Svart mashua: Näringssammansättning och potentiella fördelar

Svart mashua är en knöl som uppskattas för sina medicinska egenskaper. Vi kommer att berätta allt om dess fördelar och användningsområden här.
Svart mashua: Näringssammansättning och potentiella fördelar
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2023

Svart mashua, vars vetenskapliga namn är Tropaeolum tuberosum, är en potatisväxt som förekommer i högländerna i Andinska regionen, dvs. i länder som Peru, Bolivia, Ecuador och Colombia. Den tillhör familjen Tropaeolaceae och utmärker sig för sin speciella koniska och skarpa form, vars storlek varierar från cirka 5 till 30 cm.

Det uppskattas att det finns cirka 100 sorters mashua, även kända under namn som mashwa, bitterpotatis, cubio och majua. Den huvudsakliga skillnaden mellan sorterna är färgen, och det finns gul, orange, brun och även en lila, nästan svart sort, vilket är den vi ska titta närmare på nedan.

Huvudkännetecken för svarta mashua

Svart mashua är en av de mest sällsynta sorterna av denna potatisart. Den växer vanligtvis i Anderna, på 3 000 till 4 000 meter över havet.

Odlingen kräver inte mycket vård, och den förökar sig enkelt och snabbt. Därav det faktum att den används i många olika kulinariska förberedelser i dessa regioner.

Formen liknar den hos den vanliga potatisen, men skalet är dock lent, fast och vaxartat. Inuti har potatisen de karakteristiska lila nyanserna.

I rå form är smaken kryddig och bitter. Den får dock en lite söt smak vid tillagning.

Intressanta fakta

 • Växten som sådan avger en stark lukt. Faktum är att den fungerar som ett naturligt insektsmedel. I Peru och andra Andinska länder är det många som planterar den i sina trädgårdar för att mota bort skadedjur.
 • Detta är också den fjärde viktigaste knölen i Andinska regionen, efter potatis, oca och olluco.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Hur man odlar potatis hemma

Näringssammansättning hos svart mashua

En av anledningarna till att mashua har fått erkännande i sina ursprungsländer är på grund av dess näringsvärde. Bland annat innhåller denna knöl protein, fibrer, kolhydrater och höga halter av vitamin C. Den innehåller dessutom lite mineraler som järn, zink och mangan.

Mängderna av dessa näringsämnen tenderar att variera beroende på odlingsform och område. Mer exakt så ser näringsinnehållet för svart mashua ut som följande:

 • Kolhydrater: mellan 69,7 % och 85,8 %
 • Proteiner: mellan 6,9 % och 15,7 %
 • Fiber: mellan 4,8 % och 8,6 %
 • Fett: mellan 0,1 % och 1,0 %
 • Stärkelse : 41,35 %

Enligt källan i länken ovan så är mängden olösliga fibrer 10,55 %, vilket är mer jämfört med andra knölar, såsom oca och olluco, som innehåller 6,85 % respektive 7,22 %. Dessutom är det totala sockerinnehållet 27,7 %.

Dessutom innehåller 100 gram torkad svart mashua följande:

 • Kalorier: 371 kcal
 • Totala kolhydrater: 78,6 g
 • Protein: 11,4 g
 • Fiber: 5,7 g
 • Aska: 5,7 g
 • Fett : 4,3 g
 • Kalcium : 50 mg
 • Fosfor: 300 mg
 • Järn: 8,6 mg
 • Betakaroten: 214 μg
 • Tiamin: 0,43 mg
 • Riboflavin: 0,57 mg
 • Niacin: 4,3 mg
 • Askorbinsyra (vitamin C): 476 mg

Tidskriften Engineering Research lyfter fram att svart mashua är en av de knölar som har högst C-vitaminhalt. Dessutom är Tropaeolum tuberosum-arterna rikliga källor till antioxidanter.

En studie publicerad genom International Journal of Food Science listar denna mat som “en värdefull naturlig källa till fenoler och antocyaniner med hög antioxidativ aktivitet”. På Peru Info kan man dessutom läsa att svart mashua tillhandahåller mellan 9 000 och 10 000 enheter antioxidanter, vilket förklarar dess förmåga att bidra till cellförnyelse och hälsovård.

Fördelar med svart mashua

På grund av dess intressanta näringsvärde är konsumtionen av svart mashua förknippad med vissa hälsofördelar. Notera dock att bevisen som stöder dess effekter fortfarande är begränsade. Vad är då studier bevisat hittills?

Variedad de mashua negra
Denna potatisväxt finns i många olika varianter och man odlar den på höga höjder i Anderna.

Antitumörpotential

Kosttillskott med svart mashua kallades länge för “cancermotverkande” produkter. På grund av resultaten av viss forskning spreds föreställningen att det var en naturlig produkt för att bekämpa cancer.

Det är dock viktigt att klargöra att detta inte är en godkänd behandling mot denna sjukdom.

Även om resultaten är lovande, saknas större och mer övertygande studier för att bekräfta dess effekter på människors hälsa. Med låt oss titta på vad forskningen säger.

En in vitro-studie av forskare vid Southern Scientific University fann att ett extrakt av svart mashua uppvisade cytotoxisk och antiinflammatorisk aktivitet. Detta visar dess potential att stödja behandlingen av cancer och sjukdomar av inflammatoriskt ursprung. Föreningar som flavonoider och polyfenoler ligger bakom dessa effekter.

I annan forskning, publicerad i tidskriften Phytochemistry, visade sig två alkaloider isolerade från de svarta knölarna av Tropaeolum tuberosum ha potential att döda cancerceller vid cancer i lungor, urinblåsa, njurar och prostata. Forskarna observerade också cytotoxisk aktivitet.

Samtidigt drog en in vitro-studie publicerad i Biomedicine and Pharmacotherapy slutsatsen att etanolextrakt av svart mashua, moringa och kirimoia har hämmande egenskaper på kolorektala cancerceller. Och även om ytterligare studier behövs, tros detta vara framtida kandidater för förbättrad behandling mot denna cancerform.

Naturligt diuretikum

Inom folkmedicin använder man svart mashua för att främja lindring av vätskeretention. Enligt anekdotiska data kan extrakt av växten öka diuresen (urinsekretionen), vilket i sin tur minskar inflammation.

Det finns dock inte tillräckligt med farmakologiska studier för att bekräfta dessa egenskaper. I en studie vid Universidad Peruana Unión observerade forskare en möjlig diuretisk effekt vid användning av ett vattenhaltigt extrakt av Tropaeolum tuberosum hos möss. Dessa effekter tros bero på dess innehåll av tanniner, antocyaniner och flavonoider.

Kardiovaskulär hälsa

Svart mashua är en av sorterna av Tropaeolum tuberosum med den högsta koncentrationen av antioxidanter. Vetenskapliga studier har kunnat bekräfta dess rikliga innehåll av fenolföreningar, tanniner, antocyaniner, fytosteroler och fettsyror, som är nyckeln till att förebygga kroniska sjukdomar.

När det gäller kardiovaskulär hälsa hjälper dessa ämnen att hämma de negativa effekterna av fria radikaler, involverade i uppkomsten av hjärt- och cerebrovaskulära sjukdomar.

Dessutom, enligt en forskningsstudie publicerad i Journal of Ethnopharmacology , innehåller den aktiva föreningar som kallade alkamider, som ger den antiinflammatoriska egenskaper. Således minimerar det också risken för kardiovaskulära tillstånd i samband med inflammation.

Smärtlindring

Inom folkmedicin anses svart mashua-tillskott vara antiinflammatoriska och smärtstillande. På grund av detta använder man detta som ett komplement för att främja lindring från olika åkommor. En recension publicerad i Journal of Ethnopharmacology beskriver dess användning mot njur- och blåsmärta.

Dessutom, på grund av dess höga koncentration av antocyaniner, tror man att det kan främja lindring av cyklisk bröstsmärta, träningsskador och smärta i samband med kronisk inflammation.

Hudens hälsa

Konsumtion av svart mashua är kopplat till flera fördelar för huden. För det första hjälper dess rikliga innehåll av antioxidanter till att hämma negativa effekter av oxidativ stress; en process relaterad till för tidigt åldrande.

Dessa ämnen, tillsammans med växtens C-vitamininnehåll , har också positiva effekter på kollagenproduktionen, vilket hjälper till i hudens regenereringsprocess. Studier på möss visar att topikal applicering av T. tuberosum har sårläkande aktivitet.

Antihistaminpotential

Denna knöl används i traditionell medicin som ett botemedel för att lindra allergisymptom. Det finns inga konkreta studier om dessa egenskaper, men det tros bero på dess höga innehåll av flavonoider.

Som framgår av en studie publicerad i Allergology International, kan ett adekvat intag av flavonoider fungera som en förebyggande strategi mot allergiska sjukdomar. Forskare har observerat att dessa ämnen hjälper till att hämma frisättningen av histamin.

Antidiabetisk effekt

Antocyaniner, liksom andra polyfenoler som finns i svart mashua, hjälper till att hämma enzymer som är involverade i matsmältningen av kolhydrater. Således bidrar de till att reglera postprandial glykemisk respons (blodsockernivåer efter intag av måltider).

En studie från 2019 fann att ångkokad svart mashua innehåller stora mängder polyfenoler, som ger antidiabetiska egenskaper. Specifikt hjälper detta till att modulera absorptionen av sockerarter och i sin tur oxidativ stress.

Andra användningsområden för svart mashua

Näringsvärdet och egenskaperna hos svart mashua är högt uppskattade av många av de folkgrupper som bor i bergskedjan Anderna. I dessa kulturer har växten fått andra tillämpningar utöver de som vi nämner ovan.

Bevisen om dess effektivitet är dock otillräcklig.

För närvarande stöds dessa användningar endast av anekdotiska data:

 • Njur- och leverhälsa: det tros hjälpa till att eliminera njursten och skydda levern mot inflammation och fettansamling. Detta förklaras av effekterna av dess antioxidanter. Det finns dock inga studier som bekräftar detta.
 • Botemedel mot anemi: i sina ursprungsländer anses svart mashua vara ett komplement för att motverka anemi, eftersom det innehåller järn.
 • Lössmedel: Svart mashuarotpulver appliceras på hårbotten som ett medel för att eliminera löss. Man kan också använda ett avkok på växten.
 • Underlivs- och lunginfektioner: extrakt av Tropaeolum tuberosum har antibakteriella egenskaper som stödjer behandlingen av infektioner i underlivet och lungorna.
Bolsa de mashua negra
Det har ännu inte gjorts tillräcklig forskning på alla traditionella användningar av växten.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Fyra huskurer med potatisskal som du bör prova

Biverkningar och kontraindikationer av svart mashua

Konsumtion av svart mashua anses vara säker för de flesta friska vuxna. Det tros dock att ett långvarigt intag kan orsaka fertilitetsproblem hos män.

En studie på möss visar att mashua minskar den reproduktiva funktionen genom att minska antalet och kvaliteten på spermier. Det behövs dock ytterligare forskning för att se om detsamma gäller för människor.

Samtidigt bör barn, gravida och ammande kvinnor undvika konsumtion, och detta gäller även patienter med hypotyreos och struma. Samtidig användning med läkemedel för diabetes, arteriell hypertoni, antikoagulantia och antidepressiva medel bör också undvikas. Om du är under någon av dessa behandlingar bör du rådfråga en läkare om du vill testa på denna växt.

Notera dock att alltför stora mängder av svart mashua är kopplade till uttorkning och skador på nervsystemet. Av denna anledning är rekommendationen att konsumera det max 3 till 4 gånger i månaden.

Konsumtionssätt och presentationer

Mashua är ett mångsidigt livsmedel, eftersom du kan tillaga det på många olika sätt. Enligt en publikation på Peru Info passar den bra som kokt, stekt, i puréer, i soppor, i grytor och även som efterrätt.

Du kan också tillsätta den i drycker. För detta sista ändamål passar pulverformen bra. Det går även att köpa svart mashua i kapselform.

Vad ska man komma ihåg om svart mashua?

Svart mashua är en potatisväxt som har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika. Liksom potatis och andra knölar har den många olika gastronomiska tillämpningar.

Men den har också en lång historia som ett naturligt botemedel för att lindra smärta, skydda kardiovaskulär hälsa och förebygga sjukdomar associerade med inflammation. På grund av dess höga innehåll av antioxidanter finns det, enligt forskning, många fördelar kopplade till konsumtionen av detta extrakt.

Trots detta finns det samtidigt ett behov av mer omfattande studier på människor. Därför föreslås måttlig konsumtion endast som ett sporadiskt kosttillskott.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.