Sen mens: finns det något att oroa sig över?

En sen mens brukar ge upphov till mycket stress, men det är faktiskt ganska vanligt i vissa skeden av livet. I dagens artikel kommer du att få reda på vilka de vanligaste anledningarna är.
Sen mens: finns det något att oroa sig över?

Senaste uppdateringen: 18 februari, 2019

Det första man tänker vid en sen mens är att man är gravid. Men det är inte den enda möjligheten. I den här artikeln ska vi berätta när det är dags att träffa en läkare om du oroar dig över en sen mens.

Sen mens betyder inte nödvändigtvis att du är gravid

Teoretiskt sett varar en kvinnas menstruationscykel i 28 dagar, och det är så många dagar som bör passera mellan varje menstruation. Men den mänskliga kroppen är inte en robot eller klocka, så kvinnor kan få sina menstruationer tidigare eller senare än så.

Kroppen är kopplad till flera system som arbetar tillsammans som en väloljad maskin. Det metaboliska systemet, immunförsvaret, cirkulationssystemet, hormonerna och det neuroendokrina systemet måste vara i perfekt skick för att menstruationscykeln ska vara i fyra veckor.

Vilka är de vanligaste anledningarna till sen mens?

Vi ska börja med de faktorer som utlöser sena menstruationer, men som du inte ska oroa dig över. Var dock uppmärksam på dem för att se till att de inte upprepar sig.

1. Stress och ångest

Stress kan påverka cykeln

Nuförtiden känner kvinnor stor press (jobbmässigt och socialt), och det påverkar deras hälsa. Det må vara “normalt” att stress påverkar din menstruationscykel, men det är långt ifrån bra.

Kanske genomgår du något som påverkar din menstruation. Ångesten innan ett bröllop, en resa, en stor flytt eller stress på grund av en sluttenta, förpliktelser eller din finansiella situation kan direkt påverka din hormonproduktion.

I dessa fall kommer din menstruation bara att vara några dagar sen eller komma när du löst problemet. Det lär inte vara ett tecken på andra problem, men du kan träffa din gynekolog bara ifall att.

2. Förändringar i din kroppsvikt

Du kan märka av förändringar och förseningar i din cykel om du har gått ner eller upp i vikt. Du bör veta att  adipocyter (fettceller) spelar en roll i hormonproduktionen och att de kan rubba din cykel. Kvinnor med fetma producerar mer östrogen än normalt och väldigt smala kvinnor producerar mindre. För att motverka det bör du ta reda på din idealvikt och sträva mot detta mål.

3. Amning

Ammande mödrar

Kvinnor som precis fött barn kan få sin menstruation flera månader senare. Kroppen måste återgå till det normala efter de drastiska hormonförändringarna man genomgått under och efter graviditeten.

Vissa mödrar får till och med sin mens ett år eller mer efter att ha fött barn. Om det händer dig ska du träffa din läkare för att ta reda på vad som försiggår.

4. Att sluta med p-piller

Om en kvinna använder p-piller blir hennes menstruationer regelbundna. Men när hon slutar ta dem måste kroppen fungera naturligt igen, vilket betyder att äggstockarna måste jobba på egen hand. Det kan senarelägga ägglossningen och därmed menstruationen. Det är normalt att det händer en gång, men du bör träffa en läkare om du inte får din mens för andra månaden i sträck.

Anledningar till sen mens som kräver medicinsk behandling

När mensen är sen

I vissa fall kan sen mens vara kopplat till allvarligare hälsotillstånd som kräver medicinsk behandling. Det betyder inte att du ska oroa dig eller tänka negativt. Istället ska du söka professionell hjälp med de möjliga problemen, såsom:

1. Infektioner och sjukdomar

Vissa vanliga sjukdomar, såsom influensa, cystit och halsfluss, kan störa menstruationscykeln, speciellt om du tar medicin för att behandla dem.

2. Sköldkörtelproblem

Problem med sköldkörteln

Att ha en över- eller underaktiv sköldkörtel kan orsaka många obalanser, inklusive sen mens. Du måste genomgå en undersökning för att få reda på vilken behandling du behöver, såsom medicinering, jodtillskott eller till och med att ta bort körteln.

3. Polycystiskt ovarialsyndrom

Den här sjukdomen är kopplad till det endokrina systemet och karaktäriseras av problem med menstruationscykeln samt cystor på äggstockarna. Den kan leda till infertilitet om den inte behandlas snabbt.

För att behandla syndromet rekommenderar experter att man leder en mer hälsosam livsstil och går ner i vikt om det behövs. Speciella hormonpreparat kan också skrivas ut beroende på om kvinnan vill bli gravid i framtiden eller inte.

Du behöver inte oroa dig om din mens är sen upp till fem dagar, för kroppen inte är så pass exakt. Långa förseningar kan dock vara ett tecken på en sjukdom eller ett problem.

När du uteslutit “normala” situationer som kan leda till menstruationsförändringar kan du träffa en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández-Alonso, A. M.; Cuadros, J. L.; Chedraui, P.; Mendoza, M.; Cuadros, A. M., and Pérez-López, F. R. (2010). “Obesity is related to increased menopausal symptoms among Spanish women”, Menopause Int, 16 (3): 105-110.
  • Ganong, W. (2007). Fisiopatología Médica: introducción a la medicina clínica. México, DF: El Manual Moderno.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2007). Fundamentos de Obstetricia. Madrid: Marte.
  • Tortora, G. (2006). Principios de Anatomía y Fisiología. Buenos Aires: Médica Panamericana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.