Teriyakisås: näringsinnehåll, fördelar och risker

Teriyakisås har ett gott näringsinnehåll och flera hälsofördelar när den ingår i måttliga mängder i en balanserad och varierad kost.
Teriyakisås: näringsinnehåll, fördelar och risker

Senaste uppdateringen: 19 maj, 2023

Teriyakisås är en av de mest typiska japanska dressingarna, med både en söt och salt touch. Du kan även göra denna själv hemma. Detta är en sås som har vissa hälsofördelar när den ingår i en varierad och balanserad kost. Läs vidare så ska vi berätta mer om teriyakisås och dess näringsinnehåll samt vilka fördelar och eventuella risker det kan ha för hälsan.

Vi ska berätta om vilken näring du kan få från denna produkt så att du kan se om den passar in i din regelbundna kost. Vi måste dock betona att användningen av såser inte bör vara en daglig vana. När allt kommer omkring ökar dessa smaktillsatser avsevärt kaloriinnehållet i rätter.

En sådan effekt kan resultera i en progressiv ökning av kroppens fettvikt. Därför är det bästa att du lagar mat med lågt fettinnehåll och reserverar såser för speciella tillfällen.

Näringsinnehåll i teriyakisås

Teriyakisås innehåller cirka 14 kalorier per 16 grams. 2,5 gram av dessa är kolhydrater och endast 0,9 gram är proteiner.

Lipider är praktiskt taget försumbara i detta preparat. Men vi pratar om en krydda som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Till exempel är det en källa till natrium, med cirka 600 milligram per matsked.

Man bör också komma ihåg att de flesta av kolhydraterna i teriyakisås är fria sockerarter, mestadels från honung. Du bör iaktta försiktighet med dessa näringsämnen, eftersom om du konsumerar dem i överskott kan de öka risken för att utveckla typ 2-diabetes, särskilt om du lever ett stillasittande liv. Detta visar bland annat forskning publicerad i tidskriften Current Diabetes Reports.

När det gäller natrium bör du tänka på att det kan vara nödvändigt att begränsa ditt intag av detta under vissa omständigheter. Detta gäller speciellt vid närvaron av någon kardiovaskulär sjukdom. Detta visar en studie publicerad i Journal of the American Heart Association.

Teriyakisås och lax.
Lax passar väldigt bra med teriyakisås, och även kyckling blir väldigt gott med detta tillbehör.

Fördelar och risker med teriyakisås

Konsumtionen av teriyakisås kan ha en rad hälsofördelar. Det mest anmärkningsvärda av allt är kanske dess innehåll av fytoöstrogen.

Detta är isoflavoner, vilket är ämnen som har visat sig ge ett visst skydd mot utvecklingen av vissa typer av cancer. Att kvinnor intar detta är viktigt, eftersom dessa ämnen är viktiga ämnen för den kvinnliga fysiologin.

Teriyakisås kan även förbättra matsmältningen, speciellt de versioner som innehåller ingefära. Denna ingrediens underlättar processerna för absorption av näringsämnen och minskar bildandet av gas i tarmen.

Det kan även hjälpa till att lindra problem som halsbränna och gastroesofageal reflux, samt illamående, kräkningar och dyspepsi.

Slutligen måste vi betona att denna smaksättning är bra för att stärka immunförsvaret. Detta beror på innehållet av vitlök, vilket är ett element som fungerar som ett antimikrobiellt medel och som kan stödja kroppens försvarsceller. En regelbunden närvaro av vitlök i kosten är rekommenderat för att upprätthålla ett gott hälsotillstånd.

Du kanske också är intresserad av: Recept på läckra revbensspjäll i sötsur sås

Ska jag vara försiktig med hur mycket jag äter?

Bland riskerna med teriyakisås bör vi nämna den möjliga viktökningen på grund av ett högre kaloriintag och möjligheten att den inte är passande i kosten för personer som har metabola tillstånd. Det senare beror på dess sockerinnehåll.

Det är inte heller passande för personer som måste begränsa förekomsten av natrium i kosten, såsom exempelvis personer med hypertoni.

Lite salt.
Det salt som hypertonipatienter bör undvika är inte bara den uppenbara typen. Här ingår också livsmedel med högt natriuminnehåll.

Har du testat teriyakisås än?

Teriyakisås har ett gott näringsinnehåll. Den innehåller också fytokemikalier som kan stärka immunförsvaret och förbättra den fysiologiska effektiviteten inne i kroppen.

Av denna anledning kan vi rekommendera denna sås i dina maträtter, men alltid i samband med en varierad och balanserad kost. När allt kommer omkring är det viktigt att upprätthålla en god kroppssammansättning baserat på en korrekt kaloribalans.

Slutligen, kom ihåg att använda såser i kosten med viss måttlighet. Det finns många olika recept på teriyakisås och du kan tillaga din egen variant hemma. Generellt sett är det tillrådligt att välja en av versionerna med ingefära, eftersom denna ingrediens har många positiva effekter på kroppen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719
  • Varinska L, Gal P, Mojzisova G, Mirossay L, Mojzis J. Soy and breast cancer: focus on angiogenesis. Int J Mol Sci. 2015;16(5):11728-11749. Published 2015 May 22. doi:10.3390/ijms160511728

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.