Tidiga tecken på multipel skleros

Några vanliga tidiga tecken på multipel skleros inkluderar synstörningar, trötthet och svaghet. Vilka andra tecken hjälper oss att känna igen det? Lär dig allt om dem i den här artikeln!
Tidiga tecken på multipel skleros

Senaste uppdateringen: 20 april, 2022

Multipel skleros är en komplex och heterogen autoimmun sjukdom. Den påverkar det centrala nervsystemet, vilket inkluderar både hjärnan och ryggmärgen. Vissa forskare kallar den för sjukdomen med tusen ansikten. I dagens artikel tittar vi på några tidiga tecken på multipel skleros.

Cirka 2,5 miljoner människor runt om i världen lider av denna sjukdom. Även om vi ännu inte vet varför multipel skleros uppstår, tror forskare att det finns en viktig genetisk komponent. Dessutom drabbar den fler kvinnor än män, särskilt de mellan 20 och 40 år.

Sanningen är att symtomen på denna sjukdom varierar beroende på svårighetsgraden och platsen för nervskadan. Därför ska vi i den här artikeln förklara de vanligaste tidiga symtomen på multipel skleros och andra av sjukdomens huvudegenskaper.

Varför uppstår multipel skleros?

Som vi redan har nämnt är multipel skleros en kronisk och degenerativ sjukdom. Det som händer är att immunförsvaret förloar kontroll och börjar attackera vävnaderna i det centrala nervsystemet. Specifikt så skadar det ett ämnet kallat myelin.

Myelin är ett ämne som täcker nervfibrer och hjälper till att överföra nervimpulser. När immunsystemet attackerar och försämrar det kan nerverna inte överföra dessa impulser. Det påverkar i sin tur både känselsinnet och de motoriska funktionerna, beroende på vilken nerv som är skadad. Multipel skleros utvecklas i aktiva anfall som inträffar återkommande. Det finns med andra ord perioder då man har symtom och andra perioder då sjukdomen delvis avtar.

Även om orsaken till denna sjukdom verkligen är okänd, känner vi till en del riskfaktorer för att utveckla den. Kvinnor löper till exempel nästan tre gånger större risk att drabbas av den. Detsamma gäller om det finns en familjehistoria av multipel skleros.

Forskare håller i en modell av en hjärna.

Vilka är tidiga tecken på multipel skleros?

Sanningen är att symptomen på multipel skleros varierar mycket från en person till en annan. Faktum är att samma patient kan ha olika symtom genom åren, beroende på var lesionerna sitter. Först kommer vi att nämna några tidiga tecken på multipel skleros:

  • I början av denna sjukdom kan man lägga märke till synproblem. Multipel skleros påverkar synen gradvis och börjar med att man ser suddigt eller dubbelt, vilket sedan kan sluta med total förlust av synen.
  • Trötthet och svaghet är också mycket vanligt, speciellt i extremiteterna eller på ena sidan av kroppen. Detta tecken uppstår hos cirka 80 % av personer med multipel skleros.
  • Dessutom kommer det vanligtvis med en känsla av domningar i områden som fingrar, ansikte eller ben. Vissa människor kan uppleva Lhermittes tecken. Läkare hänvisar till detta som en elektrisk känsla som rör sig nerför nacken.

Vilka andra funktioner påverkas?

I många fall orsakar multipel skleros också balansproblem och bristande koordination. Sjukdomen kan till exempel påverka hur du går. Därutöver kan det även påverka din sexuella funktion, såväl som skapa problem vid urinering eller avföring.

Kom slutligen ihåg att multipel skleros är en komplex sjukdom som kan orsaka många känslomässiga problem. Den kan också påverka minnet, uppmärksamhetsförmågan och till och med språket.

Doktor visar var på en ryggrad problemet sitter.

Hur diagnostiserar man multipel skleros?

Tyvärr finns det inget specifikt test för att diagnostisera denna sjukdom. För att kunna ställa en diagnos är det viktigt att vara uppmärksam på alla symtom och utesluta andra orsaker.

Vanligen sker upptäckt via ett blodprov eller en lumbalpunktion. Med en lumbalpunktionsnål tar läkaren ett vätskeprov från ryggraden (cerebrospinalvätska) för att undersöka det finns något som inte står rätt till. Dessutom hjälper en lumbalpunktion till med att utesluta infektioner och andra sjukdomar.

En MR visar platsen för lesionerna orsakade av multipel skleros.

Om du är orolig eller har funderingar bör du uppsöka din läkare för att få en diagnos om du har något av dessa tidiga tecken på multipel skleros.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.