Symptom, behandling och kost är du har maginfluensa

Maginfluensa är en virusinfektion som kan drabba vem som helst. Det orsakar magbesvär, vanligtvis åtföljt av diarré och kräkningar.
Symptom, behandling och kost är du har maginfluensa

Senaste uppdateringen: 02 april, 2022

Maginfluensa, även kallad viral gastroenterit och vardagligt magsjuka, är en virusinfektion som kan drabba vem som helst. Det orsakar magbesvär, vanligtvis åtföljt av diarré och kräkningar. I de flesta fall går det över av sig självt, och endast de symptom som det orsakar behandlas.

Det finns dock vissa personer som löper större risk, och situationer kan uppstå där det kan bli komplicerat och kräver medicinsk övervakning. I den här artikeln berättar vi vad denna infektion består av och hur man behandlar den.

Vad är maginfluensa?

Maginfluensa är en inflammation i magen och tarmarna som beror på en infektion av ett virus. Det finns många typer av virus som kan orsaka denna infektion. Bland de viktigaste är till exempel:

 • Rotavirus: Detta virus är den vanligaste orsaken till magproblem hos barn.
 • Norovirus: Den bakomliggande orsaken till de flesta tarminfektioner hos vuxna.
 • Adenovirus: Detta virus orsakar främst sjukdom hos barn under två år. Det ger vanligtvis symptom som varar längre än de tidigare nämnda typerna av virus.
En kvinna med ont i magen
Flera typer av virus kan orsaka maginfluensa. Det är också en mycket smittsam infektion.

Överföring sker från person till person. Viruset kan förekomma i avföring och spyor från smittade personer. Om en person går på toaletten och en del av viruset finns kvar på händerna, är det möjligt att denna person kan infektera en annan person i närheten.

För att förhindra smittspridning är det därför är viktigt att upprätthålla en god handhygien. Läkare föreslår också att du inte delar bestick, handdukar och andra personliga föremål med personer som lider av denna typ av infektion.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Inflammation i ändtarmen: Vad orsakar det och hur behandlar man det?

Symptom när du har maginfluensa

Som namnet antyder är det en infektion som ger symptom som liknar influensa. Dessa är feber, huvudvärk, muskelvärk, trötthet och så vidare. Utöver dessa finns det andra som är mer specifika för matsmältningssystemet, som:

 • Kräkningar
 • Orolig mage
 • Vattnig diarré
 • Illamående
 • Kolikliknande smärta

Uttorkning är den allvarligaste komplikationen av detta tillstånd. Det kan uppstå om det finns kräkningar och diarré utan tillräckligt vattenintag. Därför bör du vara medveten om förekomsten av vissa symptom som kan tyda på allvarlig uttorkning, som:

 • Yrsel
 • Minskad frekvens och mängd urinering
 • Dåsighet
 • Törst

Varaktigheten av symptomen varierar beroende på vilken typ av virus och den person som är smittad. I ett typiskt förlopp är symptomen närvarande i 3 till 7 dagar.

Vem kan drabbas?

Som vi redan har nämnt är maginfluensa en mycket smittsam sjukdom och kan drabba alla. Men beroende på åldersgrupp är vanligen någon typ av virus vanligare, som vi nämnde ovan. Vidare har inte alla personer samma risk för komplikationer.

De mest utsatta grupperna är barn, äldre och personer med svagt immunförsvar. Hos dem kan symptomen vara allvarligare och hålla i sig under en längre tid jämfört med hos en tidigare frisk vuxen.

Dessa patienter behöver noggrannare övervakning, vissa kan till och med behöva sjukhusvård. Dessutom har tiden på året också inflytande. På sommaren, med höga temperaturer, finns en större tendens till uttorkning.

Behandling av maginfluensa

En kvinna som dricker vatten
En del av behandlingen för maginfluensa är att undvika uttorkning. Därför föreslår läkare att patienter dricker rikliga mängder vatten och andra hälsosamma drycker.

Det finns ingen specifik behandling för denna typ av magåkomma. Som vi redan nämnt elimineras viruset så småningom från kroppen, och symptomen försvinner av sig själva efter några dagar.

Det är möjligt att behandla de allmänna symptomen, som feber eller muskelvärk, med vanliga smärtstillande och febernedsättande medel. Det viktigaste är dock att förhindra att det uppstår vanliga komplikationer, särskilt uttorkning. Det är viktigt att hålla patienten väl hydrerad.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fördelar med en klar, flytande diet och när det rekommenderas

Vad ska jag äta när jag har maginfluensa?

 • Specialister föreslår att man baserar kosten på mat som är rik på vatten, som krämer, puréer, buljonger, juicer etc.
 • Vid behov bör patienten få en extra tillförsel av vatten och socker med oral vätskeersättning eller sportdrycker. Kontinuerlig konsumtion av små klunkar är viktigt, särskilt efter varje kräkning och toalettbesök.
 • Undvik mycket fet eller sockerrik mat, samt mat med mycket fiber.
 • Undvik alkohol, koffein och kolsyrade drycker.
 • När symptomen avtar bör man gradvis återinföra alla typer av livsmedel i kosten.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är maginfluensan oftast ett godartat problem som går över på några dagar utan större konsekvenser. Det är dock viktigt att övervaka personens allmäntillstånd, och att vara medveten om eventuella varningssignaler som kan kräva läkarvård.

/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chow CM, Leung AK, Hon KL. Acute gastroenteritis: from guidelines to real life. Clin Exp Gastroenterol. 2010;3:97–112. doi:10.2147/ceg.s6554
 • Gastroenteritis viral (gripe estomacal): MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved February 5, 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000252.htm
 • Gripe intestinal: síntomas, duración y dieta recomendada | VIU. (n.d.). Retrieved February 5, 2020, from https://www.universidadviu.es/gripe-intestinal/
 • Stuempfig ND, Seroy J. Viral Gastroenteritis. [Updated 2019 Jun 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518995/
 • Oude Munnink BB, van der Hoek L. Viruses Causing Gastroenteritis: The Known, The New and Those Beyond. Viruses. 2016;8(2):42. Published 2016 Feb 8. doi:10.3390/v8020042

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.