4 skäl till varför du kan få gråa hår som ung

Stress, rökning och vitaminbrist är några av anledningarna till att du kan få gråa hår för tidigt. Endast i några få fall är detta förknippat med allvarliga sjukdomar. Läs mer i den här artikeln!
4 skäl till varför du kan få gråa hår som ung

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Melanin är pigmentet som ger håret dess färg. Gråa hårstrån är de som saknar melanin. Det finns många anledningar till att du kan få gråa hår när du är ung.

Med tiden tappar håret sin pigmentering. Därför är detta fenomen är typiskt för ålderdom. Du ska dock få upptäcka att så inte alltid är fallet.

Unga människor kan också få gråa hår, vilket kan vara riktigt läskigt för vissa. Men tro inte att det är något konstigt eller skadligt som händer dig. Det finns vissa faktorer som kan leda till att människor grånar, till exempel stress.

Är för tidigt gråa hår förknippat med någon sjukdom?

Detta är en mycket vanlig fråga, eftersom människor förknippar grånandet med ålderdom. Men oroa dig inte. Nedan ska vi gå närmare in på om gråa hår verkligen är förknippade med specifika sjukdomar eller om detta i realiteten är något normalt.

Enligt en studie publicerad av NIH, National Library of Medicine, kan en person drabbas av gråa hår på grund av ett försvagat immunförsvar. Men ett fåtal studier kopplar även ihop atopi (den ärftliga åkomman hos en person som har många allergiska reaktioner) med gråa hår.

I detta avseende kan vissa förhållanden orsaka att gråa hår uppvisas i förtid. Vi insisterar hur som helst på att det inte är något du behöver oroa dig för.

De flesta fall av ett för tidig grånande beror på arv. Och sanningen är att väldigt få är associerade med sjukdomar. Vissa behandlingar kan hjälpa till att uppnå normal hårpigmentering, även om de inte är 100 % effektiva eller permanenta.

En ung man med gråa hår.
Drabbade behöver inte oroa sig angående för tidigt grånande, utöver eventuellt den estetiska aspekten.

Läs vidare för att lära dig mer: Grått hår; orsaker och naturliga huskurer

Fyra anledningar till att du kan få gråa hår när du är ung

Som vi nämnde ovan kan flera orsaker som inte har med allvarliga sjukdomar att göra orsaka grånande. Det är trots allt ett ganska vanligt fenomen.

1. Stress

Är stress en bidragande faktor? Forskare från Harvard University genomförde en studie och drog slutsatsen att det sympatiska nervsystemet (vilket ansvarar för att reagera på yttre hot) är ansvarigt för opigmenterade hårsäckar. Detta främjar uppkomsten av grå hårstrån i hårbotten.

En mycket stressig situation kan också få hårsäckarna att tappa sina melanocyter, cellerna som är ansvariga för hårpigmentering. Om du vill undvika för tidig uppkomst av gråa hårstrån kan du försöka minska dina stressnivåer.

Den här artikeln kan intressera dig: Grånande hår: vad beror det egentligen på?

2. Vitamin B12 och mineralbrist

Din kost kan i hög grad påverka det för tidiga gråa hår. Vitamin B12, folsyra, järn, zink och vitamin D3-brist kan orsaka hårdepigmentering.

Därför rekommenderar experter att följande livsmedel ingår i kosten:

  • Valnötter
  • Magert kött
  • Mörk choklad
  • Avokado
  • Fullkorn
  • Färska frukter

Se till att du äter en balanserad kost och inte äter endast de livsmedel vi nämner ovan. Hemligheten är en balanserad kost, liksom att komplettera din kost med en aktiv livsstil. Med andra ord bör du se till att träna.

3. Genetik

Enligt en studie publicerad i tidskriften Nature Communications är den för tidiga uppkomsten av gråa hår associerat med DNA. Faktum är att i denna studie fastställde experterna den första genen relaterad till grått hår.

Namnet på denna gen är IRF4 och den spelar en roll i melaninproduktionen. Som vi nämnde ovan är melanin pigmentet som producerar hårfärg.

Det är därför som vissa generationer av familjer lider av för tidigt grånande. Detta är inte en sjukdom, det betyder helt enkelt att de inte har den genetiska förmågan att producera tillräckligt med melanin.

4. Autoimmuna sjukdomar

Studier som de som vi nämner ovan pekar på att autoimmuna sjukdomar också kan orsaka grå hårstrån när en person är ung. Detta beror på att deras immunsystem angriper friska celler.

Några av de tillstånd som är relaterade till uppkomsten av gråa hår är bland annat vitiligo, sköldkörtelstörningar, Werner syndrom och skadlig anemi.

Hur man förhindrar gråa hår när man är ung

Nu när du vet varför du kan få gråa hår är det dags för dig att upptäcka de vanor som hindrar ditt hår från att gråna i tidig vuxen ålder. Kom ihåg att uthållighet och engagemang är avgörande i detta avseende.

Sluta röka

Experter från University of Texas MD Anderson Cancer Center säger att cigarettrökning påverkar håret genom att minska blodflödet och förändra hårsäckarnas DNA.

Faktum är att några av konsekvenserna av rökning är matt hår, missfärgning, gallring av hår och för tidigt grånande. Kände du till detta sedan tidigare?

En rökare med dålig hud.
Tobak kan påverka rökares hud och hår och orsaka tecken på för tidigt åldrande.

Förbättra din kost

Kost är en grundläggande faktor för att förhindra gråa hår i ung ålder. Du bör äta flera portioner grönsaker och frukt per dag.

Du måste också äta magert protein. Detta är särskilt viktigt eftersom de ger din kropp de vitaminer den behöver för att hålla hårsäckarna friska.

Specifikt är vitamin B12 och C två ämnen som hjälper din kropp att producera melanin. Du bör även ta tillskott av järn och folsyra, eftersom låga halter av dessa mineraler kan orsaka matt och trist hår.

Undvik överdrifter

Vi rekommenderar att du undviker överskott. Skräpmat, alkohol, högt saltintag, stekt mat och bakverk kan påverka hårets hälsa och främja uppkomsten av för tidigt gråa hårstrån.

Därför är det mycket viktigt att du har en hälsosam livsstil.

För tidigt gråa hår är vanligtvis ingen anledning till oro

Oroa dig inte om du är ung och ser några gråa hårstrån. Denna händelse orsakas osannolikt av något allvarligt hälsotillstånd. Generellt sett kan vissa vanor, som de vi nämner här, hjälpa till med att förhindra att resten av ditt hår blir grått.

Men du bör veta att om dina föräldrar fick grått hår i en tidig ålder, är det mycket troligt att det kommer att hända dig också.

Glöm inte att detta kommer att hända alla, förr eller senare. Lyckligtvis förändrar inte grått hår vem du är på insidan!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.