Självuppfyllande profetia: När dina förutsägelser blir sanna

Det som krävs är att du ändrar din inställning och dina principer, att du får ett nytt perspektiv och – framför allt – att du tror på det du vill åstadkomma. Att tro på dig själv är avgörande när du arbetar på att uppfylla dina egna förutsägelser.
Självuppfyllande profetia: När dina förutsägelser blir sanna

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

En del kallar det Rosenthaleffekten, eller pygmalioneffekten, men de flesta ser det som en självuppfyllande profetia. Konsekvenserna av förutsägelser om sig själv beskrivs redan av de gamla grekerna, bland annat i legenden om Ovidius.

Legenden handlar om en skulptör som hette Pygmalion och som förälskade sig i en kvinnostaty i elfenben, Galatea, som han skapat. Hans kärlek var stor men blind. Han behandlade skulpturen som vore det en verklig kvinna.

Kärleksgudinnan Afrodite blev medveten om att Pygmalion älskade skulpturen och gav henne liv. Pygmalion och kvinnan fick en dotter vid namn Pafos. Allt han så hett hade eftertrått blev äntligen sant.

Självuppfyllande profetia i vardagen: dina egna förutsägelser

Vad händer med någon som har problem med svartsjuka? De vakar ständigt över partnern. De letar efter bevis på att partnern kanske varit otrogen. Därför slutar det med att de hittar exakt det de är rädda för att hitta. De gör egna förutsägelser.

man med läppstiftsmärken på skjortan

Det är ironiskt att det de är så rädda för faktiskt blir verklighet. Men det vi gör påverkar det som kommer att hända. Utan att vilja hitta dem letar en svartsjuk person efter bevis som inte finns. Men om personen fortsätter leta efter sådana bevis kommer det sluta med att de hittar exakt de bevis de var så rädda för.

Samma sak händer i andra sammanhang, som i skolan. När en lärare tror att en elev kommer misslyckas med kursen tänker och tror de på det undermedvetet och agerar på ett sätt som gör att det kommer bli verklighet. De gör egna förutsägelser.

Som du kan se förekommer sådana förutsägelser eller självuppfyllande profetior ofta i negativa situationer. Men Rosenthaleffekten kan också användas på ett positivt sätt. På samma sätt som det som hände Ovidius: genom att du tror på att du kommer lyckas med något eller säger att du kommer uppnå dina drömmar kan det också leda till att du klarar att förverkliga dessa saker.

kvinna med drömmar och ideer

Ingenting är omöjligt. Men våra liv styrs ofta mer av negativa saker än av positiva. Människor håller oss ofta tillbaka. Det är därför det finns många fler negativa exempel på Rosenthaleffekten än positiva.

Rosenthaleffekten och attraktionslagen

I verkligheten kan vi jämföra denna självuppfyllande profetia med attraktionslagen. Genom att vi tror att vi attraherar något kan det en dag, utan att vi förväntar oss det, bli verklighet.

Det finns inget magiskt i det. Det handlar inte om ödet heller. Svaret ligger i vår ändrade attityd och inställning.

Exempel: vi beter oss inte på samma sätt gentemot vår partner om vi litar på dem som om vi tror att de är otrogna mot oss.

Våra handlingar banar väg för ett slut som vi inte kan undvika.

Men ofta lägger vi inte märke till det. På grund av det blir vi ofta förvånade över oss själva och de beslut vi fattar avseende något som har hänt. Har du någonsin råkat ut för att du ideligen attraherar samma typer av människor? Du kanske tror att du haft otur eller att alla runt om dig är dåliga människor.

Men då har du inte tagit en ordentlig titt på dig själv. Kanske har du inte insett att du har en stark undermedveten tro på att alla i din närhet är lögnare och otrogna människor. Våra tankar och vår inställning är mycket kraftfulla verktyg. Om vi blir medvetna om det kan vi få det att fungera till vår fördel.

Lev det liv du vill leva: 

Tack vare självuppfyllande profetior kan du leva det liv du vill leva. Det kan i själva verket många gånger hända att dina tankar faktiskt är det enda som förorsakar dig smärta. Varför inte vända på steken? Javisst, det kräver självklart en massa styrka från din sida. Att frigöra sig från en massa negativa tankar och åsikter kan vara hårt arbete.

Men det är verkligen värt det. Tänk på alla negativa saker du har attraherat och tänk bara på hur du skulle ha kunnat omvandla det till något positivt.

magnet med starkt magnetiska poler

Det som krävs är att du ändrar din inställning och dina principer, att du får ett nytt perspektiv och – framför allt – att du tror på det du vill åstadkomma. Att tro på dig själv är avgörande när du arbetar på att uppfylla dina egna förutsägelser.

Vi skapar alla ritningarna till våra egna liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vargas Castro, D. A., & Castro, D. A. V. (2016). Profecía autocumplida o los dos tiempos de la verdad. Desde El Jardín de Freud. https://doi.org/10.15446/djf.n16.58154
  • Porcar Raro, E., Gimeno Nácher, M. E., Balaguer Rodríguez, P., & Aledón Pitarch, B. (2013). El efecto Pigmalión, autoestima y rendimiento escolar. Fòrum de Recerca. https://doi.org/10.6035/ForumRecerca.2013.27
  • García, V. J. (2015). El efecto Pigmalión y su efecto transformador a través de las expectativas. Textos y Contextos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.