Du attraherar personer som är en reflektion av dig

Hur kan du förvänta dig att en partner ska älska dig om du inte ens älskar dig själv? Lär dig om några av de varningstecken som visar på en brist på självrespekt och lär dig att älska dig själv.
Du attraherar personer som är en reflektion av dig

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2019

Hur kan du förvänta dig att andra ska respektera dig om du inte respekterar dig själv? Glöm inte att du attraherar personer som är en del av din egen personlighet.

Du attraherar folk som är som din egen spegelbild. Det kan vara svårt att erkänna, men du har bjudit in giftiga människor i ditt liv. Det var inte något du sa och du letade inte efter det. Men den energi du utstrålar gör att du drar till dig folk som du inte vill ha att göra med. Kan man få ett slut på det?

Lär dig från de du attraherar

par i en bergsmiljö

Du kan lära dig från dina misstag. Varje fall är inte ett felsteg. Det är därför en möjlighet att inse att det finns något du inte gör som du borde.

Det är likadant med folk. Lär dig från allt som händer runt omkring dig. Öppna dina ögon! De du omringar dig själv med är en reflektion av den du är.

Du kanske tycker synd om dig själv för att du har blivit sårad av folk omkring dig, men har du märkt att det alltid är samma historia?  Du kan därför inte alltid spela offerrollen. Det är viktigt att du tänker på att problemet kanske är du. Du måste göra något fel för att till sist alltid hamna med samma typ av person.

Du kanske inte säger vad du tänker från början. Kanske lät du din partner i relationen ta kontroll över dig? Du har kraften att sätta stopp för det. Men du måste tänka på hur du beter dig. Om du exempelvis slutar tycka om en person som du har varit i en relation med i några månader och samma sak alltid händer kanske problemet är att du idealiserar dem från början.

Vi accepterar den kärlek vi tror att vi förtjänar

par sittandes vid en sjö

Respekterar du dig själv? Älskar du dig själv? Uppskattar du dig själv? Det är enkla frågor, men svara inte för snabbt. Ibland tror vi att svaret är “ja” när det inte alltid är fallet.

Om de du attraherar inte respekterar dig kanske du borde börja fundera på om du till exempel inte respekterar dig själv. Du kanske försöker ge det där viktiga ansvaret till andra. Men varför säger de att de älskar dig om de inte gör det? Kanske för att du inte kan älska dig själv, för att du försöker få andra att älska dig så att du på så sätt kan känna dig fulländad och inte så tom.

Du kanske använder relationer för att fly från det som skrämmer dig: till exempel ensamhet. Du kanske medvetet försöker hitta någon som kompletterar dig, men undermedvetet tror du inte att du förtjänar så mycket kärlek.

kvinna tittar ut över en sjö

Om du inte uppskattar dig själv är det omöjligt för de du attraherar att uppskatta dig. Hur kan du hitta det du inte ens kan ge dig själv? Du kanske tror att du inte förtjänar så mycket kärlek, att du inte är bra nog för någon, att du är värdelös, att du är mindre attraktiv än någon annan… Men det är inte sant!

Sluta jämföra dig själv med andra och sluta förstöra dig själv. Du är äkta, unik och förtjänar allt som är bra. Att tänka annorlunda kommer inte att göra dig lycklig och kommer inte få dig att attrahera den typ av person som skulle kunna bidra med något till ditt liv.

Acceptera dig själv och upptäck den du är

kvinna

Bara för att du bor i din kropp betyder det inte att du känner dig själv. Om du kan identifiera dig med ovanstående har du en lång väg att gå. Du måste därför förälska dig i personen du ser varje morgon i spegeln. Trots dina brister är du äkta, naturlig och vacker.

Ta reda på vad som gör dig lycklig och gör dig slutligen av med allt som inte bidrar med något positivt till ditt liv. Sluta slösa tid och energi på att försöka ändra de du attraherar; sluta må dåligt för att du hade oturen att hitta dem. Det är dags att handla, det är dags att du fokuserar på dig själv. Du ska inte leta efter vad du saknar hos andra, för de kommer inte att ge det till dig.

Det kommer bara få dig att känna dig tom. Folk kommer in i ditt liv och många stannar inte för evigt. Den som aldrig kommer att överge dig, den du alltid kan lita på, är dig själv. Så älska dig själv och ta hand om dig, för du förtjänar det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campbell, W. K., Foster, C. A., & Finkel, E. J. (2002). Does self-love lead to love for others? A story of narcissistic game playing. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.83.2.340

  • Feeney, J. A., & Noller, P. (1990). Attachment Style as a Predictor of Adult Romantic Relationships. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.58.2.281

  • Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic Love Conceptualized as an Attachment Process. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.52.3.511

  • Mock, J. (2014). Redefining realness: My path to womanhood, identity, love and so much more. Redefining realness: My path to womanhood, identity, love and so much more.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.