Tecken på njurproblem - lyssna på kroppen

Var uppmärksam på din kropp och du kommer märka att den skickar dig tecken. Det är nyckeln till att upptäcka obalanser och sjukdomar, och ger dig chansen att vidta åtgärder för behandling i tid.
Tecken på njurproblem - lyssna på kroppen
Grecia Morillo

Skriven och verifierad av kirurg Grecia Morillo.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Det finns några tecken på njurproblem som varnar för att något inte står rätt till i kroppen. Känner du på dig att någonting kanske inte är som det ska är det bästa du kan göra att ta reda på fakta för att snabbt kunna upptäcka orsaken till problemet, och kontakta en läkare.

Tänk på att njurarnas jobb är att filtrera blodet från allt avfall i kroppen. När allt är filtrerat omvandlas det till urin och lämnar kroppen. Urin består huvudsakligen av toxiner och vatten.

Ett av de vanligaste njurproblemen uppkommer när njurarna inte klarar av att filtrera blodet på grund av otillräckligt med vätska, särskilt vatten. När du inte dricker tillräckligt med vatten stannar avfall och toxiner kvar i kroppen. Det leder till att urea och kreatinin ansamlas i kroppen där det börjar brytas ner.

Kan njursvikt upptäckas direkt?

Lyssna på kroppen efter tecken på njurproblem

I vissa fall visar kroppen tecken på att du har problem med njurarna. Lyssna på kroppen så att du upptäcker dessa tecken i tid!

Var framförallt uppmärksam på din kropp om du lider av någon av följande sjukdomar:

  • Diabetes
  • Njursten
  • Högt blodtryck
  • Hjärtsvikt

Det är dock väldigt svårt att snabbt kunna diagnostisera njursvikt. För många forskare är det en av de tysta sjukdomarna.

Tecken som kan varna för njurproblem

Förändringar i urinmönster

Ett mycket viktigt tecken på njurproblem är förändringar som man kan upptäcka med urinen. Det är inte specifikt bara de fysiska egenskaperna, utan mer i antalet gånger man urinerar och i mängden urin.

Har man njurproblem tenderar mängden urin att öka under de första stadierna. Därefter tenderar mängden urin att minska, trots den ökade känslan av att behöva urinera.

Vätskeretention

Vätskeretention är ett tydligt tecken på njurproblem. Det visar sig som svullna ben som kommer trots att man inte har gjort någon fysisk träning.

I mer avancerade fall kan man också upptäcka en mjuk svullnad i fotlederna, händerna och även ansiktet. Dessa är symptom som man temporärt kan behandla med vätskedrivande kurer, men det är endast tillfälliga lösningar som inte botar själva problemet.

Var uppmärksam på alla tecken på njurproblem

Extrem trötthet

En ihållande trötthet som aldrig går över är ett symptom på att någonting är i obalans i kroppen. Det kan också vara ett tecken på njurproblem.

Vätskeretention och dålig filtrering av toxiner och avfall gör folk som har njurproblem trötta.

Det är framför viktigt att rådfråga en läkare för att ta reda på de medicinska orsakerna till den kroniska tröttheten i just ditt fall. På så vis vet du sedan säkert veta om du har njursvikt eller om tröttheten kommer av någon annan orsak.

Tecken på njurproblem bör upptäckas så snabbt som möjligt

Anemi

Anemi är ett annat tecken på njurproblem. Anemi behöver dock inte nödvändigtvis betyda att njursjukdom föreligger. En specialistundersökning kan informera dig om anemin kommer av ett njurproblem eller ej.

Allmän klåda

Allmän klåda i kroppen eller kliande hudområden är ett tydligt tecken på njurproblem, ett av de tydligaste. Huden börjar klia på grund av njurarnas nedsatta funktion. Toxiner har börjat byggas upp i kroppen, och det äventyrar hälsan.

Om du har en ihållande klåda som verkar komma från ingenstans, tänk på det och ta kontakt med sjukvården.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.