Sju varningstecken på anemi hos barn

Anemi hos barn är ett allvarligt tillstånd som kräver tidig upptäckt och diagnos. Att snabbt identifiera symptomen är viktigt för att förhindra komplikationer.
Sju varningstecken på anemi hos barn
María Cantos

Skriven och verifierad av barnmorska María Cantos.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Anemi hos barn är en sjukdom som anses vara ett folkhälsoproblem på grund av dess allvarliga utvecklingsmässiga följder under barndomen. Många studier har genomförts för att försöka upptäcka orsaken till denna sjukdom och de bästa sätten att bekämpa den.

Vad är anemi?

Anemi, eller blodbrist, är en minskning av mängden hemoglobin i blodet. Hemoglobin ansvarar för att transportera syre i röda blodkroppar. Av denna anledning leder en minskning av hemoglobinnivåerna till en minskning av syretillförseln till organen.

Naturligtvis finns det några exceptionella situationer, till exempel graviditet, när det är normalt att hemoglobinnivåerna ligger under de vanliga gränserna. Men när det finns tester som indikerar förekomsten av möjlig anemi, måste du konsultera en specialist så att de kan tolka alla testresultaten.

Typer av anemi hos barn

Beroende på orsaken till anemin, kan man klassificera den i olika typer:

  • Minskad produktion av röda blodkroppar. I detta fall är det benmärgen som av någon anledning har en störning i sin normala produktion. För att producera röda blodkroppar behöver den goda nivåer av järn, folat och vitamin E.
  • Förstörelse av röda blodkroppar. Den medicinska termen för detta är hemolys. Det innebär att de röda blodkropparna bryts ner i ökad mängd.
  • Järnförlust. Vanligtvis sker detta vid blödningar eller på grund av otillräckligt järnintag.

Läs också för att lära dig mer: Behandla järnbristanemi med 5 naturliga kurer

Symptom på anemi hos barn

1. Trötthet eller orkeslöshet

Anemi hos barn: pojke vid skolbänk lutar huvudet mot bänken och håller upp hand

Termen som används inom medicinen för detta symptom är asteni. Om ditt barn lider av det bör du ta med honom eller henne till en barnläkare. Där kommer läkaren att undersöka ditt barn genom att utföra en fysisk undersökning för att försöka fastställa orsaken.

Tyvärr är trötthet eller matthet svårt att definiera, och kanske ännu mer för ett barn. Det är därför det alltid bör betraktas som ett allvarligt symptom. På det stora hela har ett barn med anemi minskad fysisk prestanda och uppviser en kontinuerlig önskan att vila.

2. Irritabilitet

Det här är ett symptom som ofta följer med trötthet. På liknande sätt är det mycket svårt att identifiera detta symptom ordentligt. Faktum är att många barn kan ha besvärliga raseriutbrott eller uppvisa irritabilitet på grund av den utvecklingsfas de befinner sig i och även av andra skäl.

3. Anorexi vid anemi hos barn

Aptitminskning ett annat viktigt symptom förknippat med anemi hos barn. Det manifesterar sig emellertid  bara ibland på grund besvärliga procedurer eller specifika situationer, till exempel problem i skolan.

Vanligtvis rekommenderar experter att man övervakar utvecklingen och varaktigheten av detta symptom för att sedan ordinera en specialistkonsultation om symptomet kvarstår över tid.

4. Pica och anemi hos barn

Detta är ett ganska konstigt symptom som kan manifestera sig hos ett barn som lider av anemi. På det stora hela innebär pica att man har en aptit för icke-livsmedel. Detta kan inkludera saker som smuts, föremål och, inte sällan kopplat till just anemi, is.

Föräldrar eller vårdnadshavare måste ha koll på denna beteendeförändring. De bör också begära en brådskande medicinsk utredning. Detta beror särskilt på den möjliga förgiftningen som pica kan orsaka.

5. Blödande slemhinnor eller hud, eller gulsot

Anemi hos barn: trött pojke i säng

En förändring i hudfärgen indikerar en minskning av nivåerna av röda blodkroppar. Om sådana förändringar sker sporadiskt och återhämtningen är snabb, är det vanligtvis förknippat med akuta fall som så småningom löser sig på egen hand. Men om de kvarstår efter flera dagar rekommenderar vi att du besöker en barnläkare för utvärdering.

Den här artikeln kan intressera dig: Tio livsmedel du borde äta för att bekämpa anemi

6. Takykardi och anemi hos barn

En mycket snabb hjärtfrekvens eller hjärtklappning kan vara tecken på anemi hos barn. Dessa symptom ser man vanligtvis hos barn i form av yrsel, möjlig bröstsmärta eller andningssvårigheter.

Om detta drabbar ditt barn ofta, bör du diskutera det med din barnläkare för korrekt utvärdering, eftersom det också kan orsakas av andra problem.

7. Håravfall eller sköra naglar

Slutligen är två andra symptom på anemi hos barn sköra naglar och håravfall. Beroende på barnets ålder kan det senare vara svårare att upptäcka om barnet har mycket fint hår.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan många symptom manifestera om ett barn lider av anemi. Du måste vara vaksam för att upptäcka problem så tidigt som möjligt för att undvika komplikationer.

Om du är osäker, bör du rådfråga en barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
  • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
  • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
  • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
  • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
  • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
  • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.