Ta en titt på de sex fördelarna med att promenera dagligen

Att promenera dagligen förbättrar din hälsa och förebygger mentala såväl som fysiologiska sjukdomar. Lär känna fördelarna med att promenera dagligen.
Ta en titt på de sex fördelarna med att promenera dagligen

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Enligt en studie som utfördes av forskare vid University of Cambridge i Storbritannien kan man minska risken för att dö i förtid genom att promenera dagligen. Det har även andra hälsosamma fördelar för ditt dagliga liv.

Nedan kommer några av de goda aspekterna med att promenera dagligen.

1. Att promenera dagligen motverkar demens

Måttliga aerobiska övningar kan minska symptomen på demens. Att promenera varje dag och utföra en träningsrutin minst tre gånger i veckan kan förbättra dina mentala processer rent generellt.

2. Att promenera hjälper hjärtat

Träna hjärtat med promenader

Ditt hjärta gagnas mycket av att ta dagliga promenader. Det hjälper detta organ att pumpa blod enklare, och därmed gagnas hela det kardiovaskulära systemet. Detta minskar i sin tur risken att dö av hjärtproblem.

3. Det kan minska risken för cancer

Enligt en studie från 2018 (1) kan promenader vara ett viktigt hjälpmedel mot cancer eftersom det hjälper till att minska tröttheten som orsakas av behandlingarna.

I denna studie slog man fast att både kvinnor som lider av bröstcancer och personer med tarmcancer kan få hjälp att förebygga och bekämpa dessa typer av cancer genom att promenera 180 minuter i veckan.

En ganska bra anledning att promenera minst 25 minuter om dagen, eller hur?

4. Att promenera dagligen förbättrar humöret

Enligt vissa experiment som utförts på personer som har som vana att promenera och träna på daglig basis, kan promenader förbättra ditt humör. I situationer med stress, mental utmattning eller depression är det därför rekommenderat att ta en promenad i parken eller på ett berg, antingen ensam eller med någon.

5. Att promenera ökar kroppens nivå av vitamin D

Vitamin D låter benen absorbera fosfor och kalcium, vilket i sin tur stärker skelettsystemet. Det har demonstrerats att långa promenader ökar mängden vitamin D i kroppen när man promenerar i solen.

När huden utsätts för solljus börjar kroppen producera vitamin D, som är nödvändig för att benen ska fungera normalt. Att ta en promenad utomhus med solskyddskräm är att bra sätt att hålla sig frisk, eftersom få livsmedel innehåller vitamin D.

Det är därför det är generellt rekommenderat att äldre personer tar en promenad på daglig basis, eftersom det hjälper dem att stärka benen.

6. Det motverkar erektil dysfunktion

Problem i sängen

Män som väljer att ta dagliga promenader gagnar sitt sexliv i stor utsträckning. Vissa studier visar att promenader som fysisk aktivitet minskar närvaron av erektil dysfunktion hos män.

Detta är även effektivt för kvinnor, eftersom det låter dem ha aktiva sexliv med högre nivåer av tillfredsställelse inom den intima sfären.

Upplev fördelarna med att promenera dagligen

Att promenera ger dig inte bara mer energi i benen, utan hjälper hela din kropp, inklusive sinnet. Denna aktivitet har förmågan att göra dig avslappnad, eliminera stress, motverka depression och fylla dig med energi.

Det förebygger även fetma och låter dig bibehålla din idealvikt samt reglera din metabolism. Allt detta leder till högre väntad livslängd. Kom dock ihåg att takten du går i också spelar roll. Du bör bibehålla bra fart som kräver lite ansträngning (att gå och shoppa räknas alltså inte).


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.