Täck gråa hår med dessa huskurer

Trots att uppkomsten av gråa hår är genetisk kan faktorer som stress och en ohälsosam livsstil leda till att fler gråa hårstrån dyker upp tidigare än normalt.

De vita eller ljusare hårstrån som dyker upp hos män och kvinnor efter 40-årsåldern förknippar vi med att bli äldre. Om du har upptäckt dina första gråa hår kan du läsa denna artikel för att ta reda på de bästa sätten att täcka dem.

Vad orsakar uppkomsten av gråa hår?

De är ett tydligt tecken på åldrande, men vissa kan få gråa hår innan de fyllt 35. De framstår tydligare hos personer med mörkt hår, och precis som med rynkor letar folk efter sätt att undvika eller täcka dem. Det må vara ofrånkomligt att få gråa hår, men det är möjligt att förskjuta framstädandet med hjälp av kurer eller täcka dem med naturliga färger.

Tidens gång är den huvudsakliga orsaken till varför håret blir vitt. När gråa hår dyker upp beror på generna du fått från din mamma. Om din mamma till exempel hade många gråa hår i ung ålder är det troligt att även du kommer ha gråa hår när du fyller 40 (eller tidigare). Anledningen till detta är brist på melanin – det naturliga pigment som ger håret dess färg. Faktorer som Gråa hår

Gråa hår är vanligare hos kvinnor än hos män och dyker vanligtvis även upp tidigare hos kvinnor. De flesta täcker dem på ett eller annat sätt.

Kurer som senarelägger de gråa

Tack vare dessa huskurer kan du förbättra ditt hårs utseende och sakta ned förlusten av färg. De hjälper dig även att återfukta och stärka håret. Om du börjar få gråa hår i förtid spelar ärftlighet den största rollen (som vi nämnde ovan), men brist på jod eller koppar kan också vara en bidragande faktor. Ät mer nötter, fullkorn, legymer, avokado och ärtor. Minska alkoholkonsumtionen och sluta röka. De bästa huskurerna för gråa hår är:

Salvia

Denna ört rekommenderas för personer med brunt hår. Salvia har många egenskaper och många användningar. Gör ett avkok med en näve salviablad och ytterligare en med svart te i en halvliter kokande vatten. Låt det svalna och använd för att skölja ditt hår.

Avokado

Magnolia

Te på magnolia är utmärkt för att dölja gråa hår. Blanda bara en matsked i 25 centiliter hett vatten. När det har svalnat filtrerar du vätskan och använder den för att skölja håret. Det kommer göra gråa hårstrån mörkare och ge håret en jämnare ton.

Huskurer för att gömma gråa hår

Utöver de naturliga kurerna ovan kan du även dra nytta av dessa recept som använder lättillgängliga ingredienser som du troligen har hemma.

Ägg, nöt och rosmarin

Du kommer behöva två valnötsblad, fem krossade valnötter, ett Henna