Tips för att träna på ett smart sätt och få bättre resultat

För att att undvika skador är det viktigt att man stretchar före och efter träning. På det sättet blir musklerna mer elastiska och man minskar risken för skador.
Tips för att träna på ett smart sätt och få bättre resultat

Senaste uppdateringen: 05 mars, 2019

Hur du många gånger har du velat träna seriöst men inte kommit igång? För att du ska komma igång rekommenderar vi att du läser den här artikeln.

Med de råd vi tar upp kan du dra nytta av din träning till max och märka av fördelarna redan från den första dagen.

Gör det gradvis

Vi vill inte bara att du ska börja träna, vi vill att du ska ha viljan att fortsätta med det. Därför ska du inte börja med något svårt eller radikalt, eftersom det kan göra att du inte orkar i längden. Börja sakta men säkert och sätt inte upp alltför stora mål i början. Öka tiden och intensiteten under veckornas och månadernas lopp, och glöm inte bort att äta hälsosamt.

Vi föreslår att du skaffar en kalender och märker ut vad du vill göra med din träning.

Det ska inte vara ett lidande

Du borde såklart jobba hårt, men det ska inte vara ett lidande. Ge hjärnan en positiv order som den tycker om och tänk inte negativa tankar.

Därför är det mycket viktigt att du väljer träning som du tycker om och som ger dig positiva känslor. Det finns de som väljer att ta klasser tillsammans med vänner, de som tycker om att träna med musik och de som tycker om träning i naturen.

Vandrande personer

Glöm inte att stretcha före och efter

Den mest bortglömda delen av träning är stretching, något man bör göra både före och efteråt. Under träningen trycks musklerna ihop, och för att få bra resultat är det bra att stretcha för att musklerna ska återfå sin elasticitet och inte skadas. På det sättet får du även bättre hållning.

Hoppande kvinna

Drick vatten

Vatten släcker inte bara törsten. Om du svettas och inte dricker tillräckligt löper du risken för att bli uttorkad, vilket tömmer dig på energi samt har andra konsekvenser. Ha alltid med dig en flaska. Du kan även ha i citronjuice i ditt vatten eller lite havssalt och honung.

Tänk på andningen när du ska träna

När man tränar är det viktigt att inte glömma bort andningen. Om du inte andas ordentligt blir du utmattad och det blir svårare att återhämta dig. När du kör högintensitetsträning är det speciellt viktigt att du alltid har tillräckligt med syre. Du kommer märka stor skillnad.

Tänk på hållningen

När man tränar är det även bra att man tänker på att ha en bra hållning, så det kan vara bra att ha en tränare som hjälper till. Det är normalt att man efter träning känner sig styv. Det är dock inte normalt att man har direkta smärtor.

Glöm inte bort massage

Under de första veckorna kommer din kropp gradvis att anpassa sig till en ny rytm och du kan komma att känna dig trött. Därför är det bra om du kompenserar med massage och fysioterapi, mm. Sök upp en bra specialist för att få en avslappnande massage.

Kvinna får massage

Ät protein

Protein är jätteviktigt i kosten, och speciellt om du dessutom tränar ska du tänka mycket på det. Det hjälper dig att tona musklerna.

Inkludera dessa i din dagliga kost:

  • Kött
  • Fisk
  • Ägg
  • Mjölkprodukter
  • Baljväxter
  • Torkade frukter
  • Svamp

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.