Sallatsspikblad är bra för huden
Sallatsspikblad (Centella asiatica), allmänt känd som gotu kola, är bra för huden och en vanlig ingrediens i kosmetika. Användningen av denna växt går tusentals år tillbaka i historien, och idag har läkemedels- och skönhetsindustrin utökat de egenskaper som tillskrivs växten, vilket också har öppnat vägen för att den kan användas i hudvänliga rutiner.
Denna ört som tillhör familjen Apiaceae, med ursprung i Asien, har ett utmärkt rykte som ett medel mot åldrande, enligt en publikation (länk på spanska) från University of Texas Herbal Safety Department. Gotu kola, indisk pennywort och asiatisk pennywort är ytterligare namn för denna växt som lovar positiva effekter vid bekämpning av olika hudåkommor. Låt oss plocka fram sanningen från myterna i dagens artikel.
Vad är sallatsspikblad och vilka egenskaper har det?
Centella asiatica är en växt med gröna blad och rosa och vita blommor. Den växer i fuktiga jordar. Det är en mångfacetterad ört, eftersom du kan avnjuta den i en sallad, dricka den som saft, använda den i en tvål eller sprida den på huden som en lotion.
Sallatsspikblad, eller gotu kola, är en nyckelkomponent i behandlingen av små sår, psoriasis, brännskador och keloider. Tidskriften Advances in Dermatology and Allergy tillägger att den också är användbar för att hantera andra tillstånd hos nästan alla hudtyper. Sådana egenskaper kommer från dess innehåll av vitamin A, B1, B2, B3 och C. Växten är rik på quercetin, eteriska oljor, astragalin, fytosteroler och flavonoider.
Den innehåller asiaticosid, madecassoside, terminolosid och fettsyror. Den innehåller också växtslem, hartser, alkaloider, saponiner och fria aminosyror.
Beroende på den geografiska regionen varierar den kemiska sammansättningen av centella asiatica.
Varför sallatsspikblad är bra för huden
Traditionell medicin, såsom ayurveda och kosmetologi, visar den topiska kraften hos den orientaliska växten. Denna ört är förknippad med en rad olika effekter som vi berör nedan.
Läs mer här: Hälsofördelarna med ayurvedisk kost
Återfuktande
Krämer med 5% koncentration av Centella asiatica håller huden återfuktad. Det är så den asiatiska örten främjar hudens återfuktning och ger näring, lugnar och mjukgör.
Sallatsspikblad är bra för huden som läkande medel
Växten hämmar inflammation av ärr. Det är ett stimulerande medel för re-epitelisering som ingriper i aktiveringen av hudfibroblaster. Därför kan man använda det för att hjälpa till att bleka eller minimera uppkomsten av operationssår, brännskador och solbränna.
Antioxidant
Centella asiatica skyddar celler från fria radikaler, vilket är fördelaktigt för känslig hud. Denna särart påskyndar regenerering av celler, särskilt i åldrad hud, eller hud som blivit utsatt för svåra miljöförhållanden.
Sallatsspikblad är bra för huden eftersom det förebygger rynkor och fläckar
En av artens mest berömda dygder är förbättringen av blodflödet, vilket tillför mer näringsämnen och syre till cellerna. Det förhindrar bildandet av fläckar, fördröjer uppkomsten av rynkor och ökar syntesen av kollagen.
Det är inte förvånande att det anses vara en trendig ingrediens i anti-aging kosmetika, vilket visas i en artikel publicerad av U.S. National Library of Medicine.
Vasokonstriktion
Genom att påverka blodcirkulationen fungerar gotu kola genom att dra ihop blodkärlen så att de släpper igenom en mindre mängd blod. Därför tonar det venerna och hjälper till att förhindra venös insufficiens.
Sallatsspikblad är bra för huden genom att det bekämpar celluliter
Spanska akademin för dermatologi och venerologi (länk på spanska) nämner Centella asiatica som ett av de ämnen som verkar på bindväven för att eliminera celluliter. Denna ört hjälper till med elasticitet och fasthet, så att inte heller bristningar uppstår.
Minskar inflammation i ögonlocken
I känsliga delar av kroppen, som ögonlocken, är denna orientaliska växt bra för att minska inflammation. Dermatologiska våtservetter impregnerade med det är ett effektivt alternativ vid blefarit, enligt bulletinen Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud de España.
Antibakteriell och svampdödande
Produkter som innehåller denna växt fungerar som baktericider och fungicider. De är optimala för aknebenägen hud och hud med svampinfektioner.
Hudprodukter som innehåller Centella asiatica
På grund av sina egenskaper är Apiaceae-örten en värdefull aktiv ingrediens i kosmetika och kan bland annat hittas i solskyddsmedel, avslappnande medel, tonika, kroppsvatten och schampon för känslig hårbotten.
Beroende på användning och syfte kan vi lyfta fram följande:
- Krämer återfuktar djupt för att öka hudens motståndskraft och återställa dess barriärkapacitet.
- Serum penetrerar de innersta lagren för att återställa naturlig elasticitet och fasthet till vävnaderna.
- När det gäller oljor är de snabba att läka sår och återställa fräschör till torr dermis.
Ta reda på mer här: Reaktiv hud: symtom, orsaker och behandling
Finns det några risker med lokal applicering av Centella asiatica?
Det vanliga sättet att använda denna växt på huden är genom kosmetika, krämer och salvor. Oavsett om det är ett medicinskt fall eller för en estetisk behandling, respektera specialistens ordinering så att du inte använder för mycket.
Forskning rapporterad av tidningen Offarm visar att lokal användning är väl tolererat och att överkänslighet sällan är rapporterat. Det är dock tillrådligt att använda det med försiktighet så att det inte uppstår några komplikationer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alonso M José. Centella asiática. Una planta con historia e interesantes propiedades. Offarm. Vol. 28. Núm. 5. España; 2009. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-centella-asiatica-una-planta-con-13139754
- Barberá Loustaunau E, Vázquez Castro F. Tratamientos tópicos oculares: revisión. Información terapéutica. Vol. 33. Núm. 3. Sistema Nacional de Salud. España; 2009. https://www.sanidad.gob.es/biblioPublic/publicaciones/recursos_propios/infMedic/docs/vol33_3TratTopOculares.pdf
- Brzezińska M, Bylka W, Studzińska-Sroka E, Znajdek-Awizeń P. Centella asiática en cosmetología. Avances en dermatología y alergias. Polonia; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/1e8c0e96-4dd9-3098-b83a-ed1ec7a0a9f0/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B61d712f9-ac03-4d10-83f1-5dec369c526c%7D
- González Stuart A. Gotu Kola. Herbal Safety. The University of Texas at El Paso. Estados Unidos. https://www.utep.edu/herbal-safety/hechos-herbarios/hojas-de-datos-a-base-de-hierbas/gotu-kola.htm
- Paramesh R, Sharma Datta H. Tendencias en envejecimiento y cuidados de la piel: conceptos ayurvédicos. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Vol. 1. Núm. 2. pp. 110-113. National Library of Medicine. Estados Unidos; 2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151377/
- Roo E. Celulitis, lo último para combatirla. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2009. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/celulitis-lo-ultimo-para-combatirla/