Män och kvinnor upplever en hjärtinfarkt annorlunda

En hjärtinfarkt orsakas av en brist på blod i kransartären, som ansvarar för att tillhandahålla blod till myikardium.
Män och kvinnor upplever en hjärtinfarkt annorlunda

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En hjärtinfarkt kan komma när som helst, även om många inte inser det. Det är faktiskt den ledande orsaken till plötslig död i världen. Och visste du att män och kvinnor upplever en hjärtinfarkt annorlunda?

Vad är en hjärtinfarkt?

En hjärtinfarkt, eller hjärtattack, är ett problem isolerat i hjärtmuskeln. Kort sagt får en hjärtinfarkt ditt hjärta att sluta fungera som det ska och det har olika associerade risker, inklusive döden. Det inträffar när regionen runt hjärtat inte får tillräckligt med syresatt blod på grund av någon form av arteriell blockering. När hjärtmuskelvävnaden inte får något syre kan den dö.

Vad orsakar hjärtinfarkter?

Vad orsakar en hjärtattack?

Som sagt är orsaken till en hjärtinfarkt en arteriell blockering nära hjärtat. Det är viktigt att nämna att den normala hjärtfunktionen är helt beroende av din blodcirkulation. Utan den inträffar problem ganska snabbt, inklusive hjärtinfarkt.

Det må finnas många orsaker till arteriell blockering, men följande är de vanligaste:

 • Överansträngning av hjärtmuskeln
 • Blodproppar i artärerna
 • Koronartrombos
 • Ateroskleros
 • Högt kolesterol
 • Diabetes
 • Högt blodtryck

Hur vet man om man drabbats av en hjärtinfarkt?

När man upplever en hjärtinfarkt kommer det vanligtvis med följande symptom:

Hur män och kvinnor upplever en hjärtinfarkt annorlunda

Symptom på hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt kan drabba vem som helst, men man kan faktiskt skilja dem efter kön. Även om det kanske inte låter logiskt finns det något som kallas för en kvinnlig hjärtinfarkt, som kan drabba kvinnor i alla åldrar. Men hur skiljer den sig från en mans hjärtinfarkt?

Det viktiga är att uppmärksamma skillnaderna i symptomen. Låt oss ta en titt.

Trötthet utan påtaglig anledning

Att känna sig trött eller utmattad utan orsak kan vara kopplat till en rad olika hälsoproblem eller sjukdomar – de vanligaste är stress och ångest. Men det kan även vara kopplat till dålig hjärtfunktion och cirkulation.

När du upplever en hjärtinfarkt minskar blodflödet till hjärtat, vilket ger upphov till flera olika symptom.

Ångest

Ångest kan vara ett tecken på hjärtproblem

Det ska aldrig ignoreras, speciellt om det kommer med något som känns som en huggande smärta i bröstet. Det är bäst att överväga huruvida din ångest eller stress kan indikera en hjärtinfarkt.

Smärta i nacke och armar

Smärta i dessa kroppsregioner kan förstås bero på ansamlad stress, trötthet eller dålig hållning, men kvinnor som har kardiovaskulära brister upplever också dessa symptom.

Det är därför inte bra att ignorera smärta i armar och axlar. Det kan vara en hjärtinfarkt som gradvis kryper fram. Män upplever å andra sidan smärtan direkt innan en hjärtinfarkt, och män löper generellt högre risk att drabbas av en infarkt överhuvudtaget.

Andningssvårigheter

Kvinna med svettningar

Alla onormala symptom kopplade till dina luftvägar kan indikera hjärtproblem, speciellt för kvinnor. Svårigheter att andas är faktiskt vanligt under kvinnliga hjärtattacker.

Om du har en ihållande hosta, känner dig andfådd eller har klåda i halsen utan att något är kopplat till ett virus eller en förkylning kan det vara en hjärtinfarkt. Dessa symptom är speciellt alarmerande, eftersom de är så vanliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Reed, G. W., Rossi, J. E., & Cannon, C. P. (2017). Acute myocardial infarction. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30677-8
 • Dutta, P., Courties, G., Wei, Y., Leuschner, F., Gorbatov, R., Robbins, C. S., … Nahrendorf, M. (2012). Myocardial infarction accelerates atherosclerosis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature11260
 • Low, L. S., & Kavinsky, C. J. (2015). Myocardial infarction. In Common Surgical Diseases: An Algorithmic Approach to Problem Solving, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1565-1_19
 • Mehta, L. S., Beckie, T. M., DeVon, H. A., Grines, C. L., Krumholz, H. M., Johnson, M. N., … Wenger, N. K. (2016). Acute Myocardial Infarction in Women : A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000351

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.