Studie visar på samband mellan fetma och depression

Det finns ett tydligt samband mellan fetma och depression, vilket vi kommer att titta närmare på i den här artikeln.
Studie visar på samband mellan fetma och depression

Senaste uppdateringen: 07 april, 2022

U.S. National Library of Medicine definierar fetma som ett överskott av kroppsfett. Å andra sidan syftar ordet “övervikt” på att en person väger för mycket, vilket inte specifikt syftar på fett. Dessa tillstånd kan få hälsokonsekvenser och en studie fann att det finns ett samband mellan fetma och depression.

Fetma börjar med en obalans mellan fettintag och kaloriförbrukning. Denna balans varierar från person till person. De mest kända hälsokonsekvenserna är en ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar, stroke, artrit och vissa cancerformer.

Hos kvinnor kan övervikt också leda till störningar i reproduktionssystemet – när de blir gravida, under graviditeten och under förlossningen – och även menstruationsproblem. Hos barn, och detta gäller såväl pojkar som flickor, är detta problem relaterat till tillväxtproblem, särskilt när det gäller benutveckling.

Fetma och depression

Även om fysiska sjukdomar är en hög riskfaktor för personer som lider av fetma, är psykologiska risker inte mindre farliga och skadliga. Faktum är att man i många fall ser fetma hos personer som även upplever stress, sorg, depression eller ångest i sina liv. Den emotionella faktorn spelar med andra ord roll.

Fetma och depression är direkt relaterade. Många deprimerade människor äter för mycket och tar inte hand om sig själv och sin hygien. Detta är normalt när det sker en ökning av fett kroppen.

Andra människor drabbas av depression som är svår att behandla när de ser att de har blivit överviktiga. Detta kan antingen bero på bilden de ser i spegeln, eller på grund av det sociala stigmat som de är offer för. Det beror på att samhället har en negativ syn på överviktiga.

Media visar en idealkropp som är långt ifrån överviktig. Detta kan ge upphov till vad som kallas ett socialt stigma. Stigma kan orsaka allvarliga psykiska problem hos överviktiga personer, som ångestsyndrom, missbruk, ätstörningar och depression.

En kvinna som mäter sin midja

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  3 sätt att balansera hjärnkemin och tackla depression

Sinne och kropp tillsammans

Som vi nämnde ovan kan fetma bero på olika saker. Medan vissa är genetiska, har många andra att göra med hur människor mår. Känslor som sorg, ångest eller stress, som är väldigt vanliga i dagens samhälle, leder ofta till överätande och en stillasittande livsstil.

Specialister uppskattar att i cirka 43 % av fallen finns en sammankoppling mellan fetma och depression. Enligt Center for Disease Control and Prevention i USA – ett land som är hårt drabbat av fetma som går över olika grupperingar och skikt av befolkningen – löper överviktiga personer 55 % större risk att också lida av depression. Detta visar på ett tydligt samband mellan fetma och depression.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Tarmbakterier: En möjlig grund för behandling av fetma

Depression hos kvinnor

Kvinnor är genetiskt mer benägna att ha överskott av kroppsfett än män. Dessutom är cykeln av fetma och depression vanligare hos kvinnor än hos män. Enligt American Psychological Association hade depression i gruppen kvinnor med fetma 37 % högre incidens än hos män.

Sambandet mellan fetma och självmordstankar är också mer vanligt hos kvinnor än hos män. Här ser vi återigen bördan av socialt stigma som tynger överviktiga människor, eftersom kvinnor förväntas – kulturellt och socialt – att ta hand om sina kroppar enligt ett smalt skönhetsideal.

En kvinna vid en dator

Psykologisk intervention för behandling av fetma och depression

Det finns inga bevis för att kopplingen mellan fetma och depression svarar på ett genetiskt eller biologiskt mönster. Därför är det mest lämpligt för dem som lider av detta tillstånd att söka psykologisk hjälp.

Psykvårdspersonal är överens om att det är möjligt att vända cykeln av fetma och depression, särskilt med tidiga insatser. För att göra detta är det viktigt att ta hänsyn till att fetma ofta är relaterad till den symboliska aspekten av att äta.

Tvångsmässigt intag av mat kan bero på ångestsyndrom. Detta är ofta relaterat till negativa psykologiska upplevelser som inte uppmärksammas och istället uttrycks genom överätande.

En psykologisk intervention kan hjälpa överviktiga personer att förändra sin kroppsuppfattning och förbättra sin självkänsla. Det kan också främja förändringar av vanor mot en hälsosammare livsstil baserad på att återställa känslomässig kontroll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Miranda, T., Villalta, D., & Paoli, M. (2019). ASOCIACIÓN ENTRE OBESIDAD Y DEPRESIÓN: INFLUENCIA DEL GÉNERO, LA EDAD, EL GRADO DE ADIPOSIDAD Y LA ACTIVIDAD FÍSICA.
  • Bartolomé, M. De Domingo, and J. López Guzmán. “La estigmatización social de la obesidad.” Cuadernos de bioética 25.2 (2014): 273-284.
  • Contreras-Valdez, José Alfredo, Laura Hernández-Guzmán, and Miguel-Ángel Freyre. “Insatisfacción corporal, autoestima y depresión en niñas con obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 7.1 (2016): 24-31.
  • Ruiz Domínguez, Claudia, et al. “Diferencias de género en pacientes con obesidad mórbida candidatos a cirugía bariátrica: Influencia de ansiedad, depresión y autoestima.” Investigación y género. Reflexiones desde la investigación para avanzar en igualdad: VII Congreso Universitario Internacional Investigación y Género (2018), p 686-712. SIEMUS (Seminario Interdisciplinar de Estudios de las Mujeres de la Universidad de Sevilla), 2018.
  • Ocampo, Juan, et al. “Asociación entre índice de masa corporal y depresión en mujeres adolescentes.” International Journal of Morphology 35.4 (2017): 1547-1552.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.