5 steg för hur du kan förlåta och glömma och gå vidare med ditt liv

Det är inte alltid så lätt att förlåta och glömma. Men gör du det kommer du att känna dig glad över att slippa bära runt på såren eller ärren från människor som skadar dig.
5 steg för hur du kan förlåta och glömma och gå vidare med ditt liv
Bernardo Peña

Skriven och verifierad av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 11 april, 2023

Att förlåta och glömma är inte en enkel och okomplicerad process, men för att kunna gå vidare med våra liv och njuta fullt ut bör vi lära oss att förlåta de människor som har skadat oss tidigare.

Att förlåta är inte alltid lätt att göra. Men när du börjar lägga bakom dig det som gjort dig ont, då börjar du läka. Det kommer att vara en lättnad att inte behöva bära runt på såren eller ärren från saker som skadat dig. När allt kommer omkring räcker det redan att du var tvungen att tolerera skadan första gången.

Varför fortsätta att hysa känslan och ge den en betydelse som den inte har? Räcker det inte att du har levt igenom det en gång och tog emot det när det hände?

Varför fortsätta att uppleva smärtan och såren som det orsakade dig den där gången för länge sedan?

Inled din healing en gång för alla. Detta kräver mod, kärlek och förståelse. Här är fem steg för att förlåta, glömma och gå vidare med ditt liv.

1. Att förlåta och glömma för att gå vidare till ett bättre liv

Du bör förstå på vilket sätt som personen som skadade dig fortfarande påverkar dig.

Inse att om du bestämmer dig för att förlåta den personen är det för att du förtjänar det. Det har inte att göra med personen som sårade dig, utan det faktum att du behandlar dig själv rätt genom att göra detta.

förlåta

Att bygga på denna skada kommer bara att göra att du mår dåligt och känner dig bitter och nedstämd. Du bör i stället hitta något sätt för att sträva efter att hantera dina känslor så att din förlåtelse blir äkta.

Framför allt, håll dig lugn för att undvika ilska och hantera din stress. Försök att tänka på något lugnt.

Du kan exempelvis tänka på en person som du är nära och älskar, eller ersätta negativa bilder med positiva.

Du bör inte förtränga eller undvika situationen. Ta i stället itu med den och ge den den vikt som den är värd, utan det känslomässiga bagage som du har burit med dig hittills.

2. Bestäm om du verkligen vill fortsätta leva ditt liv utan att ge förlåtelse

Detta steg är mycket viktigt. Du bör tänka över det mycket noggrant och visualisera att du lämnar problemet bakom dig och engagerar dig i detta.

Kom ihåg att det att förlåta inte är att glömma, eftersom det finns aspekter av det som hänt som du antagligen bara inte kommer att kunna glömma.

Men lova dig själv att dessa aspekter inte ska störa ditt liv längre, och de ska låta dig leva ditt liv i nuet utan negativitet.

Förlåtelse är inte till för den som sårat dig. Det är något du ger dig själv, och är ett sätt att förbättra ditt liv.

Det är du som är ägaren till dina handlingar, och du är ensam ansvarig för dina beslut. Du ska inte tillåta någon som skadat dig att ha makt över dig.

Att välja det mindre smärtsamma sättet och släppa betyder inte att du kommer att gå tillbaka till den personen och fortsätta er relation eller bortförklara vad personen gjorde.

Att förlåta innebär att du tar bort den sårande personens makt att fortsätta att skada dig samt att lägga hela problemet bakom dig. Och gå vidare på lättare steg.

3. Uttryck hur du känner

Det är väldigt viktigt att släppa taget om dina känslor och uttrycka hur du känner för personen som sårade dig. Detta betyder inte att ni ska ha en konfrontation, vilket troligen skulle skapa värre problem. Kom ihåg att allt du gör är för dig själv.

Innan du pratar med personen bör du först klarlägga dina tankar och besluta vad du ska säga.

Försök att inte hålla tillbaka något på något sätt tills du slutligen känner lättnad. Förklara varför du mår så dåligt eller skriv ner vad som har hänt dig: ilskan, bitterheten och sorgen.

Det spelar ingen roll om du går överstyr med dina uttryck. Det är viktigt att du uttrycker all din smärta. Och du behöver inte nödvändigtvis verkligen skicka brevet till personen som skadat dig.

Brevet du skriver är i själva verket till dig, för att få bort din smärta, så när du har skrivit klart kan du bränna eller slänga det.

Förringa inte dig själv. Det är viktigt att du är medveten om att du förtjänar att bli behandlad med respekt. Erkänn och uttryck alla negativa aspekter du känner mot personen som sårat dig.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Uppdämda känslor kan få fysiska konsekvenser

4. Acceptera dina egna misstag

Det finns mycket smärtsamma känslor gömda inuti dig, som hindrar dig från att förlåta med en gång. Dessa känslor är sorg, förnedring, avvisande och bedrägeri.

Det är viktigt att du accepterar detta och försöker ställa dig i den andras skor.

förlåta och glömma

Ibland dömer vi överdrivet och tänker inte på vad vi själva skulle ha gjort i samma situation. Kanske skulle det vara något som du inte skulle vilja göra, men som var nödvändigt.

Håll inte tillbaka någonting eller ifrågasätt något. Tänk på andra situationer när du har känt på samma sätt. Fundera på om det som har hänt förtjänar vikten som du ger det.

Du behöver inte dela dina värderingar, dina åsikter eller ditt sätt att tänka eller känna. Det handlar inte om att du försöker rättfärdiga någonting.

Du bör förstå att människor är bättre än de misstag de ibland gör.

5. Släpp taget om situationen

Kom igång. Gå vidare och se inte tillbaka. Du bör förstå att förlåtelse inte sker med en handvändning. Det är en process som du måste internalisera.

Tiden det tar att gå hela denna process till slutet beror på personen.

Bara du vet hur mycket tid det tar att gå vidare och att förlåta och glömma allt som hände. Håll dig inte fast vid det sårade, utan ge dig själv tid att förlåta och glömma.

Du behöver bara möta personen och säga: “Jag förlåter dig.” Då kommer du känna att allt redan är bättre, och du kommer känna dig fri.

Kom ihåg att förlåtelse är en process som gör att du kan gå vidare med dit liv och slippa känna att någon handling eller person påverkar dig, dina framtida relationer eller ditt nuvarande liv.

Har du någonsin försökt att förlåta och glömma?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Casullo, MM. Las razones para perdonar: Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad 2006; 7: 9-20.
  • Fariña F, Abilleira A, Martínez-Valladares M. Actitudes hacia la resolución de conflictos y el perdón a uno mismo. Papeles del Psicologo 2015; 36(3): 230-237.
  • Vázquez C, Hervás G, Rahona JJ, Gómez D. Bienestar psicológico y salud: Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud 2009; 5(1): 15-28.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.