Så kan du fixa kluvna toppar utan att behöva klippa dem

Älskar du att ha långt hår utan att besöka din frisör hela tiden? Det är möjligt att fixa kluvna toppar utan att klippa av dem.
Så kan du fixa kluvna toppar utan att behöva klippa dem

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Älskar du att ha långt hår men vill slippa att besöka din frisör hela tiden? Om så är fallet har dina kluvna toppar redan förringat ditt hårs vackra prakt. Detta är oundvikligt när håret växer eftersom det försvagas och blir skört. Det är dock möjligt att fixa kluvna toppar utan att klippa av dem.

Kluvna toppar är terror för kvinnor som vill ha vackert, långt hår. Så snart ditt hår har nått sin längsta längd och du känner dig trygg och vacker, kommer kluvna toppar säkert att uppstå och förstöra allt.

Oroa dig inte: du behöver inte besöka din frisör. Du behöver bara lära dig hur du återställer kluvna toppar utan att klippa av dem.

Vad är kluvna toppar, och varför uppstår de?

Hår med kluvna toppar

Kluvna toppar, även kallat trichoptilosis, är en separation eller ett brott i slutet av hårstråna. De betyder att ditt hår är torrt och dåligt underhållet.

De är den främsta anledningen till att din frisör berättar att han eller hon bara kommer att klippa av en liten bit av ditt hår och i slutändan klipper han eller hon mer. Men skyll inte på din frisör. Denne vill bara att ditt hår ska se friskt ut och håret bör klippas varifrån de kluvna topparna börjar.

Några orsaker till kluvna toppar är:

 • Torrhet
 • Brist på fukt
 • Abrupta temperaturförändringar
 • Kemikalier
 • Saltvatten
 • Klor
 • Överdriven schamponering
 • Ovanan att kamma eller borsta för hårt

Ditt hår försämras när du använder en locktång, en hårtork och färg eller när du går till stranden och poolen. Och ja, vi vet att det skulle vara svårt att ge upp allt detta för att hålla ditt hår friskt, men oroa dig inte: det är inte nödvändigt.

Självklart borde du undvika dessa aspekter i överskott så att ditt hår inte lider i onödan. Du kan dock fortsätta med dina aktiviteter om du inkluderar vård och restaurering.

Är det möjligt att fixa kluvna toppar utan att klippa dem?

Så klart det är!

Det första du bör göra är att uppmärksamma hur du behandlar ditt hår så att du kan sluta med de dåliga vanorna som skadar det.

För det andra, börja jobba med att återställa dess skönhet! Men hur kan du göra det här?

1. Fixa kluvna toppar genom att fukta håret var femtonde dag

Den främsta orsaken till kluvna toppar är torrhet, så försök att undvika att hålla håret torrt.

Varannan vecka bör du applicera naturliga masker på ditt hår för att återfukta det och hålla det friskt och starkt.

2. Drick mer vatten

Vatten är viktigt för din kropp, och det inkluderar ditt hår. Om du är uttorkad eller inte dricker mycket vatten kommer det att återspeglas i ditt hår eftersom din kropp inte kommer att få sin nödvändiga återfuktning.

Att dricka vatten förbättrar kvaliteten på din hud, ditt hår och kroppens övergripande funktioner.

3. Sätt inte upp håret tajt eller med snäva tofsar

Krämer för kluvna toppar

Att dra ditt hår tillbaka för hårt kommer att bryta det. Undvik hårband med metallstycken, tofsar som drar mycket i håret eller något tillbehör som skadar håret för mycket.

När håret är skadat och kluvet är uppkomsten av kluvna toppar nära förestående. Så, sätt inte upp det för hårt.

Sno inte hårbanden för tajt, för då blir det svårt att ta bort dem. Ibland kan du till och med behöva riva ditt hår lite för att ta ut dem.

4. Applicera eteriska oljor varje kväll

Skapa en rutin för att använda eteriska oljor varje kväll för att återställa ditt hår. Precis som du borstar tänderna eller går på toaletten innan du lägger dig, måste du spendera några minuter med ditt hår.

 • Gör det fritt från tovor och kamma det försiktigt.
 • Applicera sedan en eterisk olja på topparna, det kan vara mandel, olivolja eller kokosnöt. Kom ihåg att applicera den endast på topparna så att ditt hår inte blir för fett.

5. Klipp det var tredje månad

Ja, det låter motsägelsefullt att säga att du kan fixa kluvna toppar utan att klippa dem genom att klippa av dem. Det är dock nödvändigt att du vänjer dig vid att klippa hårtopparna så pass ofta.

Hår växer ungefär 2,5 – 5 cm varje månad, och du kommer bara behöva klippa några millimeter för att hålla det fritt från kluvna toppar.

 • Efter att ha klippt det, börja omedelbart att applicera fuktgivande masker och starta din återställande behandling och konstanta omvårdnad.
 • Det är bäst att behandla friskt hår för att förhindra uppkomsten av kluvna toppar.

Följ dessa enkla tips och du kommer att se att dina kluvna toppar kommer att försvinna gradvis!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=55952.
 • Molero Palancar C, Aguado Cabellos E, Arranz Sanz MJ y Molero Palancar A. “Procesos de Peluquería; volumen II”. Editorial Síntesis. Madrid.1997.
 • Encarnación María Pérez Ruiz (2010). Cuidados estéticos para el embellecimiento capilar. WEB de la Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía – Trajano, 1, 7º – Sevilla. https://www.feandalucia.ccoo.es/indcontei.aspx?d=5342&s=5&ind=233.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.