Simning: Träning för hela kroppen
Simning är en träning för hela kroppen eftersom man arbetar med alla muskelgrupperna. Många väljer dock att gå till gymmet istället för att simma.
Anledningen till varför många väljer bort simning kan vara för att det inte är alla gym som har en pool, eller att det finns en del personer som inte kan simma.
När du märker hur bra det är för kroppen att simma kommer du dock få motivationen att börja!
Simning är träning för hela kroppen
Att simma arbetar med alla kroppens delar. Du arbetar lika mycket med benen som med armarna och magen. Det finns många träningsaktiviteter som är bra för kroppen, men det speciella med simning är att du får en oslagbar kombination:
Konditionsträning
Simning ökar hjärtrytmen och förbättrar hjärtats och lungornas hälsa precis som när man joggar, springer eller cyklar. Fördelarna med konditionsträning:
- Bättre andning.
- Bättre allmän uthållning i vardagen, som när du exempelvis går i trappor.
- Viktminskning. Simning är bra om du vill gå ner i vikt.
- Simning är även bra för att tona kroppen och musklerna.
Mindre risk för skador
När man springer löper man stor risk för skador, men att simma har inte samma risker.
Under simningen får kroppen stöd av vattnet. Det minskar skaderisken så om du har lätt för att skada dig kan simning vara en bra aktivitet för dig.
Bra för personer med ryggont
Om du någonsin har haft problem med ryggen kanske din läkare rekommenderade simning som rehabilitering eftersom det är en skonsam aktivitet som tränar magen och ryggen.
Om du exempelvis har skolios kan simning hjälpa till att lindra smärtan och förebygga att tillståndet förvärras. Vi rekommenderar simning vid ryggproblem.
Bättre koordination
Har du svårt med koordinationen? Har du problem med något så enkelt som att lyfta din högra hand och din vänstra fot på samma gång och sedan skifta till den vänstra handen och din högra fot? Det kan vara svårt för vissa, men simning kan hjälpa till att förbättra koordinationen.
- Simning förbättrar inte bara koordinationen i armar och ben, utan förbättrar även andningen. I början kan det vara svårt, men det blir lättare efter att man har övat.
- Med tiden kommer du sakta men säkert bli bättre på att koordinera din kropps rörelser.
Att simma är kul
Det är dessutom kul att simma, och det kan vara motiverande att prova något nytt. Vem tycker inte om att gå till stranden eller poolen?
Vi rekommenderar att du provar på simning för att förbättra din hälsa. Du kommer förbättra både din andning och dina muskler. Simning är träning för hela kroppen!
Du kanske till och med börjar tycka om att simma så mycket att du vill börja tävla!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Natación para mayores. Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/79-para-mayores/932-natacion-para-mayores.html
- Wioletta Łubkowska; Małgorzata Paczyńska-Jędrycka; Jerzy Eider. 2014. The significance of swimming and corrective exercises in water in treatment of postural deficits and scoliosis. Central European Journal of Sport Sciences and Medicine. https://wnus.edu.pl/cejssm/file/article/view/148.pdf
- Health Benefits of Water-based Exercise. Center for Disease control and prevention. https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html#:~:text=Water%2Dbased%20exercise%20can%20benefit,of%20post%2Dmenopausal%20women%2016.&text=Exercising%20in%20water%20offers%20many,want%20to%20be%20more%20active.
- Arciero, P. J., Gentile, C. L., Martin-Pressman, R., Ormsbee, M. J., Everett, M., Zwicky, L., & Steele, C. A. (2006). Increased Dietary Protein and Combined High Intensity Aerobic and Resistance Exercise Improves Body Fat Distribution and Cardiovascular Risk Factors, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(4), 373-392. Retrieved Feb 18, 2021, from https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/16/4/article-p373.xml