6 frågor du bör ställa till din gynekolog

Eftersom varje kvinnlig kropp är annorlunda borde du träffa gynekologen när du har minsta tvivel, och inte låta dig vägledas av andras åsikter och diagnoser.
6 frågor du bör ställa till din gynekolog

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

De flesta kvinnor träder in i dagens värld av sexualitet utan att tidigare ha gått till en gynekolog. Det är ett av de vanligaste misstagen du kan begå. Många vet inte varför de ska gå dit, och därför vill vi ge dig en serie frågor du bör ställa till din gynekolog.

Vad är en gynekolog?

En gynekolog kan hjälpa dig att undvika konsekvenserna av att börja ha sex utan vägledning. Om man inte håller sig informerad ökar risken för sjukdomar och graviditet avsevärt. Många av dagens kvinnor inser inte hur viktigt det är att ha kontroll över sina sexliv.

Fler och fler ungdomar börjar dessutom ha sex vid allt lägre åldrar, och därför är det viktigt att veta allt om ämnet för att undanröja eventuella tvivel, men framförallt för att känna till riskerna med oskyddat sex.

Det är det gynekologen är till för: för att varna dig, informera dig, undvika oönskade graviditeter, slippa sexuellt överförbara sjukdomar och i vissa fall reglera din menstruationscykel.

Fördelarna med att ha en specialist i detta område är otroliga. Gynekologer finns inte bara där för att berätta för dig vad du ska göra eller vilken metod som är bäst: du kan rådfråga dem om smärtor i det vaginala området, såsom infektioner eller smärta i mjölkkörtlar, för att på så sätt utesluta cancer.

Många går inte dit av flera anledningar: rädsla, skam eller blyghet, bland annat. Det är dock väldigt viktigt att gå till en specialist för att kunna ta ordentlig kontroll över din kropp (sexuellt talat). Och du är inte begränsad till att ställa frågor om sex till din gynekolog. Kvinnor har orosmoln av alla dess slag, från menstruation, preventivmedel och vaginala flytningar till metoder för att bli gravida.

Det är därför vi har skapat en liten lista med frågor du bör ställa till din gynekolog, så att du inte utelämnar något och kan undanröja alla tvivel.

6 frågor att ställa till din gynekolog

Under ditt besök hos gynekologen bör du ställa alla frågor du kommit att tänka på, så att du kan undanröja alla tvivel om ämnen som rör din hälsa. Kom ihåg att symptom och tillstånd varierar från kvinna till kvinna. Därför måste gynekologen skräddarsy varje diagnos.

Var inte rädd för att vara ärlig och lär dig hur din kropp reagerar.

1. Är orala preventivmedel effektiva?

Frågor om preventivmedel

Det är en av de största rädslorna för många kvinnor. Att påbörja en ny preventivmetod ger upphov till osäkerhet, tvivel och rädsla, och fram tills nyligen var orala preventivmedel (piller) den mest använda metoden.

Med teknikens framsteg och nya medicinska fynd finns det nu många fler metoder att använda. Men om vi går tillbaka till frågan: ja, för de flesta friska kvinnor fungerar de och har inga bieffekter.

Om du dock inte gått till en gynekolog och självmedicinerar kommer det troligen få konsekvenser för din hälsa. Det är därför det är bra att rådfråga och genomgå en undersökning för att undvika möjliga bieffekter eller, ännu värre, att produkten inte är effektiv.

2. Vilka är för- och nackdelarna med spiral och pessar?

Spiralen är en av de vanligare preventivmedlen som kvinnor använder idag. Den kräver bara uppsikt av en gynekolog två gånger årligen och personen själv behöver inte göra något.

Pessaren är en barriärmetod som måste föras in innan samlag. Den måste även smörjas in i spermiedödande glidmedel för att förebygga graviditet och så att den inte irriterar vaginan. Huruvida den fungerar som den ska beror på hur kvinnan placerar den.

Innan man använder någon av dessa metoder är det bäst att tala med en specialist och få en variant rekommenderad. Kom ihåg att alla kroppar är annorlunda och att alla kvinnor inte reagerar på samma sätt.

Vi rekommenderar att du läser: Olika typer av kvinnlig anorgasmi

3. Vad är mastalgi?

Vad är mastalgi?

Det är ett symptom som vissa kvinnor uppvisar. Mastalgi eller mastodyni refererar till mild, medelstark eller intensiv smärta i brösten eller mjölkkörtlarna innan och under menstruationscykeln eller graviditeten.

Även om det är vanligt att ha dessa smärtor under dessa perioder är det viktigt att tala med en läkare om smärtan blir intensiv. Denne kan ställa en diagnos och skriva ut smärtlindra medel för att minska obehaget.

4. Är det normalt med vaginala flytningar?

Vaginala flytningar är sekret av vätskor genom vaginan. Beroende på färgen (vit, gul eller brun) kan det vara helt normalt eller ett tecken på infektion eller sjukdom.

  • Detta flöde är inget annat än döda celler, naturliga bakterier och slemsekret.
  • En kvinna producerar 1-4 ml dagligen, vilket hjälper till att fukta, smörja och hålla vaginan ren, så att inga infektioner utvecklas.
  • Det är helt normalt när flödet är vitt eller transparent.
  • Leukorré är å andra sidan onormala, gulaktiga vaginala flytningar som produceras av bakterier och svamp som vanligtvis är produkten av infektioner.
  • Om flytningarna är bruna eller liknande färg betyder det att personen ifråga håller på att menstruera. Om så inte är fallet är det rekommenderat att omedelbart gå till gynekologen.

5. Hur kan jag bli gravid?

Hur man blir gravid

Det är vanligare än du tror. Det finns par som försöker bli gravida länge utan att lyckas. Det är frustrerande och enerverande, vi vet. Om du och din partner är en av dem är det viktigt att rådfråga din gynekolog så att du kan utesluta sjukdomar och tillstånd.

Du kan remitteras till en obstetriker, eftersom uppskattningsvis 40% av infertila par har att göra med den manliga faktorn. Dessa par har 10-15% chans att bli gravida.

6. Hur reglerar jag min menstruationscykel?

Binda och tampong

Ett stort antal kvinnor har oregelbunden menstruation, och det beror på att menstruationscykeln inte är samma som andras – alltså snabbare eller långsammare. Menstruationscykeln är 28 dagar och ägglossningen börjar på den 14:e dagen, från menstruationens första dag. Det anses inte vara oroväckande eller farligt, såvida du inte vill uppnå graviditet.

Även om ägglossningen börjar i mitten av din cykel är det vanligt för kvinnor med längre eller kortare (okontrollerad) att aldrig ha ett exakt datum.

Normalt sett skriver gynekologen ut ett preventivmedel som hjälper kvinnan att reglera sin cykel, vanligtvis oralt. Vidare hjälper de även cykeln att regleras snabbare under de 28 dagarna – hos oregelbundna kvinnor kan cykeln vara i 21 till 40 dagar.

Det finns många anledningar att träffa din gynekolog. Alla kvinnor måste veta allt om hur man tar hand om sitt könsorgan och hur det fungerar.

Om du inte gått än är det dags att ta det första steget mot att informera dig själv och undanröja tvivel du har angående ditt sexliv, din menstruationscykel och eventuella sjukdomar, samt genomgå regelbundna undersökningar av ditt fortplantningssystem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.