Solskydd för barn: Vad bör du tänka på?
Solens stålar består av en rad olika ljusvåglängder. Bland dessa kan vi hitta ultraviolett ljus i formerna UV-A, UV-B och UV-C. Atmosfären absorberar den sista formen, samt 99% av UV-A och endast lite av UV-B. Solskydd för barn syftar till att förhindra de negativa effekterna av solstrålning. Detta är något som är viktigt på både kort och lång sikt.
Det är viktigt att vi vet att långvarig exponering för UV-B kan skada huden, orsaka solbränna och rodnad. Med tiden kan också leverfläckar och märken dyka upp. I mer extrema fall kan du även utveckla melanom. Men vi vet alla att vår närmaste stjärna spelar en viktig roll i syntesen av vitamin D och även medför andra fördelar.
Därav vikten av att vara extremt försiktig när du utsätter ett barns hud för solen. Barns hud är tunnare, och de är mer benägna att vilja springa ned i och upp ur vattnet. I den här artikeln visar vi dig vilka åtgärder du kan vidta för att skydda dem så bra som möjligt.
Solskydd för barn
Solskydd för barn blir en allt viktigare fråga på grund av de miljöproblem som påverkar atmosfären. Som förälder bör du vara medveten om detta och informera dig och lära dig om specialisternas rekommendationer så att hela familjen kan njuta av solens fördelar.
Färgen på barnets hud, kvaliteten på solskyddet, tiden barnet tillbringar i solen och aktiviteten de gör är variabler som du bör överväga. Vit hud, till exempel, bränner lättare och fortare.
I vilket fall som helst rekommenderar specialister att vi inte utsätter barn yngre än 3 år för solen i mer än några minuter. Om du måste göra detta, försök undvika att vara ute när solen står som högst, och glöm inte ett parasoll, en hatt, solglasögon eller andra solskyddsprodukter. Dessutom är det viktigt att undvika att barnet blir uttorkat genom att se till att det får rikligt med vatten att dricka.
Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Vad du bör känna till om gulsot hos nyfödda
De positiva effekterna av exponering för solens strålar
I ärlighetens namn är energin som solen ger oss oersättlig och livsviktig. God hälsa kommer med att tillbringa tid i solen under lämpliga förhållanden. Men ett barn yngre än 6 månader behöver inte mer än 10 minuter, under vilken tid du bör se till att de rör på sig så att de får en enhetlig exponering.
Som vi sa är D-vitaminsyntes, som är känd för sin roll i att förebygga rakit, något vi får genom solenergi. Att vara i solen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen hjälper oss att ta upp fosfor och kalcium.
Under de första 7 dagarna efter födseln bidrar det också till nedbrytningen och transporten av bilirubin. Att sola är en del av den terapi som ledande specialister rekommenderar för att behandla gulsot.
Dessutom stimulerar det cirkulationen genom att vidga blodkärlen. Detta har en termoreglerande effekt och hjälper till att frigöra endorfiner.
Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Hur man behandlar cystit under graviditeten med huskurer
De negativa effekterna av överdriven solexponering
De allvarligare effekterna av solexponering är brännskador eller rodnad hud, värmeslag och solsting. Du kan också uppleva en ansamling av vätska i kroppens vävnader, i form av ödem, och även smärta och klåda.
UV-B är förknippat med brännskador från solen. UV-A penetrerar dock huden djupare och genererar så kallad solelastos, vilket kan orsaka för tidigt åldrande av huden. Specialister har också kopplat UV-A till mer än 60 % av fallen av malignt melanom.
Det är värt att överväga riskerna på kort och lång sikt eftersom det finns ackumulerande effekter. I genomsnitt får vi mer än 80 % av den totala solstrålning vi får i livet, innan vi fyller 18 år. Detta beror på att barn tenderar att leka, tillbringa tid eller utöva sporter utomhus under mycket långa stunder utan att tänka på solens strålning.
Hur man skyddar barn från solexponering
Att skydda spädbarn eller barn under 6 månader från solen är inte bara att applicera solskyddskräm eller andra produkter. Du behöver även andra strategier, som att vistas i skuggan, täcka barnet/barnen och sätta på hattar. Om de är lite äldre kan de också ha solglasögon.
Spädbarns ögon är mycket känsliga för ljus. De har större och mer oskyddade pupiller och deras linser är inte mogna. Detta tillåter 90 % av UV-A-strålningen att passera. Påverkan av dessa strålar har en ackumulerande och irreversibel effekt.
Vi bör undvika att utsätta våra barn i alla åldrar för solen när den står som högst. Vi bör klä dem på ett sätt som undviker att deras kroppar exponeras av direkt solljus. Först från 6 månader bör de använda solskyddskrämer som specialister har utvecklat speciellt för barn.
Bland de andra råd vi har gett bör du överväga att använda en SPF (solskyddsfaktor) som är högre än 50 och har ett brett spektrum. Det är bättre att välja ett solskydd som innehåller fysiska filter snarare än kemiska. Om ni ska vara vid en pool eller på stranden, se till att du väljer en lämplig produkt för det.
Du bör smörja in detta solskydd för barn på deras hud varannan timme och alltid efter bad, även om det står på produkten att den är vattenfast.
Solskydd för barn garanterar en hälsosam hud i framtiden
Vi läser ofta att “huden har minne“, och vi vet att solens skadliga effekter är ackumulerande och oåterkalleliga. Att skydda ditt barn är därför grundläggande för deras hälsa på lång sikt och för resten av deras liv.
Melanom eller hudcancer är den femte vanligaste cancerformen bland män och kvinnor. Dessutom är det 20 gånger vanligare hos vita personer än hos personer med mörkare hudtoner, något som är viktigt att ha i åtanke för många människor.
Lämpligt solskydd för barn är den mest kärleksfulla och rationella handlingen för dina barns behov av att njuta av många av de fördelar som solen också erbjuder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Moína, M. M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Pediatría Atención Primaria, 7(26), 55-77. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/3666/366638696012.pdf
- Reyna Aguirre, L. D. L. A. (2018). Morbilidad de ictericia neonatal (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Medicina). Disponible en: http://186.3.32.121/bitstream/48000/14718/1/E-11472_CUJILEMA%20CUJILEMA%20CARLOS%20RIGOBERTO.pdf
- Rodríguez-García, R., & Rodríguez-Silva, R. (2016). Prevención de Hiperbilirrubinemia Neonatal y los Rayos Solares. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 33(1), 32-37. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/bolclinhosinfson/bis-2016/bis161g.pdf
- Sanz, L. P., & Vilarrasa, E. (2008). La piel del recién nacido: atención especial. Farmacia profesional, 22(11), 36-42. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-la-piel-del-recien-nacido–13130746
- Valdivielso Ramos, M., Mauleón Fernández, C., Balbín Carrero, E., de la Cueva Dobao, P., Chavarría Mur, E., & Hernanz Hermosa, J.M.. (2009). Fotoprotección en la infancia. Pediatría Atención Primaria, 11(42), 313-324. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322009000200012&lng=es&tlng=es.
- Vital-Durand, F. EL OJO DEL BEBÉ Y LA LUZ:¿ DÓNDE EMPIEZA LA PROTECCIÓN DE LA VISTA?. Disponible en: https://www.pointsdevue.com/sites/default/files/pdv71esp_-_francois_vitaldurand.pdf
- Kamenisch, York, et al. “UVA, metabolism and melanoma: UVA makes melanoma hungry for metastasis.” Experimental dermatology 27.9 (2018): 941-949.