Sjukdomssignaler på tungan
När vi var små fick vi höra att det är ouppfostrat att sträcka ut tungan. Nu när vi är vuxna visar vi den därför inte gärna offentligt. Men du kan ställa dig framför en spegel och se efter om det finns sjukdomssignaler på tungan.
Visste du att det kan finnas tecken där på att något är fel med hälsan?
Tungan visar sjukdomssignaler
Det sägs att ögonen är själens spegel… och tungan är därför hälsans spegel. Sedan århundraden tillbaka har ayurvediska läkare använt tungan för att upptäcka sjukdomar. Det beror på att denna muskel utgör en sorts förlängning av magen eftersom tungan skickar signaler till den. Tungan har miljontals nervändar som är associerade med olika delar av kroppen.
Din tunga är frisk om den är mjuk, flexibel och något fuktig, dvs. att den inte producerar mer eller mindre saliv än nödvändigt.
Att ha ett vitt lager på tungan är normalt. Det har mer att göra med mun- och tandhygien än någon specifik sjukdom. Tänk dock på att rengöra den så ofta du kan.
Färg och textur på tungan: Vad bör man tänka på?
Du behöver inte vara en ayurvedisk läkare för att se om du har problem med hälsan. Genom att analysera aspekter vissa på tungan, som dess färg och textur, kan du ta reda på mer om hur du egentligen mår.
Färger
Som vi nämnt innan är tungan frisk om den är rosaaktig. Om den har en mörkröd ton indikerar det att du kan ha någon form av infektion i kroppen eller någon typ av cancer. Om tungan är missfärgad innebär det att du röker mycket. Om den har en intensiv röd färg kan orsaken vara scharlakansfeber.
Om tungan är blek innebär det att du har näringsbrist och att du har en låg nivå av hemoglobin i blodet. Om den vita hinnan är väldigt fettaktig kan det innebära att du har svamp eller en obalanserad gallsekretion. Om den vita hinnan endast finns på sidorna kan det innebära att du har en lungsjukdom, och om den är gulaktig kan det indikera kolecystit.
Textur och yta
För att tungan ska vara frisk måste den vara fuktig och slät. Men tänk på att om den inte har någon textur kan det vara ett tecken på anemi eller järnbrist. Om det finns märken på övre delen av tungan innebär det att du är känslig för allergier.
När tungan är torr är det en indikation på någon typ av stress (det kan även beror på anemi eller diabetes). Om tungan ofta är inflammerad kan det ha olika orsaker, som magsyra, förstoppning, diarré eller kronisk gastrit.
Sjukdomssignaler på tungan som du bör vara extra vaksam på
Tänk på vad din tunga visar för signaler. Det kan vara så att den berättar för dig om en sjukdom du inte visste att du hade.
En spricka i mitten
Om linjen inte når toppen på tungan innebär det att din mage är svag eller har matsmältningsproblem. Det beror på en brist på näringsämnen. Du kanske har gaser eller så har du inte den energi som krävs för dina dagliga aktiviteter.
För att lösa detta problem behöver du en bättre kosthållning och blanda olika typer av livsmedel som exempelvis frukt och protein. Gör allt som du kan för att förbättra din matsmältning, och ät ett päron eller äpple på morgonen.
Munsår
Om du ofta får munsår kan det bero på en brist på näringsämnen som vitamin B6, järn eller niacin. Ät mer linser, rött kött, ägg och laktosprodukter. Tillred ett nässelté och om du inte känner dig bra så gå gärna till din doktor för en blodanalys för att se till att du inte har anemi.
Små horisontella sprickor
Dessa innebär att din kropp inte absorberar de vitaminer den behöver. En annan anledning kan vara brist på energi och vitalitet. Om din tunga har diverse småsår bör du konsumera mer livsmedel som exempelvis rödbetor, havre, persilja, morötter, squash, selleri, kål och grönkål.
Röda punkter
Det behöver inte ha några fysiska orsaker, men det kan vara något emotionellt. Med detta menar vi att du kanske är stressad, ledsen, deprimerad, har ångest eller är nervös.
För att undvika det bör du försöka tänka positivt och hitta en lösning på dina problem. Du kan konsumera örter som hjälper dig balansera dina emotionella obalanser. Citronmeliss, kamomill och valeriana kan vara bra att dricka som te. Använd gärna även avokado, gurka och mandlar i dina maträtter.
Svullen tunga med ett vitt, fettigt lager
Detta innebär att du har en ackumulering av slem i kroppen och en brist på bra bakterier (ja, för alla bakterier är inte dåliga). För att motverka situationen är det bra om du undviker att inta laktosprodukter och istället inkluderar mer grönsaker i kosten (broccoli, selleri, spenat och mangold).
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Michie, S., Abraham, C., Whittington, C., McAteer, J., & Gupta, S. (2009). Effective Techniques in Healthy Eating and Physical Activity Interventions: A Meta-Regression. Health Psychology. https://doi.org/10.1037/a0016136
- Marean, C. W. (2002). Meat eating and human evolution. American Journal of Human Biology. https://doi.org/10.1002/ajhb.1146
- Dewhirst, F. E., Chen, T., Izard, J., Paster, B. J., Tanner, A. C. R., Yu, W. H., … Wade, W. G. (2010). The human oral microbiome. Journal of Bacteriology. https://doi.org/10.1128/JB.00542-10