Solskador och erytem: rekommendationer och vård

Solskador och erytem är problem som uppträder särskilt under sommarmånaderna, när solens strålning är mer intensiv. I den här artikeln berättar vi hur du kan ta hand om din hud korrekt.
Solskador och erytem: rekommendationer och vård

Senaste uppdateringen: 22 februari, 2021

Solerytem är den typiska solbränna du får när du utsätter din hud för ultraviolett strålning under en längre tid. I allmänhet uppträder de mest intensiva symtomen under de första 24 timmarna, och börjar sedan lugna ner sig. I den här artikeln ger vi dig rekommendationer om hur du bör vårda eventuella solskador och erytem.

Det som kallas solerytem är en uppsättning tillstånd med olika svårighetsgrad. Det finns en lätt skada, som endast tränger in i det yttre skiktet av epidermis. Men andra gånger leder brännskador till flagnad hud och även blåsor. I båda fallen blir det drabbade området rött på grund av blodbelastning. Inflammation är inte alltid närvarande, men vätskeflödet i vävnaderna kan öka i volym.

Som vi nämnde ovan får man solskador och erytem från solens ultravioletta strålning. Även om det finns olika våglängder i solens strålar, är den strålning som mest påverkar huden UVB och UVA.

  • UVA-strålning är mycket penetrerande och kan nå dermis, som ligger under epidermis. De negativa effekterna av denna typ av strålning manifesterar sig på lång sikt. Det accelererar cellåldring och gynnar utvecklingen av hudcancer.
  • Å andra sidan är UVB-strålning den direkta orsaken till solskador och erytem eller solbränna. Huden blir både brunbränd och rödbränd på grund av denna strålning. Denna strålning kan också transformera celler och göra dem cancerogena. Därför är båda strålningarna en riskfaktor för cancer.

Riskgrupper för solskada och erytem

Vem som helst kan drabbas av solerytem, särskilt om personen utsätter sig för solens strålning under en längre tid när solen är starkare, utan att använda något solskydd. Men vissa befolkningsgrupper är också mer benägna att få dessa brännskador. Bland dem är följande:

  • De som måste arbeta i utomhusmiljöer vid middagstid.
  • Människor med en mycket ljus hy.
  • De som deltar i vattensporter eller fjällsporter, eftersom reflektionen från vattnet och snön kan stråla med samma intensitet som direkt solljus.
  • Invånare i tropikerna, där solens riktning är mer vinkelrät mot jorden och strålningsplanen är längre.
  • Patienter som tar vissa antibiotika, såsom doxycyklin.
  • Patienter med kroniska autoimmuna tillstånd som påverkar dermis, såsom lupus.
Kvinna smörjer sig med solkräm.
Timmarna runt middagstid är de värsta för solens farliga strålar.

Vad ska du göra om du har solskador och erytem

När du har solerytem bör du vidta vissa åtgärder för att lindra skadan. I dessa fall behöver du vanligtvis inte besöka en läkare. Men om du är osäker på brännskadans svårighetsgrad eller utveckling, rekommenderar vi att du konsulterar din läkare.

Om du vet att du varit ute för länge i solen, och vet att du bränt dig, bör du duscha med kallt vatten när du kommer hem. Du kan också placera kalla föremål på den drabbade huden för att börja kontrollera den inflammation som kommer att framträda. Du bör bära löst sittande kläder medan dessa erytem håller i sig. Undvik att bära skjortor och byxor som gnuggar mot kroppen och gör ont. Det kan dessutom främja flagning, vilket kan vara farligt om blåsor förekommer.

Om du har vätskefyllda blåsor är det bäst att inte ta sönder dem. Du måste låta dem utvecklas på egen hand utan för mycket ingripande. Du kan applicera krämer med smärtstillande medel och kylmedel runt omkring blåsorna, samt täcka dem med ett sterilt bandage så att de inte blir infekterade.

När det gäller medicinering föreslår artikeln “Approach to the treatment of skin aging” (ung. “Hur man behandlar hudåldrande”) i tidskriften Ars Pharmaceutica att krämer som man använder för att behandla solbränna ska innehålla gotu kola. Detta kan stimulera produktionen av kollagen för att reparera huden. Oralt kan du ta paracetamol för att kontrollera smärtan.

Du kanske också är intresserad av: Behandla solbränna med dessa 5 naturliga huskurer

Ta hand om dig själv genom att använda solskyddsmedel

Typ av SPF30 solkräm på stranden
Vi rekommenderar att du använder solskyddsmedel med minst 30 SPF.

Solskyddsmedel är ett grundläggande verktyg på sommaren, och även under hela året. Dermatologiska föreningar rekommenderar att du använder det när du befinner dig i direkt solljus, särskilt om du hör till en grupp som löper högre risk för att få brännskador.

Solskyddsmedel reflekterar strålning från kroppen, eller absorberar den för att förhindra att den når huden. Den måttenhet som man använder för dessa krämer är solskyddsfaktor (SPF). Varje SPF är kopplad till en procentandel av UV-strålningsfiltrering.

I praktiken räcker det med solskyddsmedel med 30 SPF i de flesta fall eftersom det blockerar 96,7% av strålningen. Att använda högre SPF kan vara bra för att skydda ansiktet, samt för barn eller personer med mycket ljus hy.

Det är dock viktigt att veta både hur man applicerar och hur man underhåller efteråt. Om du vill undvika att bli bränd av solen är det mycket viktigt att krämen är jämnt fördelad på kroppen och skapar ett lager på minst 2 milligram per kvadratcentimeter hud.

Att skydda dig mot solskador och erytem är en hälsosam vana

Även om det kanske inte verkar så, är att skydda dig mot solstrålning en vana som påverkar din framtid. Du kan förhindra de flesta fall av hudcancer om du vidtar åtminstone de minsta åtgärderna för att förhindra exponering för solen och använder tillräckligt med solskyddsmedel. Om du är osäker på en hudskada, oavsett om det är en brännskada från solen eller en allvarligare brännskada, rekommenderar vi att du konsulterar en läkare. Det bästa är alltid att ta reda på hur allvarligt tillståndet är, och agera därefter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ruiz Martínez, Mª, and Mª Morales Hernández. “Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo.” Ars Pharmaceutica (Internet) 56.4 (2015): 183-191.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, Manuel Bueno Lozano, and Luis A. Moreno Aznar. “Quemadura solar y fotodermatosis.” Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria 2 (2016): 48-58.
  • Del Pino, Fabiola, et al. “Lupus eritematoso túmido: variante rara del lupus cutáneo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2019).
  • Losantos, Raúl, et al. “Rational design and synthesis of efficient sunscreens to boost the solar protection factor.” Angewandte Chemie 129.10 (2017): 2676-2679.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.