Grått hår: orsaker och naturliga huskurer

Otaliga faktorer kan förorsaka grånande hår; från stress till genetiska faktorer och även emotionella problem.
Grått hår: orsaker och naturliga huskurer

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Bli inte ledsen om du upptäcker några grå eller silverfärgade hårstrån på ditt huvud. Det betyder inte att du är gammal, även om man fram tills ganska nyligen trodde att grått hår var synonymt med ålderdom.

Men nu vet vi att andra faktorer har inflytande över förändringarna av hårfärgen. Få reda på mer om detta i dagens artikel, där vi ska förklara orsakerna och ge dig några naturliga huskurer för grått hår.

Vilka är de möjliga orsakerna till grått hår?

Oroa dig inte över det du ser reflekteras i din spegel. Börja inte tala om för folk att du är gammal eller har passerat din kulmen, att folk ska börja kalla dig “farmor” eller att du har sett dina bästa dagar. Du kan välja att vara en “old fox” (sv. “gammal räv”), som vissa Hollywoodkändisar som inte vill färga sitt hår. Du kan även välja att använda en hemgjord kur för att bli av med de gråa stråna.

Men varför får vi grått hår? Det sker när det uppstår en ansamling av väteperoxid. Det räcker dock inte att känna till namnet på orsaken till de gråa stråna; du måste även förstå att hårsäckarna blir utarbetade med åren, och det är de som är källan till nya hårstrån. När peroxid ackumuleras blockeras syntesen av melanin – ämnet som ansvarar för att ge ditt vackra hår dess färg.

Om du är en kvinna (eller man för den delen) som bleker håret vet du förmodligen redan att peroxid är en av de viktigaste ingredienserna. Men din kropp producerar också peroxid… fast i mycket små mängder.

När vi blir äldre ökar kroppens produktion eftersom den inte längre har den nödvändiga koncentrationen av enzym som bryter ner och omvandlar peroxid i dess separata beståndsdelar, det vill säga väte och vatten.

Grått hårstrå

Håret kan inte reparera sig

Utöver detta kan håret inte reparera de skador som denna ökning av peroxid orsakar, eftersom din produktion av enzymet tyrosinas, som producerar melanin, också avtar. Ålder må vara en viktig orsak till denna process, men den är inte den enda. Genetiska faktorer kan också ha stor påverkan, vilket forskning som publicerats i tidskriften  PLOS Biology har påvisat.

Dessutom finns det ytterligare fler skäl till peroxidackumulation och bristfällig enzymfunktion, som:

  • Hormoner
  • Klimat
  • Genetiska defekter
  • Föroreningar
  • Toxiner
  • Exponering för vissa ämnen

Och hur är förhållandet mellan stress och uppkomsten av gråa hår? När du var barn fick du säkert höra dina föräldrar säga att dina upptåg skulle “ge dem gråa hår” (och kanske har du själv sagt detta till dina egna barn). Det har alltid ansetts att påtryckningar, alltför många plikter och naturligtvis stress kan orsaka grått hår.

Har du tänkt på att vissa presidenter (ta Barack Obama, som exempel) börjar sina mandatperioder med sin normala hårfärg och lämnar den med gråa strån? Även om denna teori inte är vetenskapligt bevisad är den värd att tänka på.

Hög ålder

Stress kan orsaka många problem i kroppen, både på in- och utsidan. Det producerar signalsubstanser som kan skada DNA, vilket kan ändra din hårfärg. Men skyll inte bara på stress, för det finns andra faktorer som orsakar grått hår:

Genetiska faktorer

Var uppmärksam på när dina föräldrar började utveckla grått hår. Det borde inte förvåna dig om det hände när de var i din ålder. Tidpunkten när håret börjar gråna bestäms av genetik. Om dina förfäder fick grått hår tidigt är det mer än troligt att du också kommer få det.

En obalanserad kost

Din kost är relaterad till alla processer i kroppen. Det är viktigt att du får i dig tillräckliga mängder av vitamin B12 för att undvika att bli helt gråhårig innan du fyller 50.

Exempel på livsmedel som innehåller vitamin B12 är ägg, lax, sardiner och tonfisk. Och att äta alltför mycket stekt mat eller konsumera stora mängder kaffe och kryddor kan faktiskt påskynda den grånande processen.

Ohälsosamma vanor och emotionella problem

Vita hårstrån är resultatet av vissa dåliga vanor, som rökning, stor alkoholkonsumtion samt brist på motion. Depression och extrem stress kan också leda till att ditt hår blir vitt tidigare. I vissa fall kan ditt hår återgå till sin “normala” färg när den stressande faktorn har försvunnit.

Hög ålder

Två naturliga huskurer för grått hår

Om du har gråa hår kan du prova följande två huskurer:

Lök

Enligt en studie som genomförts vid University of Bradford kan du massera hårbotten med lite löksaft för att bromsa utvecklingen av grått hår. Ett av de enzymer som finns i löksaft kan bryta ned väteperoxid och förhindra dess ackumulering i dina hårsäckar. Hacka din lök så fint som möjligt och gör en pasta av den. Alternativt kan du gnida en halv lök mot din hårbotten.

Avokado

Avokado

Avokado har medicinska egenskaper tack vare dess innehåll av fettsyror. Det innehåller också mineraler och vitamin E. Vitamin E är en viktig fuktighetsgivare och antioxidant, som hjälper till att förhindra grånande. Dessa fynd baseras på forskning från University of Los Angeles.

Dela en avokado på mitten, gröp ur massan och lägg i en skål. Mosa och applicera direkt på hårbotten. Låt verka i 20 minuter innan du tvättar håret som vanligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.