Stärk ditt hår och förhindra håravfall med dessa naturliga kosttillskott

Glänsande, starkt och friskt hår är möjligt att uppnå med en balanserad kost, en god natts sömn och vård inriktad på att ge näring till håret och förhindra håravfall. Tyvärr märker vi inte alltid av håravfall förrän det börjar bli väldigt uppenbart.
Stärk ditt hår och förhindra håravfall med dessa naturliga kosttillskott

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2023

Eftersom många människor lider av detta symptom är det inte ovanligt att många söker efter behandlingar som kan stoppa det eller förhindra att det blir värre. Och även om det finns flera olika farmakologiska metoder för detta, föredrar vissa säkrare, mer naturliga alternativ. Alltifrån omega-fettsyror till kollagen; idag får du lära dig hur du gör för att ta hand om ditt hår ända inifrån och ut med några bra och effektiva naturliga kosttillskott för ditt hår. Läs vidare.

Du kanske också är intresserad av: 7 livsmedel som hjälper dig att producera enzymet CoQ10

Naturliga kosttillskott kan förbättra hälsan på ditt hår

Under de senaste åren har intresset för kosttillskott för hår blivit allt större tack vare de egenskaper och fördelar de har för att kunna stärka och förbättra håret och motverka håravfall. Effektiviteten i dessa tillskott kommer av att de tillför vitaminer och mineraler som hårsäckarna behöver; de strukturer som ligger till grunden för frisk hårväxt.

Det är dock viktigt att notera att eftersom nationella livsmedels- och läkemedelsmyndigheter kategoriserar näringstillskott som livsmedel snarare än läkemedel (vilket gör att försäljning är tillåten trots att effekten inte är bevisad), är tillförlitligheten hos många produkter mer baserad på reklamkampanjer än på bevisade kliniska resultat.

Därför är det viktigt att leta efter alternativ som innehåller undersökta ingredienser som främjar hårväxt på ett effektivt och säkert sätt. Till exempel omega-3 och 6 eller sågpalmetto, vilket flera studier har visat kunna hjälpa patienter med alopeci (androgen och androgenetisk) och telogen effluvium.

5 naturliga kosttillskott för att stärka ditt hår och förhindra håravfall

Idag finns det många sätt att konsumera kosttillskott; alltifrån kapslar och tabletter till shakes och smaksatta gummies. Men även om kosttillskotten som vi listar nedan är säkra när du tar dem i rekommenderade doser, kan den individuella reaktionen hos varje person se annorlunda ut. Därför är det bäst att konsultera en läkare innan du påbörjar någon behandling.

Följande är de mest effektiva naturliga kosttillskotten som ger näring till ditt hår.

Omega-3 och 6

En kapsel om dagen räcker för att du ska få del av alla egenskaper hos omega-fettsyror.
Hand håller i oljekapsel

Omega-3 och omega-6 är viktiga komponenter för hårets vitalitet, eftersom dessa fettsyror hjälper till att hålla hårbotten frisk och förhindra håravfall. Experter rekommenderar ett dagligt intag på 250 mg, så om du äter en kost rik på lax, sardiner, valnötter, chiafrön och linfrön kan du ta del av alla dessa fördelar på ett naturligt sätt.

Skulle dessa livsmedel inte riktigt vara dina favoriter, behöver du ändå inte oroa dig. Forskning publicerad i Journal of Cosmetic Dermatology, där man studerade 120 kvinnor som under sex månader fick ett tillskott på omega-3 och omega-6, visar att denna behandling är effektiv mot håravfall, och kan förbättra telogen effluvium och göra håret tjockare.

2. Sågpalmetto (Serenoa repens)

Denna växt med ursprung i USA är populär inom alternativmedicin på grund av dess antiandrogena egenskaper och flera tillämpningsområden. Tillskott för hår med detta botaniska extrakt hjälper inte bara till att motverka alopeci, utan kan också göra hår som blivit uttunnat på grund av stress tjockare och starkare.

En studie publicerad i tidskriften Skin Appendage Disorders visar positiva effekter av topikala och orala kosttillskott innehållande 100-320 mg sågpalmetto på patienter med androgen och androgenetisk alopeci och telogen effluvium. Bland annat kan det förbättra hårets övergripande kvalitet, göra håret tjockare och mildra de negativa symptomen.

3. Biotin

Biotin, förr kallat vitamin H, är ett näringsämne i vitamin B-komplexet som kroppen behöver i små doser för att fungera korrekt. Det hjälper också kroppen att omvandla mat till energi och att bibehålla friskt hår, hud och naglar.

Det är en komponent som finns i livsmedel som äggula, mjölk och olika spannmål. Men du kan också få det genom naturliga kosttillskott. Den rekommenderade dagliga dosen bör inte överstiga 30 mikrogram.

Du kanske också är intresserad av: 7 livsmedel som hjälper dig att producera enzymet CoQ10

4. Järn

Detta mineral spelar en nyckelroll för ett friskt hår, eftersom det hjälper till att transportera syre till hårsäckarna, vilket är nödvändigt för hårets tillväxt och vitalitet. Järnbrist kan leda till håravfall och till en försvagning av hårsäckarna, varför naturliga tillskott kan vara till stor nytta för ditt hår.

Forskning publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology visar att även om förbättrat näringsintag i allmänhet skapar en bra bas för tillgång detta ämne, så kan järnabsorptionen från mat vara otillräcklig för att återställa järnreserverna, och därför kan det ofta vara nödvändigt med specifika läkarordinerade tillskott.

5. Kollagen

Kollagen är en viktig komponent för hud-, nagel- och hårvård.
Kollagen är en viktig komponent för hud-, nagel- och hårvård.

Detta essentiella protein är nödvändigt för friskt hår eftersom det hjälper dig att bibehålla styrkan och elasticiteten i hårbotten och hårfibrerna. Allteftersom vi blir äldre minskar nämligen kollagenproduktionen, vilket kan leda till håravfall och försvagade hårsäckar.

Vissa studier har rapporterat att konsumtion av kollagenpeptider är en bra behandling för att föröka hårsäckarna och skapa ett tjockare hår. Även om dessa kosttillskott i allmänhet är säkra, kan de emellertid orsaka biverkningar som illamående, diarré och förstoppning. Därför bör du rådfråga en läkare innan du börjar ta något kosttillskott för ditt hår.

Naturliga kosttillskott kan hjälpa till att ge näring till ditt hår och förhindra håravfall

Bortom reklamen för mirakelmedel som lovar att vitalisera och förbättra hårets hälsa på bara ett par veckor, finns det några specifika komponenter som kan hjälpa dig att förhindra håravfall och stärka ditt hår. Så om du är intresserad av att börja ta kosttillskott för ditt hår, se till att noggrant granska ingredienserna på produkterna för att få bäst nytta av alla fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.