Saftigt och nyttigt hembakat bröd med quinoa
Bröd med quinoa är ett nyttigt bröd som är perfekt för personer med celiaki eller glutenintolerans. Quinoa, som man kan läsa en publikation i Foods, är en källa till aminosyror, mineraler, fibrer och antioxidanter. Samtidigt utmärker det sig för sin mångsidighet eftersom det passar bra som tillbehör till många olika rätter. I dagens recept på bröd med quinoa kommer du att använda även andra ingredienser, som chiafrön och rismjöl, som är både näringsrika och glutenfria. Är du redo att sprida dofterna av nybakt bröd i köket?
Nedan delar vi med oss av steg-för-steg-instruktioner och tittar även närmare på några av fördelarna med quinoa.
Vad är quinoa?
Quinoa är ett livsmedel som är ursprungligen kommer från Anderna. För länge sedan var det en helig och betydelsefull produkt inom Inkakulturen. Faktum är att ordet på quechua betyder “moderkorn”, vilket kan förklaras med att det under lång tid var den främsta proteinkällan för lokalbefolkningen.
Hur som helst så tillhör dessa små runda frön varken spannmålsgruppen eller frögruppen. Vetenskapligt kallas de för “pseudosädesslag”. Samtidigt är det viktigt att påpeka att det finns olika sorter och arter av quinoa.
I allmänhet är det ett mångsidigt livsmedel som man kan tillaga på samma sätt som ris efter att först ha tvättat och blötlagt det. Man kan också mala det till ett glutenfritt mjöl som man kan använda att baka med. Tack vare dess neutrala smak kan quinoa därför bra användas i både söta och salta recept.
Läs också den här artikeln: Glutenintolerans och celiaki hos barn och tonåringar
Recept på bröd med quinoa
Ett av quinoans många användningsområden i köket är quinoabröd. Detta saftiga och goda bröd är gott till både frukost, fika och som middagstillbehör. Det passar bra ihop med andra livsmedel, som grönsaker, sylt, kött etc. Låt oss börja baka!
Ingredienser
- 350 gram quinoa
- 50 gram chiafrön
- 2,5 dl vatten
- 0,75 dl olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 3 msk citronsaft
- 100 gram ris eller amarantmjöl
- 50 gram solrosfrön
Förbered quinoan:
- Kom först ihåg att tvätta quinoafröna några gånger. Lägg dem sedan i blöt i 8 timmar. På detta sätt kommer de saponiner som dessa frön innehåller att lakas ut. Detta steg kan du med fördel göra dagen innan.
- Efter att du har låtit din quinoa ligga i blöt, häll av vattnet och ställ quinoan åt sidan i en skål.
Förbered övriga ingredienser:
- Förvärm ugnen till 160 °C.
- Blötlägg chiafröna i 1 dl vatten tills de blir geléaktiga och ungefär dubbelt så stora.
Steg-för-steg-instruktioner för att baka quinoabröd
- När du är klar med alla ovanstående steg lägger du quinoa och chiafrön i en matberedare. Du behöver inte hälla av vattnet från chiafröna eftersom detta hjälper till att “binda” degen.
- Mixa i några minuter för att mala kornen. Tillsätt sedan 1 dl vatten, olivolja, bakpulver, salt och citronsaft.
- Kör degblandaren igen tills du har en degliknande blandning. Denna process tar cirka 3 till 5 minuter.
- När du har uppnått en lämplig konsistens, ta ut degen från beredaren och lägg den i en skål. Tillsätt amarantmjöl eller rismjöl, lite i taget, och blanda tills det är helt integrerat mellan varven. Låt degen sedan vila i 5 minuter.
- Klä under tiden en avlång, hög bakform med bakplåtspapper.
- Häll sedan över blandningen i formen och fördela den jämnt. Strö över solrosfrön och grädda ditt bröd i ugnen. Baktiden är cirka 1 timme, men detta kan variera. Därför rekommenderar vi att du kontrollerar brödet när det börjar bli gyllenbrunt på utsidan. Om du vid denna tidpunkt sticker med en sticka eller en kniv i mitten av brödet och det bara finns lite fukt på den, kan du ta ut brödet ur ugnen och låta det svalna. Är brödet kladdigt så låt det stå i ugnen lite till.
De många fördelarna med quinoa
På grund av sitt höga näringsinnehåll utmärker quinoa sig bland andra livsmedel. Av denna anledning är det en bra idé att äta quinoa på mer regelbunden basis som ett sätt att förbättra kvaliteten på vår kost. Dess goda hälsoegenskaper hjälper till att främja välbefinnande och minskar risken för sjukdom. Vilka är då dess främsta fördelar?
En god källa till energi
Quinoa är en energikälla eftersom den innehåller komplexa kolhydrater av hög kvalitet. Dessa kan kroppen absorbera långsamt och de ger en mättnadskänsla utan att orsaka stora förändringar i blodsockernivån.
Flera studier visar att quinoa är idealiskt för personer som vill äta hälsosam mat och samtidigt vara mer aktiva. Det är även lämpligt för personer med sjukdomar som diabetes.
Bland annat är det värt att nämna att en del av dessa kolhydrater utgör det som kallas “kostfiber”, vilket är en komponent som våra kroppar inte kan smälta. Därför hjälper detta livsmedel till att skapa mättnad och är bra om du vill ha koll på din vikt.
Quinoa innehåller protein
Förutom dess energigivande funktion kan vi också nämna att det är en naturlig källa till vegetabiliskt protein av hög kvalitet. Flera studier visar att det faktiskt till och med kan mäta sig i kvalitet med animaliskt protein.
Till skillnad från till exempel andra sädesslag och många vegetabiliska proteinkällor, innehåller quinoa alla de 10 essentiella aminosyror (vilka bygger upp proteiner) som kroppen behöver i rätt proportioner. Därför anser man att quinoa är näringsmässigt bättre än vete, ris och majs.
Skydd mot stress
Quinoa kan även hjälpa till för att bekämpa stress. Detta på grund av att det innehåller aminosyran t yrosin, samt att det kan ha en lugnande effekt genom sitt bidrag av tryptofan och glycin till vår kost. Dessutom innehåller quinoa magnesium, som är ett mineral som är nödvändigt för optimal överföring av nervimpulser. Det främjar på detta sätt minskningen av humörsvängningar och irritabilitet.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Nyttig quinoarisotto med svamp, kyckling och purjolök
Varför baka bröd med quinoa?
Quinoa är ett hälsosamt livsmedel som bidrar med många viktiga näringsämnen till vår kost. Därför är det en god idé att baka bröd med detta pseudosädesslag om du vill förbättra din hälsa och ditt välmående. Det är lätt att baka och du kan servera det på många sätt.
En av fördelarna är att det är ett av många recept som passar personer med celiaki eller de som inte kan äta gluten. Det är naturligt helt fritt från detta protein och samtidigt är det laddat med många andra fördelaktiga näringsämnen.
Är du redo att prova lite hembakat bröd med quinoa?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Angeli V, Miguel Silva P, Crispim Massuela D, et al. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods. 2020;9(2):216. Published 2020 Feb 19. doi:10.3390/foods9020216
- Hernández Rodríguez, J. (2015). La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 26(3), 0-0.
- Huamanchumo, W. (2020). Pseudocereales andinos: valor nutritivo y aplicaciones para alimentos libres de gluten.
- Vargas Zambrano, P., Arteaga Solorzano, R., & Cruz Viera, L. (2019). ANÁLISIS BIBLIOGRÁFICO SOBRE EL POTENCIAL NUTRICIONAL DE LA QUINUA (CHENOPODIUM QUINOA) COMO ALIMENTO FUNCIONAL. Centro Azúcar, 46(4), 89-100.
- Chito Trujillo, D. M., Ortega Bonilla, R. A., Ahumada Mamián, A. F., & Rosero López, B. (2017). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) versus soja (Glycine max [L.] Merr.) en la nutrición humana: revisión sobre las características agroecológicas, de composición y tecnológicas. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 21(2), 184-198.
- Selasi Attipoe, MA, Stacey A. Zeno, MA, Courtney Lee, MA, Cindy Crawford, BA, Raheleh Khorsan, PhD, Avi R. Walter, BA, Patricia A. Deuster, PhD, Tyrosine for Mitigating Stress and Enhancing Performance in Healthy Adult Humans, a Rapid Evidence Assessment of the Literature, Military Medicine, Volume 180, Issue 7, July 2015, Pages 754–765, https://doi.org/10.7205/MILMED-D-14-00594
- Fuentes, F., & Paredes-González, X. (2013). Perspectivas Nutracéuticas de la Quinua: Propiedades Biológicas y aplicaciones funcionales. Estado del arte de la quinua en el mundo en, 341-357.