende på hårtyp, så att du får de rätta ingredienserna för att stärka hårstråna och förbättra utseendet på ditt hår.

Att dricka mycket vatten är också fördelaktigt för hårets återfuktning.

6. Ät bra kost

Både hårets utseende och styrka är relaterat till kosten. Protein-, järn- och magnesium är avgörande för hårets hälsa.

Vitamin A, B, C, D och E, selen och zink är mikronäringsämnen kopplade till normal hårsäcksutveckling; brist på dessa näringsämnen är kopplat till håravfall, enligt en studie publicerad av Dermatology and Therapy.

Du kan också ta orala tillskott, men bäst är om du får dina näringsämnen från livsmedel som följande :

  • Ägg
  • Broccoli
  • Papaya
  • Avokado
  • Nötter
  • Fet fisk
  • Lammkött

7. Tvätta inte håret varje dag

Även om det är viktigt att ta bort smuts från håret, så under hösten och i kallare väder är det en bra idé att tvätta håret mer sällan, som varannan eller var tredje dag. På så sätt kan du i större utsträckning bevara de naturliga oljorna som gynnar återfuktning.

Dessutom är det bäst att tvätta håret med ljummet vatten eftersom för varmt vatten skadar nagelbanden och ökar porositeten. Om ditt hår tenderar att vara fett är torrschampo ett utmärkt alternativ för att rengöra hårbotten.

8. Klipp topparna

Sköt om ditt hår genom att trimma topparna. Detta är speciellt när de visar tecken på sommarskador. Genom att bara klippa topparna får du bort torrt hår och kluvna toppar, vilket förbereder fibrerna för att tillgodogöra sig särskilt utformade behandlingar, vitaminer och näringsämnen som förebygger håravfall.

en frisyr
Att klippa hårets toppar ger många fördelar för hårets hälsa.

9. Hårvård på hösten: ätt inte upp håret i för tajta uppsättningar

Alltför tajta hästsvansar eller knutar kan leda till alopeci. Om du sätter upp håret, se till att du gör uppsättningen lite lös.

10. Applicera rätt produkter

Näringsämnena som ditt hår får ska matcha dess typ, samt bidra till att minimera effekterna av höstvädret. Minst en gång i veckan, använd naturliga masker eller serum med mjukgörande verkan, som förebygger håravfall och som har återställande egenskaper.

Och när du tvättar håret, välj sulfat- och silikonfria schampon. Komplettera också med ett balsam som inte du behöver skölja ur. Om ditt hår är färgbehandlat, se till att använda lämpliga produkter för att bevara både färg och fukt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man behandlar alopeci naturligt

Stressa mindre för bättre hår

Många blir stressade och oroliga när de märker att de tappar hår på hösten. Detta är dock en naturlig process för ny hårutväxt. Det är viktigt att undvika stress för att minska eventuella förändringar i hårväxtcykeln.

Enligt US National Library of Medicine kan fysisk eller känslomässig stress göra att man tappar upp till mellan hälften och tre fjärdedelar av håret, antingen när man kammar, tvättar eller bara drar händerna genom håret. För att undvika denna situation på hösten och även andra årstider, se till att ge ditt hår den hårvård och uppmärksamhet det förtjänar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.