Våra bästa tips för att skära olika typer av ost

Visste du att formen på osten slår fast hur man ska skära den? Om du aldrig tänkt på det tidigare har du förmodligen skurit din ost fel. I denna artikel ska vi dela med oss av några tips.
Våra bästa tips för att skära olika typer av ost

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många intressanta tips för at skära ost på bästa sätt. Det kanske verkar som enkelt och självklart, men det kan vara bra att känna till de optimala metoderna.

Varje typ av ost har ett eget hanteringssätt beroende på dess form och egenskaper. Vet du hur man skär dem alla på bästa sätt? Vi ska lära dig i denna artikel!

Vissa typer av ost är svåra att skära, framförallt på grund av deras konsistens. När du skär dem kan de smulas sönder, fastna på kniven eller bara tryckas ihop. Av denna anledning är det viktigt att lära sig hur man skär varje typ av ost rätt.

De främsta tipsen för att skära ost

Problemet med att inte veta hur man ska skära ost är att det kan förstöra dess form och göra den svår samt ful att servera. Lär dig om de olika ostformerna nedan:

Att skära rund, liten och platt ost

Runda och små ostar

Runda, små och platta ostar som camembert bör skäras i triangulära, kilformade bitar, ungefär som tårtbitar. Du börjar från mitten och skär sedan ut i kanten. Se till att använda en vass kniv.

  • Ett trick för att undvika att osten fastnar på kniven är att doppa redskapet i varmt vatten innan du skär (torka den innan du använder den).

Tips för att skära brie

Brie och andra runda ostar bör skäras i stora trekanter som därefter skärs på hälften. För dessa typer av ostar kan du använda en ostskärare med ståltråd eller en speciell ostkniv.

  • Du kan använda tipset ovan för att skära brie och liknande ostar, men vill du prova något annorlunda kan du doppa kniven i olja innan du skär.

Ostar formade som limpor

Ostar formade som limpor, som getost, används ofta i sallader och toast. De är väldigt utsökta och det är bäst att skära dessa ostar i tjocka skivor.

  • Tricket här är att använda en vass kniv. Du kan doppa kniven i hett vatten efter varje skiva för att få ett bättre resultat.

Hårdostar

Hårda ostar kan även rivas

Du bör skära hårdostar triangulärt, helst vid rumstemperatur.

Hårdostar är de som pressats för att förbli kompakta. Åldern hos dessa ostar slår fast vilken konsistens de har. Vi rekommenderar att du skär hårdostar vid rumstemperatur med en kniv med dubbla handtag.

  1. Skär osten på hälften.
  2. Skär den sedan i triangulära bitar.
  3. Dela sedan bitarna i små trianglar.

Tips för att skära parmesanost

Som du förmodligen redan vet så används parmesanost för pastarätter, lasagna och annan typiskt italiensk mat. Även om det är en väldigt hård ost så kräver den inte någon speciell metod för att skära.

Du behöver faktiskt bara riva den eller hyvla av små bitar.

  • Ta osten och skär den i triangelformade bitar, eller riv och strö den över dina favoriträtter.

Blåmögelost

Ostar som roquefort och cabrales är halvmjuka och svåra att skära på grund av det fett de innehåller. Man bör helt enkelt inte förvänta sig ett perfekt snitt när man har med dem att göra.

Om du vill ha ett snyggare snitt bör du använda en ostskärare som använder ståltråd.

Du kan skiva blåmögelost på följande sätt:

  • Skär osten i breda skivor på diagonalen.

Ett trick för att skära alla typer av ost

Som bonus vill vi dela med oss av ett intressant trick som du kan använda för att skära alla typer av ostar. Du behöver inte ens en kniv; istället ska du bara köpa lite tandtråd utan smak.

  1. Kapa en bit av tandtråden så att den är något längre än osten.
  2. För sedan tandtråden genom osten för att få perfekta skivor.

Upprepa tills du är nöjd med bitarna.

Kände du till dessa trick för att skära ost? Om du alltid lyckas förstöra ost eftersom du inte vet hur man skär den ordentligt bör du prova dessa tekniker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.