Tips för att minska sura uppstötningar

Sura uppstötningar är ett tillstånd som alla kommer att uppleva någon gång i livet. Ibland är symtomen ganska uppenbara medan det andra gånger kan vara ett tyst problem.
Tips för att minska sura uppstötningar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Visste du att det bäst säljande pillret i USA är för behandling av sura uppstötningar och halsbränna? Och USA är inte det enda land vars befolkning lider av detta “brännande” magproblem efter att ha ätit. Om du upplever detta, läs följande artikel för att få några tips på hur du kan minska sura uppstötningar.

Lite information om sura uppstötningar

Sura uppstötningar och halsbränna är de vanligaste problemen i människans matsmältningssystem. Nästan alla har upplevt detta, i större eller mindre utsträckning. Det inträffar när magsyra (som används för att smälta maten) flödar upp i matstrupen mot halsen. De vanligaste symtomen är:

  • Surhet (en bitter, brännande känsla eller tryck i bröstet och halsen efter att du har ätit)
  • Uppkastning av mat (kräkningar)
  • Illamående med en bitter eftersmak
  • Svårigheter att svälja mat
  • Återflöde
Sura uppstötningar
När en person lider av sura uppstötningar minst en gång i veckan är det ofta fråga om gastroesofageal refluxsjukdom. Hälften av befolkningen i USA lider av sura uppstötningar, och nästan 20% lider av gastroesofageal refluxsjukdom. Medan amerikanska matvanor inte är de mest hälsosamma i världen är sanningen att liknande siffror återfinns i andra utvecklade länder, inklusive Sverige.

När du sväljer din mat färdas den ned i matstrupen genom övre magmunnen och hamnar i magen. Magmunnen bildar en barriär eller ett lock som öppnas och stängs varje gång maten passerar genom den. Den är ca 7 cm lång och dess uppgift är att styra vad som kommer in magen och samtidigt förhindra att det som redan finns där flödar tillbaka upp i matstrupen.

Eftersom det är en muskel kan övre magmunnen ha en varierande förmåga att sluta sig fullständigt. Det finns många fall av sura uppstötningar som resulteras av något så enkelt som att personen äter för snabbt. Vissa ingredienser i maten kan också orsaka det, liksom ovanan att gå till sängs direkt efter en måltid. Även tryck i magen eller fysisk aktivitet kan utlösa det.

Din mage innehåller mycket starka syror med uppgift att bryta ner maten under matsmältningen. Om denna “dörr” står på glänt tar sig dessa syror upp i matstrupen, vilket bidrar till den brännande känsla du upplever i bröstet. Tänk på vad som händer när du kräks. Du märker en bitter eftersmak i munnen tillsammans med samma brännande känsla i halsen. Det beror på att din mat har blandats med magsyra.

Sura uppstötningar blir ett problem när de förekommer så ofta att du utvecklar sår och kronisk inflammation i matstrupen. Hos vissa leder till det till esofagit, eller matstrupsinflammation, och det kan även orsaka lungsjukdom! Syror som når munnen orsakar erosion av tandemaljen och dålig andedräkt.

Det är viktigt att notera att vissa går till sina läkare för att diskutera problemet baserat på de symtom som beskrivs ovan medan andra inte upplever några symtom överhuvudtaget. Detta “tysta” tillstånd kan upptäckas genom att övervaka dina pH-nivåer samt en endoskopisk undersökning.

Sura uppstötningar under livets gång

Ända sedan du föddes har du upplevt någon form av sura uppstötningar, och det är inte något allvarligt i sig. Om det händer ditt barn emellanåt finns det ingen anledning till oro. Cirka 85% av nyfödda upplever uppstötningar efter att de ammats. Fram till första levnadsåret är det helt normalt. Och kvinnor som är gravida lider ofta av detta problem på grund av ökat tryck på buken.

I själva verket är det av denna anledning som sura uppstötningar ofta är förknippade med fetma. Överflödigt fett runt magen sätter press på bukhålan. Överviktiga människor kan också äta vissa typer av livsmedel som ytterligare förvärrar detta tillstånd. Det kan ske både under barndomen och när personen befinner sig i tonåren eller vuxen ålder.

Som vi redan påpekat är dessa uppstötningar en del av livet, och vi bör också notera att många som är över 60 år drabbas eftersom övre magmunnen försvagas efter många års bruk.

Hur du undviker sura uppstötningar

Upprätthåll en hälsosam kost

Medan vissa upplever sura uppstötningar på grund av livsmedel de äter eller vissa ingredienser upplever nästan alla en viss ökning av sina symtom efter intag av kaffe, mynta, choklad, alkohol, tomatsås, kryddor eller kryddstark mat samt bearbetade mejeriprodukter.

På grund av detta är det en bra idé att äta mer frukt och grönsaker, fullkorn och nötter samt att dricka mer vatten.

Förbättra dina matvanor

Bortsett från att hålla listan över livsmedel som kan förvärra tillståndet i åtanke är det också en god idé att äta mindre, särskilt på kvällen. Att äta dig proppmätt vid middagen för att sedan gå direkt till sängs är inte till din fördel när du ska sova.

Det är en bra idé att välja lättare rätter på kvällen, med grönsaker och frukt till efterrätt. Du bör också undvika att dricka för mycket alkohol samt äta snabbmat eller bearbetade livsmedel. Se till att din mat inte serveras för varm eller för kall, ät långsamt och tugga maten flera gånger innan du sväljer.

Få gott om sömn

Efter en måltid (antingen vid lunchtid eller på kvällen) bör du försöka att koppla av och vila så länge som du behöver för att må bra och känna dig fräsch. Detta hjälper alla dina muskler att slappna av, speciellt matstrupen, som då fungerar bättre och mer effektivt.

På samma sätt är det en bra idé att hålla din stress på en så låg nivå som möjligt. Om inte är sura uppstötningar något som du kommer att uppleva dagligen. Och det kan orsaka många fler hälsoproblem varav några är allvarliga och oåterkalleliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bortoli, N., Martinucci, I., Bellini, M., Marchi, S., Savarino, E., Nacci, A., Romeo, S. O., Fattori, B., & Savarino, V. (2013). Optimal treatment of laryngopharyngeal reflux disease. Therapeutic Advances in Chronic Disease. https://doi.org/10.1177/2040622313503485
  • Clarrett, D. M., & Hachem, C. (2018). Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Missouri medicine115(3), 214–218.
  • Enfermedad por reflujo gastroesofágico. (2019). Clínica Mayo. Recuperado el 4 de marzo de 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.