Tekniker för handföryngring: Vilka är de bästa?

Tekniker för handföryngring: Vilka är de bästa?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Vår hud är ett obevekligt organ som lätt avslöjar åren som går. Precis som att ta hand om sin hy fördröjer tecken på åldrande, är olika tekniker handföryngring också ett sätt att minska tecknen på åldrande hud.

På grund av ständig exponering för solen och deras känsliga natur är det svårare för handryggarna att hålla kvar vätska. Detta resulterar i skörare vävnad, som blir synligt genom ett försämrat utseende.

Tekniker för att hantera detta problem sträcker sig från huskurer till specialiserade metoder för handföryngring. Med några undantag är de mestadels icke-invasiva och framgångsrika i att återställa huden. Låt oss ta en närmare titt.

Vad handlar handföryngring om?

Som det amerikanska National Institute beskriver så förändras huden med åldern. Med ökande ålder kommer en större förlust av muskelmassa och förtydligande av fåror. Huden kan även börja se matt ut. Tekniker och behandlingar utformade för handföryngring går ut på att minska och förebygga dessa symtom på hudens åldrande. Syftet med behandlingarna är inriktat på att återställa naturlig jämnhet och ton.

Även om tecknen vanligtvis dyker upp efter 40 års ålder kan man börja med dessa metoder tidigare. Faktum är att vissa läkare rekommenderar teknikerna före de första rynkorna, med tanke på att hudlagret på händerna är så tunt och känsligt för externa aggressioner.

Estetiska tekniker för händerna gynnar cellregenerering, förbättrar pigmentering och främjar bildandet av kollagen och elastin.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hur får man bort hudvalkar på händerna?

Arrugas en la piel.
Vissa områden av huden är mer benägna att få rynkor, såsom nacke och händer.

När är tekniker för handföryngring lämpliga?

Journal of the Colombian Association of Dermatology beskriver att åldrande påverkar hudens komponenter, inklusive den subkutana cellvävnaden. När det kommer till händerna påskyndas processen av frekvent kontakt med föroreningar och solljus.

Det finns flera olika tekniker man kan använda sig av för handföryngring som räddar händernas estetik och funktionalitet, särskilt när de uppvisar särskilda tillstånd:

  • Transparent hud: Detta är vad som kallas “beniga händer” och uppstår eftersom huden blir tunnare och svagare och benen och venerna blir mer tydliga.
  • Rynkig hud: Oavsett hur fina linjerna är, är detta resultatet av uttorkning och kräver snabb uppmärksamhet för att undvika försämring.
  • Pigmenterade lesioner: Dessa är bruna, gulaktiga eller rödaktiga fläckar som härrör från fotoåldring, melaninackumulering och hormonella faktorer.

Tekniker för handföryngring

Du kan förbättra dina händers utseende genom att massera dem dagligen med återfuktande  krämer som bidrar till mjukhet och förhindrar sprickor. Du kan också gå till ett estetiskt center och konsultera en hudläkare eller en plastikkirurg för andra tekniker för handföryngring.

Även om den vanliga tillämpningen av hudrestaureringsmetoder är ansiktsbehandling, ger de även bra resultat när det gäller händer. Kolla in dem nedan!

Radisse ®

Injicering av kalciumhydroxiapatit (CaHA) återställer volymen till händerna. Detta fyllmedel består av mikrosfärer som finns i en gel med infiltrerande egenskaper.

CaHA är resorberbart och inte allergiframkallande. Metodens handelsnamn är Radisse ®  och beskrivs som ett subdermalt och biokompatibelt injicerbart implantat, rekommenderat för att motverka rynkor.

Biostimulering

Biostimulering för jämnare hud på händerna innebär en injektion av patientens egen blodplättsrika plasma blandad med hyaluronsyra (HA), vitaminer och andra komponenter. Detta är en teknik som man utför med nålar och som man underhåller årligen.

Kemisk peeling

Actas Dermo-Sifilográficas förklarar att kemisk peeling är en teknik där man använder substanser som producerar avskalning av stratum corneum och inducerar epidermal normalisering och ombyggnad av huden. Rådgör med din hudläkare för att bestämma antalet sessioner för att radera fläckar på händerna.

Det är vanligt att den här typen av kemisk peeling innehåller triklorättiksyra. Detta är ett ämne med medelpotens och som är idealiskt för känslig hud.

Peeling med glykol- och salicylsyror är andra rekommenderade medel.

Mikrodermabrasion

Tidningen PIEL lyfter fram fördelar med mikrodermabrasion såsom dess säkerhet, enkelhet och effektivitet vid behandling av tecken på fotoåldring. Med en enhet med diamantspets avlägsnas döda celler på hudens yta, vilket möjliggör hudregenerering av händerna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Varför du vill ha melatoninserum i din skönhetsrutin

Återfuktning med HA och vitaminer

Denna kosmetiska metod är känd som revitalisering och den tillför mineraler, vitaminer och aminosyror. Proceduren innefattar också återfuktning med HA för att öka tjockleken på den subdermala vävnaden.

Enligt The Scientific Journal of Aesthetics and Cosmetology kan HA förbättra hudens elasticitet och återfuktning. Det kan tillföras i olika molekylvikt och även oralt. En dermalfiller är dock mer fördelaktigt för händernas fräschör.

Tekniken består av infiltration av vitaliserande ämnen på handryggen. Effekten kräver underhållssessioner minst var tredje månad.

Tekniker för handföryngring: Lipofilling

Här tar man ut kroppsfett med kirurgisk fettsugning. Fettmaterialet centrifugeras och injiceras sedan under huden på handryggen.

För bästa resultat behövs ett par sessioner. Till skillnad från andra metoder som är mer tillfälliga och kräver mer underhåll, lovar lipofilling definitiva resultat.

Liposucción för lipofilling en las manos.
Vid denna teknik använder man kroppens eget fett som via en fettsugning.

Ljusterapi

Laserbehandlingar ger optimala resultat. De är lite dyrare, men på några få sessioner och utan smärta kan de förnya åldrade händer.

Två av terapierna som rekommenderas av den spanska akademin för dermatologi och venerologi är följande:

  • Q-switched: Med denna metod använder man en pulserande laser på händerna för att sudda ut hyperpigmentering, strama upp huden och aktivera kollagenproduktionen.
  • Intensivt pulserande ljus (IPL): Med denna ljusterapi kan du se effekterna från och med den första sessionen. Hudens tillstånd avgör antalet besök.

Hur man bromsar åldrandet av händerna

Slapp hud, torrhet och rynkor, såväl som andra tecken av åldrande på händerna, kan förebyggas med skötselrutiner som inkluderar anti-agingkosmetika, att du använder handskar under hushållssysslor och gör en peeling emellanåt.

Relaterat till ämnet rekommenderar Mayo Clinic att man dagligen applicerar solskyddsmedel av klassen bredspektrum och undviker direkt sol mellan 10:00 och 14:00. Att aldrig underskatta fotoåldrande är en viktig varning för att behålla friska och unga händer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.