Temporomandibulärt spänningssyndrom - vad är det?
Temporomandibulärt spänningssyndrom kallas ofta även temporomandibulär dysfunktion. Detta innefattar en uppsättning symptom som påverkar den temporomandibulära leden i käken.
I båda fallen är ett av huvudsymptomen smärta i området och en förändring i ledens funktion. Dessutom kan det ha en betydande inverkan på din livskvalitet. Vad är detta för syndrom? Hur kan du bli bättre? Fortsätt läsa för att hitta svaret.
Vad är den temporomandibulära leden?
Detta är fogen som förbinder käken med skallen i den temporala regionen. Du har en på båda sidor av huvudet, precis framför öronen. Den hjälper munnen att öppna och stänga sig. Detta möjliggörs i sin tur av så kallade tuggmuskler.
Du använder den när du pratar, äter, gäspar och skrattar, så det är lätt att förstå att den hela tiden är i användning. Av denna anledning är det inte förvånande att dysfunktioner i leden är mycket vanliga hos vuxna. Det kan också förekomma hos barn, särskilt från 10 års ålder och uppåt.
Vad är temporomandibulärt spänningssyndrom?
Som vi nämnde tidigare finns det en grupp tillstånd som man vanligtvis klassificerar, beroende på orsaken till problemet, som muskulösa eller ledrelaterade. I verkligheten är både lederna och tuggmusklerna ofta påverkade.
Den kan vara ensidig eller dubbelsidig. Det förekommer också oftare hos kvinnor. Dessutom är den vanligaste åldern att uppleva detta mellan 20 och 44 år (ungefär), även om det kan förekomma i alla åldrar.
De vanligaste symptomen är:
- Akut eller kronisk smärta relaterad till rörelser i käken, vanligtvis i området runt örat
- Klickande i fogen när munnen öppnas och stängs
- Begränsad rörelseförmåga i munnen och käken kan till och med låsa sig
- Huvudvärk och nacksmärta
- Ont i öronen
- Ringar och pip i öronen
- Nedsatt hörsel
Du vill inte missa den här artikeln: Vad är triggerpunkter och hur behandlar man dem?
Vilka är de möjliga orsakerna till temporomandibulärt spänningssyndrom?
De bakomliggande orsakerna är ganska varierande. Faktum är att vid många tillfällen kan mer än en sak orsaka detta. Nedan har vi en lista över några av de vanligaste orsakerna:
- Felaktigt bett
- Vanan att bita ihop käken för hårt
- Vanan att bita på pennor
- Tugga tuggummi
- Bruxism, eller att man gnisslar med tänderna
- Stress och ångest
- Ökad känslighet för smärta
- Artrit
- En infektion i leden
- Att käken har hoppat ur led
- Neoplasmer
- Degenerativa ledsjukdomar
- Trauma i regionen runt leden
- Förskjutning av fogskivan
För att ställa diagnosen räcker det ofta för specialisten att kontrollera patientens medicinska historia och utföra en fysisk undersökning av området, inklusive nacken.
Ibland behöver de utföra några fler undersökningar, såsom röntgen, datortomografi eller magnetisk resonanstomografi. Om läkaren anser det nödvändigt kommer han eller hon att ta blodprover för att kunna göra en differentiell diagnos.
Hur man förbättrar temporomandibulärt spänningssyndrom
Vid många tillfällen är det en kombination av olika orsaker som ligger bakom detta syndrom, och att komma fram till effektiva lösningar kan kräva hjälp av ett tvärvetenskapligt team. Ibland är det en tillfällig situation som till och med kan bli bättre av sig själv utan någon specifik behandling.
Vid andra tillfällen behöver du vissa behandlingsåtgärder som kan lindra smärtan och förbättra dålig ledfunktion. Det finns dock några steg du kan ta som patient för att minska eller kontrollera detta syndrom. De går under benämningen konservativa åtgärder och de inkluderar följande:
- Undvik att bita på oätliga föremål (pennor, kläder, naglar etc.)
- Håll din käke öppen och avslappnad för att förhindra att den ständigt är hårt stängd
- Var mycket försiktig eller till och med undvik vissa musikinstrument som kan spänna åt munnen, käken eller nacken
- Använd tekniker för att slappna av i musklerna
- Lägg varma eller kalla kompresser på det smärtsamma området
- Förbättra sömnhygienen
- Utför muskelmassage och specifika terapeutiska övningar
- Ät endast mjuk och lättuggad mat
- Undvika stora rörelser i käken
Dessa åtgärder är extremt användbara, men bör alltid ske under överinseende av en specialist. Ibland kan läkare ordinera smärtstillande läkemedel och sjukgymnastik.
Det finns bettskenor som man kan använda på natten som i vissa fall kan vara till hjälp. I svåra fall räcker inte konservativa åtgärder och kirurgi kan vara nödvändigt.
Ta reda på mer i den här artikeln: Effektiva naturliga botemedel mot tandvärk
Prognosen varierar beroende på orsaken
Lyckligtvis svarar patienter i de flesta fall bra på konservativa åtgärder. Detta syndrom har därför en god prognos. Det är dock viktigt att notera att prognosen och utvecklingen av symptomen kan variera om det temporomandibulära spänningssyndromet orsakas av en neoplasma eller en degenerativ ledsjukdom eller något dylikt.
Med hänsyn till ovanstående kan symptomen bli bättre eller sämre beroende på förloppet av sjukdomen som orsakar den. Av denna anledning är det viktigt att göra en uttömmande medicinsk diagnos och starta rätt behandling, för varje enskilt fall.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rios, J. (Feb 22, 2017). Temporomandibular Disorders. Medscape. Retrieved on May 11, 2020 from https://emedicine.medscape.com/article/1143410-overview
- Mehta, N, R. (n.d.). Retrieved on May 11, 2020 from. Evidence-based Clinical Decision Support – UpToDate. Retrieved on May 11, 2020 from https://www.uptodate.com/contents/temporomandibular-disorders-in-adults?search=temporomandibular%20joint%20syndrome&source=search_result&selectedTitle=1~94&usage_type=default&display_rank=1
- Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, ed. Mac Graw Hill. Ed. 19.