Allt du behöver veta om anti-åldrande krämer

I den här artikeln delar vi allt du behöver veta om anti-aging krämer så att du kan välja rätt för dig. Få reda på mer.
Allt du behöver veta om anti-åldrande krämer
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2023

Anti-åldrande krämer är dina bästa vänner när det gäller att slåss och fördröja tecken på åldrande. Du bör dock veta att allas hud inte är densamma och därför åldras inte alla lika. I den här artikeln delar vi allt du behöver veta om anti-åldrande krämer.

Generellt sett måste du kombinera olika krämer eller kombinera din kräm med estetiska behandlingar. En bra anti-agingkräm innehåller beprövade ingredienser som hyaluronsyra, resveratrol eller retinsyra. Vi berättar mer om detta nedan.

Etiketter på anti-åldrande krämer

Kvinna som använder anti-åldrande krämer

När det gäller att välja en bra anti-agingkräm är det viktigt att titta på vad som finns i den. För att göra det måste du veta hur du läser och förstår formelns etikett. På etiketten anges ingredienserna i fallande ordning efter koncentration. Med andra ord utgör de första på listan den högsta andelen av krämen.

Vissa aktiva ingredienser behöver dock inte alltid finnas i stora mängder för att vara effektiva. Detta är fallet med eteriska oljor som vanligtvis används i mindre proportioner.

Det är också intressant att veta att komponenter som kan orsaka en allergisk reaktion måste anges på ett specifikt sätt. Det är obligatoriskt när koncentration av dessa är högre än 0,001 %.

Ingredienserna på kosmetikaetiketter är ofta på engelska eller latin. På engelska listas de de använda kemikalierna och på latin de som härrör direkt från växter.

När du gör ditt val bör du överväga de viktigaste problemen du vill fokusera på. Tänk sedan på vilka ingredienser som hjälper dig att förbättra problemet.

Ingredienser i anti-åldrande krämer

Det finns 16 000 katalogiserade ingredienser på en lista som kallas INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Nedan berättar vi i detalj om några av ingredienserna som anti-åldrande krämer kan innehålla. Var uppmärksam dem så att du kan känna igen dem nästa gång du köper en av dessa produkter.

Solskydd i anti-åldrande krämer

Solen är en av våra hudens främsta fiender. Att inte använda solskyddsmedel kan faktiskt påskynda åldringsprocessen och resultera i för tidiga rynkor och fläckar. Dessutom kan det öka risken för att utlösa allvarligare problem på lång sikt.

En studie om ultraviolett strålning, åldrande och hud visar att ultraviolett strålning är ansvarig för upp till 80 % av hudens åldrande eller fotoåldring.

Därför är det oerhört viktigt att alltid använda solskyddsmedel, även om det är mulet eller vintertid. Vi rekommenderar också att du använder anti-åldrande krämer som innehåller solskydd.

Antioxidanter

Solstrålning och föroreningar ökar fria radikaler. Dessa är ämnen som oxiderar kollagen- och elastinfibrer tills de blir värdelösa. När detta händer förlorar huden snabbare sin elasticitet och fasthet, och de fina linjerna i ansiktena blir mer synliga.

National Center for Complementary and Integrative Health förklarar att antioxidanter är ämnen som bekämpar fria radikaler och förhindrar (eller åtminstone fördröjer) cellskador. Dessa inkluderar vitamin C och E, resveratrol och koenzym Q10.

Vitaminerna C och E har antioxidativa egenskaper. Dessutom hjälper C-vitamin till med kollagenproduktionen och fungerar för att ljusa upp fläckar. Därför är det viktigt att våra anti-agingkrämer innehåller dessa vitaminer.

Resveratrol är en polyfenol som finns i flera växter och är effektiv för att fånga fria radikaler. Det är också värt att nämna att koenzym Q10 finns i alla celler och är nödvändigt för att producera energi i kroppen. Det bekämpar också fria radikaler och skyddar cellerna från oxidativ skada.

Problemet är dock att med åldern och effekterna av ultravioletta strålar kan våra nivåer av koenzym Q10 minska. Därför är det mycket viktigt att få denna antioxidant externt genom till exempel en kräm.

Fläckmotverkande

Kvinna med åldersfläck

En annan sak som oroar många kvinnor är uppkomsten av fläckar på huden. Dessa bruna fläckar uppträder som ett resultat av överskott av melanin, ett hudpigment.

Det är dock viktigt att notera att alla åtgärder som är avsedda att bekämpa eller förhindra dessa fläckar alltid är associerade med solskydd. Vissa ingredienser i anti-agingkrämer för att bekämpa eller förhindra dessa fläckar är alfa-hydroxisyror (AHA), retinol och hyaluronsyra.

AHA är organiska syror som på grund av sin exfolierande effekt hjälper till med naturlig hudförnyelse. De agerar genom att eliminera döda celler och därmed göra huden mjukare, mjukare och jämnare. Detta visar en artikel publicerad i Molecules Magazine.

Genom att ta bort döda celler kan huden lättare absorbera ingredienserna i anti-agingkrämer. De ökar också tjockleken på det djupa lagret av huden eftersom de stimulerar kollagenproduktionen.

Därför hjälper de till att göra vår hud ljusare och mer flexibel. De hjälper också till att minska rynkor och fläckar, samtidigt som de minskar vätskeförlusten i överhuden och återfuktar vår hud.

Retinol är ett derivat av vitamin A och att det hjälper till att minimera uppkomsten av rynkor och fina linjer. Dessutom hjälper det med fläckar och porer samt stimulerar cellregenerering.

Vad du behöver veta om anti-åldrande krämer

När vi blir äldre förnyas vår hud långsammare och vi börjar märka tecken på åldrande. För att minska effekterna av åldrande kan du använda en bra anti-agingkräm och framför allt solskydd.

Naturligtvis, när det gäller att välja rätt anti-agingkrämer, måste du ha din specifika hudtyp i åtanke, liksom de problem du vill ta itu med. Kom ihåg att etiketterna visar koncentrationen av ingredienser som finns i krämen. Detta hjälper dig att välja den produkt som fungerar bäst för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.