Sambandet mellan grått hår och stress

Misstanken om att man får grått hår av stress har en god grund. Det finns även ett fenomen som kallas Marie Antoinettes syndrom som exemplifierar extremfallet av detta. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!
Sambandet mellan grått hår och stress

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det finns ett klart samband mellan grått hår och stress. Det sker allt som oftast inte över en natt, så som en del legender förtäljer, men det finns en vetenskaplig grund och förklaring till fenomenet.

Har du någonsin iakttagit en högprofilerad arbetsnarkoman som jämför sitt gråa hår med hur det såg ut innan allt gick till överdrift?  Människor som finner sig i en ny situation där arbetsbördan kontinuerligt ökar samtidigt som kontrollen över livstillvaron minskar kan efter ett antal år tydligt iaktta en påtaglig föråldring av utseendet som överstiger vad som faller sig naturligt.

Vetenskapen har upptäckt att stress kan tömma stamcellerna som producerar hårpigment. Avsaknaden av dem leder naturligtvis till att de slutar färga hårsäcken.

Forskare har också hittat en koppling mellan generna som ger dig din hårfärg och de som förmedlar kroppens immunsvar. Detta förklarar varför vissa människor blir gråa när de går igenom en allvarlig infektionsprocess. Det finns också genetiska kopplingar till ett hudtillstånd som kallas vitiligo, där pigmentlösa fläckar kan uppträda över hela kroppen.

Låt oss ta en närmare titt.

Sambandet mellan grått hår och stress

Vissa forskare anser att grått hår är hårets naturliga tillstånd. Detta på grund av att grått hår saknar pigment, vilket blir mer påtagligt när vi åldras. Enligt detta perspektiv är det ett semantiskt fel att tro att vi blir gråa efter att ha blivit stressade. I själva verket handlar det om att vi då bara inträder till ett normaltillstånd.

Din hårfärg uppstår i celler som kallas melanocyter. Dessa producerar pigmentet melanin, som färgar hud och hår. Hur mörkt håret är beror på mängden av ämnet eumelanin.

Melanocyterna förlorar sin förmåga att producera melanin när vi åldras. Ju mindre melanin, desto mörkare hårfärgning, och detta uppfattar vi som grått hår. Detta är förstås mer märkbart hos individer med mörkare hår.

Vi kan alltså inte ignorera den naturliga effekten av åldrande utöver eventuell stress som orsak till grått hår. Då det kommer till åldrandet finns det inga åtgärder att vidta mot det, annat än att färga håret.

En man som tittar i spegeln.
Stress kan leda till grått hår genom att utarma melaninproducerande celler.

Undrar du någonsin om stress kan påverka din syn?

Stressad eller infekterad?

Som vi nämnde i början har en vetenskaplig studie funnit en koppling mellan immunförsvarsgener och de som reglerar hud- och hårfärgning. Detta innebär att en allvarlig infektion kan påskynda grånandet.

Inte överraskande är infektioner som starkt påverkar kroppen stressande. Kroppen måste sätta upp anpassningsmekanismer som gör att den kan överleva och inte ge efter för situationen. Om den lyckas anpassa sig kommer den så småningom att ta sig igenom stressen.

Studien som citeras ovan föreslår en länk via MITF-proteinet. Detta protein påverkas av det mänskliga immunsystemet när det angriper mot en betydande infektion. När det påverkas upphör proteinet att reglera processen för melaninbildning i melanocyterna, och cellerna avbryter sin funktion.

Det finns ingen färg i frånvaron av melanin och därmed bli de gråa hårstråna fler. Detta sker inte över en natt, men det kan finnas en känsla av acceleration hos de som har mörkt hår, där grått hår är mer märkbart.

En person som blir skallig.
Allvarliga infektioner i människokroppen kan orsaka så pass mycket stress att det leder till grånande.

Plötsligt grått hår, eller Marie Antoinettes syndrom

Marie Antoinette är ett populärt namn när det kommer till berättelser om att få grått hår av stress. Enligt legenden blev den franska drottningens hår grått över en natt när hon fick reda på att hon skulle bli giljotinerad.

Detta har gett upphov till namnet Marie Antoinettes syndrom för kliniska fall av plötslig grånande hår. Sjukdomens medicinska namn är egentligen Canities Subita.

Sanningen är dock att de flesta anser att att grånande hår av Canities Subita är en myt. I verkligheten är sjukdomens främsta hårpåverkande symtom vid överdriven stress istället ett plötsligt håravfall. Den utlösande faktorn är alltså stress, men konsekvenserna varierar.

Vad vi vet är att det vid plötsligt håravfall av detta slag finns en underliggande autoimmun sjukdom. Stress påskyndar dock den autoimmuna processen genom att lossa hårsäckarna och skapa allvarligt håravfall. Eftersom ljust och grått hår blir mer synligt efter en sådan massiv förlust ser det även ut som ett plötslig grånande.

Detta är dock inte en vanlig störning. Faktum är att endast 0,2 % av befolkningen i allmänhet har upplevt Marie Antoinettes syndrom. De flesta återfår dessutom håret efter att den stressiga situationen är över och utan att ytterligare behandling behövs. Men tjugo procent av patienterna drabbas av ett permanent håravfall.

Blir håret grått när man är stressad?

Svaret på frågan om vi blir grå när vi är stressade är: ja, det blir vi. Inre mekanismer kan utlösas av stressiga situationer och våra melanocyter förlorar förmågan att producera melanin.

Men plötsligt grånande, eller att få grått hår över en natt, sker av allt att döma inte. Detta syndrom, känt som Marie Antoinettes syndrom, orsakar istället håravfall och har ingenting att göra med att faktiskt bli grå.

Slutligen, du bör kontakta en läkare om du tycker att ditt gråa hår har dykt upp alltför plötsligt. Vårdpersonal kan ge dig rådgivning om dina symtom är oroväckande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shah, Vidhi V., et al. “Canities subita: Sudden blanching of the hair in history and literature.” International journal of dermatology 55.3 (2016): 362-364.
  • Harris, Melissa L., et al. “A direct link between MITF, innate immunity, and hair graying.” PLoS biology 16.5 (2018).
  • Triwongwaranat, Daranporn, Rattapon Thuangtong, and Sittiroj Arunkajohnsak. “A review of the etiologies, clinical characteristics, and treatment of canities.” International journal of dermatology 58.6 (2019): 659-666.
  • Kumar, Anagha Bangalore, Huma Shamim, and Umashankar Nagaraju. “Premature graying of hair: review with updates.” International journal of trichology 10.5 (2018): 198.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.