Tartarsås: en näringsrik sås till ugnsbakade maträtter

Om du gillar såser till maten kan du inte missa tartarsås. Den innehåller antioxidanter och vitaminer.
Tartarsås: en näringsrik sås till ugnsbakade maträtter

Senaste uppdateringen: 10 april, 2023

Tartarsås passar perfekt till många maträtter, till exempel rätter med rotfrukter eller fisk som huvudingrediens. Det är enkelt att förbereda och har även vissa hälsofördelar när det ingår i kosten på rätt sätt. När allt kommer omkring, när det tillagas hemma, säkerställer du att endast färska ingredienser ingår, vilket avsevärt förbättrar dess näringsegenskaper.

Innan vi börjar måste vi betona att såser bör konsumeras med måtta. Detta för att undvika för många kalorier i kosten, vilket kan leda till en progressiv viktökning.

På längre sikt kommer detta att generera ett inflammationstillstånd som i sin tur har en negativ inverkan på hälsan. Det kan även öka förekomsten av vissa kroniska patologier under senare år.

Vilken näring innehåller tartarsås?

Ur näringssynpunkt bör du notera att tartarsås innehåller 63 kalorier per 30 gram. Samma mängd innehåller 5 gram fett och 4 gram kolhydrater och viktiga näringsämnen som vitamin E och vitamin K. Även om du inte bör äta alltför mycket av denna sås, kan en måttlig konsumtion hjälpa till att uppfylla kroppens behov av dessa väsentliga element.

Tartarsås.
Ät gärna tartarsås, men i måttliga mängder.

Dessutom kan denna sås ge fytokemikalier med antioxidativ kapacitet, vilket särskilt kommer från gurkan som är en av ingredienserna. Dessa har förmågan att neutralisera bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Denna effekt har visat sig bidra till att minska risken för att utveckla kroniska patologier genom åren, såsom hjärt-kärlsjukdomar.

Fördelar med tartarsås

Först och främst måste vi lyfta fram effekten av E-vitamin i tartarsås, ett ämne som också utvecklar en stark antioxidativ aktivitet, vilket framgår av en studie publicerad i tidskriften Nutrients. Det hjälper till att stärka immunsystemets funktion, minska förekomsten av infektionssjukdomar och även kroniska sjukdomar.

En pastarätt.

Vitamin K, å andra sidan, hjälper till att förbättra benhälsan. Tillsammans med mineraler som kalcium är det nyckeln till att säkerställa att bentätheten är optimal, vilket bidrar till att förhindra frakturer i framtiden.

Detta är särskilt viktigt för kvinnor som har passerat klimakteriet, eftersom risken för benskörhet ökar. Detta visas av forskning publicerad i Clinics in Geriatric Medicine.

Vitamin K är också relaterat till blodkoagulation. Att upprätthålla nivåer inom optimala intervall bidrar till att förhindra förändringar som kan påverka det kardiovaskulära systemets korrekta funktion. Men med vissa läkemedel bör intaget begränsas.

Vilka maträtter passar bäst med tartarsås?

Tartarsås finns normalt på alla stormarknader som färdigprodukt. Men en hemmalagad sås har bättre kvalitet, eftersom att när du lagar till den själv så har du koll på vilka ingredienser du använder och kan säkerställa frånvaron av tillsatser. Som huvudregel kan du servera tartarsås som tillbehör till maträtter såsom ugnsbakad fisk och ugnsbakad potatis. Den passar mycket bra ihop med båda dessa typer av rätter och förhöjer smaken på dem.

Recept på tartarsås

För att förbereda en utsökt tartarsås behöver du:

Tillagning

  1. Blanda alla ovan nämnda ingredienser i en skål och rör om tills såsen är så slät som möjligt.
  2. Du bör alltid servera den väl kyld. För bästa smak kan den stå i kylen fram till några minuter innan du serverar den.
  3. Om du vill inkludera denna sås i en vegansk kost, byt bara ut den grekiska yoghurten mot en gjord på soja. Du kan också använda vegansk majonnäs.

Tartarsås, ett utsökt smaktillbehör till många maträtter

Som du har sett är tartarsås ett tillbehör som kan passar till flera typer av rätter och som smakar gott och mycket. Det är också en källa till vissa antioxidanter och högkvalitativa vitaminer.

Av denna anledning kan du gärna inkludera det i din kost, dock i måttliga mängder och inte varje dag. Detta för att undvika ett för stort kaloriintag som kan bidra till viktuppgång över tid.

Slutligen, kom ihåg att för att förbättra smaken på dina maträtter kan du alltid tillsätta kryddor. Många kryddor innehåller högkvalitativa fytokemikalier, så kom gärna ihåg att äta även dessa för en bättre hälsa. Faktum är att de ibland marknadsförs i form av kosttillskott och i en mer koncentrerad version för att maximera deras antioxidativa effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
  • Srivastava M, Deal C. Osteoporosis in elderly: prevention and treatment. Clin Geriatr Med. 2002;18(3):529-555. doi:10.1016/s0749-0690(02)00022-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.