Att stärka håret med potatisskal: en enkel lösning

En huskur med potatisskal kan stärka och ge näring åt håret. Denna kur har en tendens att också göra håret mörkare, så det rekommenderas inte till personer med blont hår.
Att stärka håret med potatisskal: en enkel lösning

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Skönhetsindustrin erbjuder en rad olika produkter för att täcka alla möjliga behov hos både män och kvinnor. De flesta av dessa har utan tvekan hjälpt oss att bibehålla ett hälsosamt och vackert hår. I vissa fall har dock produkterna skadat håret p.g.a. dess kemiska komponenter. Det många glömmer är att det finns naturliga huskurer som kan stärka håret och ge näring, samt stimulera dess växt och bevara dess skönhet.

Den här gången har vi därför tagit fram en huskur som sedan många år har hjälpt kvinnor att hålla sitt hår fylligt och ungt: potatisskal. Det är en enkel lösning som ger lyster åt ditt hår, och samtidigt stärker rötterna.

Egenskaper hos potatisskal

skivad potatis

Som med de flesta frukter och grönsaker är skalet på potatisen ofta en del vi slänger. Även om potatisskal inte precis har många gastronomiska användningar innehåller det dock viktiga näringsämnen som kan användas för att stärka håret.

Man räknar med att 50% är uppbyggt av polysackarider, som är en typ av dietfiber. Det är även en viktig källa till kalium, ett mineral som spelar en viktig roll när det kommer till elektrolytbalansen i kroppen.

Även om det förekommer i mindre mängder innehåller potatisskal även vitamin C, tiamin, riboflavin och niacin som är mycket bra för att ge näring åt och stärka håret på djupet, genom en antioxidantisk reaktion som motverkar skador.

Det innehåller även mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn, samt olika fenoler och glykoalkaloider.

Vilka är fördelarna med potatisskal för att stärka håret?

kvinna med starkt hår

Denna antika kur är något som våra far- och mormödrar under en lång tid dragit nytta av för att stärka håret och ge det näring. Tack vare att det innehåller så mycket stärkelse går det att använda för att stärka håret och motverka problem som håravfall och torrhet.

Utöver att hålla det strålande och starkt kan du även undvika gråa hårstrån som kan ses som ett tidigt ålderstecken. Även om det inte fungerar lika effektivt som en kemisk hårfärg har det förmågan att göra håret mörkare på ett naturligt sätt. Därför rekommenderas denna kur inte för personer med blont hår, då det kan påverka färgen.

Hur tillreder du denna kur med potatisskal?

potatis

Det finns inte ett specifikt recept för att dra nytta av egenskaperna hos potatisskal för att stärka håret. Du behöver bara koka potatisskalen med ordentligt med vatten för att därefter använda denna vätska i håret.

Ingredienser

  • Skalen från 5 potatisar
  • Vatten (efter behov)

Tillredning

  • Koka upp potatisskalen i en kastrull tillsammans med vatten. När det börjar bubbla sänker du värmen och låter det stå i 30 minuter.
  • När det är klart tar du av det från spisen, låter det svalna och häller därefter vätskan i en behållare.

Applicering

  • Tvätta bara håret som vanligt, men använd i slutet av tvätten denna vätska för att skölja av håret.
  • Du kan upprepa denna behandling två eller tre gånger per vecka för att stärka håret på väldigt kort tid.

Du behöver bara prova denna behandling i ett par veckor för att märka resultat. Även om du inte ser en direkt förändring kan du börja göra det efter bara några dagar.

Det bästa med att välja denna huskur är att den inte har några bieffekter och att du kan använda den som komplement till andra hårvårdsprodukter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.