Täck gråa hår med dessa huskurer

Trots att uppkomsten av gråa hår är genetisk kan faktorer som stress och en ohälsosam livsstil leda till att fler gråa hårstrån dyker upp tidigare än normalt.
Täck gråa hår med dessa huskurer

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

De vita eller ljusare hårstrån som dyker upp hos män och kvinnor efter 40-årsåldern förknippar vi med att bli äldre. Om du har upptäckt dina första gråa hår kan du läsa denna artikel för att ta reda på de bästa sätten att täcka dem.

Vad orsakar uppkomsten av gråa hår?

De är ett tydligt tecken på åldrande, men vissa kan få gråa hår innan de fyllt 35. De framstår tydligare hos personer med mörkt hår, och precis som med rynkor letar folk efter sätt att undvika eller täcka dem. Det må vara ofrånkomligt att få gråa hår, men det är möjligt att förskjuta framstädandet med hjälp av kurer eller täcka dem med naturliga färger.

Tidens gång är den huvudsakliga orsaken till varför håret blir vitt. När gråa hår dyker upp beror på generna du fått från din mamma. Om din mamma till exempel hade många gråa hår i ung ålder är det troligt att även du kommer ha gråa hår när du fyller 40 (eller tidigare).

Anledningen till detta är brist på melanin – det naturliga pigment som ger håret dess färg. Faktorer som stress eller en ohälsosam livsstil kan bidra till att flera gråa hår dyker upp. Vissa säger även att allvarlig förstoppning eller raffinerat mjöl och socker är andra orsaker, men detta har ännu inte bekräftats.

Forskare i USA tror sig ha hittat de specifika celler som leder till grått hår och skallighet, i alla fall hos möss. Fynden publicerades i en artikel i tidskriften Genes and Development.

Kvinna med gråa hår

Gråa hår är vanligare hos kvinnor än hos män och dyker vanligtvis även upp tidigare hos kvinnor. De flesta täcker dem på ett eller annat sätt.

Kurer som senarelägger de gråa stråna

Tack vare dessa huskurer kan du förbättra ditt hårs utseende och sakta ned förlusten av färg. De hjälper dig även att återfukta och stärka håret. Om du börjar få gråa hår i förtid spelar ärftlighet den största rollen (som vi nämnde ovan), men brist på jod eller koppar kan också vara en bidragande faktor. Ät mer nötter, fullkorn, legymer, avokado och ärtor. Minska alkoholkonsumtionen och sluta röka. De bästa huskurerna för gråa hår är:

Salvia

Denna ört rekommenderas för personer med brunt hår. Salvia har många egenskaper och många användningar. Gör ett avkok med en näve salviablad och ytterligare en med svart te i en halvliter kokande vatten. Låt det svalna och använd för att skölja ditt hår.

Salvia

Rosmarin

Om du har mörkt hår kan du dra nytta av ett avkok på rosmarin för att hålla de gråa hårstråna borta. Gör ett te med fyra matskedar rosmarin och en halvliter vatten. Det är även bra för att stärka rötterna samt förbättra skalpen. Använd en sprejflaska för att helt täcka håret. Efter några dagliga applikationer kommer ditt hår se mörkare ut.

Kamomill och gurkmeja

Dessa två örter är för blont hår. Att göra ett avkok på dem kommer ge ditt hår en gyllene glans som täcker de gråa hårstråna. Lägg till fyra matskedar kamomill i en liter vatten, filtrera det och använd för att skölja håret. Om du vill ge ditt hår honungsfärg lägger du till två matskedar gurkmeja.

Avokado och argan- eller kokosolja

Dessa tre är dina vänner när det kommer till att fördröja uppkomsten av gråa hår. Vidare verkar dessa oljor naturligt fuktgivande. Blanda dessa tre ingredienser till en inpackning för håret. Applicera inpackningen och täck med en varm handduk. Låt den sitta i 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Avokado

Magnolia

Te på magnolia är utmärkt för att dölja gråa hår. Blanda bara en matsked i 25 centiliter hett vatten. När det har svalnat filtrerar du vätskan och använder den för att skölja håret. Det kommer göra gråa hårstrån mörkare och ge håret en jämnare ton.

Huskurer för att gömma gråa hår

Henna

Utöver de naturliga kurerna ovan kan du även dra nytta av dessa recept som använder lättillgängliga ingredienser som du troligen har hemma.

Ägg, nöt och rosmarin

Du kommer behöva två valnötsblad, fem krossade valnötter, ett äggskal och en näve rosmarin. Blanda allt tills du får en smet som du använder som en inpackning. Applicera och låt den verka i en timme innan du sköljer med gott om vatten. Upprepa en gång per vecka.

Rosmarin och salvia

Du kommer behöva tre matskedar av båda dessa örter – ju färskare desto bättre – samt 25 centiliter kokande vatten. Blanda väl och låt stå i tio minuter. När det har svalnat silar du blandningen och använder den för att skölja håret med. Skölj inte med vatten efteråt.

Henna och citronsaft

De enda ingredienserna du behöver är tre matskedar henna och en matsked citronsaft. Blanda väl så att du får en jämn smet. Applicera och täck håret med plast. Låt det verka i tre timmar och skölj sedan. Henna kommer ge ditt hår en rödaktig ton om processen upprepas.

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.